trafonun fazının biri çıkış vermiyor ve nötr'de toprağa göre 220 volt var.

çıkış vermeyen faz sargısı yanmış olabilir..
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Hemmuhhemtek bey; trafomuzun AG buşing çıkışında kablolarımız ana pano giriş şalterine kadar bağlı. Ana pano giriş şalterimiz açık. Yani kabloların ucu boşta. Faz toprakla temas edince trafonun yüksek gerilim korumasında bulunan röleler triplenmez mi? Şalterin bacak çıkışlarında toprakla temas olduğunda şalter açmazmı? Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Bir trafonun AG çıkışında meydana gelecek olan faz toprak arızası, topraklama direncinin değerine göre değişir. Topraklama direncinin en iyi ihtimalle 2 ohm olması durumunda, oluşacak faz-toprak kısa devresi; 220/2 den yaklaşık 110 Amperdir. 110 amperlik akım trafo primerinden arıza olarak algılanacak büyüklükte bir akım değildir.

Trafo çıkış şalteri açık konumdayken; fazların toprağa göre, nötüre göre ve birbirlerine göre olan gerilimleri normal ise; sorun trafo çıkış şalterinden sonra, toprağa göre gerilimi sıfır olan fazın bir şekilde toprakla temas ettiği sonucuna bizi götürür. 1 adet ohm metre ile bu sorunun nerde olduğu bulunabilir.
 
Hemmuhhemtek bey; trafomuzun AG buşing çıkışında kablolarımız ana pano giriş şalterine kadar bağlı. Ana pano giriş şalterimiz açık. Yani kabloların ucu boşta. Faz toprakla temas edince trafonun yüksek gerilim korumasında bulunan röleler triplenmez mi? Şalterin bacak çıkışlarında toprakla temas olduğunda şalter açmazmı? Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Trafonun AG buşingindeki kablolardan herhangibirinde, birkaç amperlik dirençli bir kaçak olması durumunda bu gibi olaylar olabilmekte.
Sorunlu fazın AG buşingindeki kabloları (hem trafo hem de AG pano tarafından) tek tek devre harici ederek kablo kontrolünüzü yapın.
Eğer kablolarda bir sorun çıkmazsa sorun trafodadır. Çünkü anlattıklarınıza göre arıza ya trafoda ya da trafo ile ana TMŞ girişi arasında bir yerde.
 
Ampera, Hemmuhhemtek ve Genç Arkadaş hanım veya bey; öncelikle Amperanın tezine bakacak olursak ohmmetreyle o sargıyı faz-nötr arasını buşing boştayken ölçtük. Sargının sağlam olduğunu empedansın sıfır olduğunu görerek anladık. Yani bu seçenek devre dışı.
Hemmuhhemtek'in söylediği tezde tedaş sayacından ölçümümüzde fazlar eşit yüklenmiş görünüyor. Yükümüz dengeli ve fazların birinde aşırı bir akım diğerlerine göre gözükmüyor. Genç arkadaşa gelince trafo buşinglerini çözdüğümüz halde sorun devam ediyor.
 
eğer elinizde çevirme oranı ölçebilmek için bir cihaz yok ise YG tarafına 3 fazlı 400V uygulayın gerilimi uygularken mA okuyabilen bir ampermetre ile her faza ait akımları okuyun. yine AG çıkış gerilimlerini faz-faz okuyun. bir de trafonun dirençlerini ölçebilmek için sargı direnci ölçer cihazı ile dirençlerini ölçmeye çalışın. avometre ile ölçtüğünüz değerler aldatıcı olur. sargı direnci ölçeriniz yok ise YG için 1-2 Amper basabilen bir akım kaynağı bağlayın YG faz-faz arasına yine gerilimi ve akımı okuyun gerilim/akımdan direncini ölçmüş olursunuz(akım-gerilim yöntemi). yukarda bahsettiğim ölçüm sonuçlarını paylaşırsanız yorum yapmamız daha kolay olur. eğer bu imkanlara sahip değilseniz test aleti olan bir firma veya üretici ile irtibat kurun.
 
Emir bey; öneriniz için teşekkürler. Bir de sizin önerinizi deneyelim, bakalım ne olacak.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,171
Mesajlar
923,912
Kullanıcılar
451,521
Son üye
mccan_

Yeni konular

Geri
Üst