Trafonun nominal gücün üzerinde seçilmesi harmonik yapar mı?

fearalive

Üye
Katılım
17 Nis 2008
Mesajlar
54
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar bir problemimiz var;

630 kVA trafo ileride yapılacak olan ek üniteler dikkate alınarak 1250 kVA ya çekildi, ancak yeni sistem kullanımda değil ve fabrikaya ortalama 400 A civarında bir akım çekiliyor.
Bu trafo değişiminden sonra, "elektrik gidip geldiğinde" 24 V güçkaynakları yanıyor.
Sisteme yeni dahil olan bir harmonik üretici yok(hız kontrol cihazı vb.) Ama harmonik değerlerinin yüksek çıktığı görülmüş.

Şu durumda trafonun değerinden az yüklenmesi bir problem olabilirmi.

Sorun sizce nerde?? Nasıl çözebiliriz?
 
hayır hiç bir problem olmaz. trafo gücü yükselince harmonik artar diye de bir şey yok. o tamamen yeni trafonun tasarımı manyetik sacın kalitesi ve dizimi ile ilgilidir. trafo yanlış dizayn edilmiş olabilir. üretici firma hangisiydi acaba
 
Sorunun ne olduğunu anlamak için bir enerji analizörü ile ölçüm yapmalısınız.
 
zaten enerji analizörü ile ölçüm yapılmış ki harmonikleri görebilmişler diye düşünüyorum
 
arkadaşlar sorunu çözemedik hala, trafodan şüpheleniyoruz ama hala net değil

sorun şöyleymiş
gece elektrik gidip geldiğinde küçük güçlü ups ler yanıyormuş.

Yani bir anlık bir gerilim dalgalanması oluyormuş. Sebebi ve çözümü ne olabilir.
 
AG ana baranızda, B+C Tipi darbe gerilim koruyucusu monte etmenizde yarar var.
 
Trafonun yüklenme durumuna göre mıknatıslanma akımından kaynaklanan harmonikler meydana gelebilir.Tabii bu konu imalatla alakalıdır.Bir de bağlantı grubuda önemli.Mesela sekonderi yıldız topraklı trafolarda,3 ve katları harmoniklerinin etkileri ortadan kalkar.
Saygılarımla
 
trafonun değerinin büyük seçilmesi harmonik oluşumu ile ilgisi yoktur, trafo imalatından ( trafoda olusan manyetik alandan ) kaynaklanan bir durumdur, önecellikle yapılması gereken enerji analizörü ile harmonik değerlerinin ölçümü, burdan elden edilen değere göre bir çözüm bulunmalı, kompanzasyonda kullanılan kapasitörlerin seçimide harmoniklerin oluşmasına neden olabilmektedir, eğer seçilen kapasitörlerin harmonik hesapları yapılırsa daha objektif bir çözüm bulunabilir.
 
Trafolarda mıknatıslanma eğrisi göz önüne alınır ve mağnetik akı yoğunluğu buna göre seçilir.Şayet trafo tasarımı yapan firma akı yoğunluğunu doyuma yakın seçerse ve bizde trafoyu aşırı yüklersek,akı yoğunluğu doyum bölgesine kayar ve trafo nonlinner bir çalışma noktasına kayar.Bunun anlamı şudur:Sinüs eğrisindeki pozitif ve negatif alternaslar birbirine eşit olmaz ve yani ana sinüs dalgası bozulur ve harmonik olur..Saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
130,060
Mesajlar
932,639
Kullanıcılar
453,041
Son üye
İHSAN DOĞAN

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst