Mustak ' Alıntı:
M_eminer arkadaşım bir bobin primer ve sekonder sargıdan oluşuyorsa ben onlara trafo dendiğini biliyorum, bobinlerin yüksek freanslarda kullanılmaları us=4.44.sfe*B*f*10^-8 formülünde volt başına düşen sipir sayısının büyümesinden dolayı ve 20 khz gibi yüksek frekanslarda çalıştığından artık silisli saçlı nüvelerin verimsiz kalmasından dolayı ferromağnet nüvelerin kullanılması nedeni ile ağırlıkları azalmaktadır. Ayrıca ferro mağnet nüvelerin (B) manetik akı yogunluklara saç trafolara göre çok yüksek olduğundan çok düşük kesitlerde saç nüveye göre verimli ve avantajlı olmaktadırlar. Flaybek trafo diye biliyorum bunlar bobinse bile sonuçta voltajı yüselten oto trafolarıdır. Elinizde böyle bir şema varsa üzerinden konuşalım, Elektronik mesleğim olamakla birlikte bu kaynak makinalarına çok takmıştım, kendim yapacam diye bayağı uğraştım. Bu konuyla ilgili yeterli kaynak ve zaman olmayınca bıraktım sonra hazırları çıktı. Bununla iligili kaynaklarınız varsa ve bizimle paylaşırsanız sevinirim.
Kolay gelsin.
Sevgili mustak kardeşim trafonun ne olduğunu anlatmaya çalışmadım zaten. Ama sen baya bi açıklama yapmışsın
ki bu gayet normal çünkü forumun amacı bilgi paylaşmak. Mesleğinin elektronik olmamasına karşın bildiklerin içinde tebrik ederim. Konuya gelince bir defa flyback konverter gerilimi artırmaz, aksine düşürür, aynı oranda akımı artırır. Elimde halihazırda bir şema yok. Ancak üniversite yıllarında Güç Elektroniği 2 dersinden hatırlıyorum bu sistemi. Şemayı şu dersin kitaplarından bulabilirsin. Bulamazsan yardımcı olurum