Transformatör Genel Bilgiler (başka başlık açmayınız)

Merhaba Arkadaşlar,
Yeni konu açmak istemedim ve buraya yazıyorum. Gelecek ay, şantiyenin alacağı trafoların testlerine gideceğiz. Daha önce böyle bir tecrübem olmadı. Test sırasında ne yapmam gerekiyor? Nasıl sorular sorup, hangi test değerleri ölçülüp verilecek. Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.
 
Transformatörler


Elektrik enerjisinin iletilmesi, dağıtılması gibi alanlarda ve çeşitli aygıtların çalıştırılmasında kullanılan transformatörler en önemli elektrik makinaları grubundan sayılmaktadır. Transformatör, verilen bir alternatif gerilimi aynı freakansta diğer bir gerilime çevirmeye yarayan bir elektrik makinasıdır. Beslendiği ikincil şebekenin talep ettiği aktif ve reaktif gücü, kendisine enerji temin eden birincil şebekeden alır. Transformatörler üst gerilim şebekesindan alt gerilim şebekesine güç aktarmak için kullanılıyorsa bunlara “Güç Transformatörleri” denir. Ancak transformatörler gerilimi veya akımı ölçmek için kullanılıyorsa bunlara da “Ölçü Transformatörleri” denir.

Transformatörler ince silisli saclardan oluşan kapalı bir manyetik gövde ile bunun üzerine, yalıtılmış iletkenlerden sarılan sargılardan oluşur. En basit şekli ile transformatörde iki sargı bulunur. Bunlardan birine birincil (Primer), ötekine ise ikincil (Sekonder) sargı denir. Transformatör sargılarına gerilim değerlerine göre alçak gerilim sargısı veya yüksek gerilim sargısı gibi isimler de verilmektedir. Birincil gerilimi ikincil geriliminden büyükse, bu çeşit transformatörlere “düşürücü veya alçaltıcı transformatörler”, birincil gerilimi ikincil geriliminden küçükse, bu çeşit transformatörlere de “yükseltici transformatörler” denir.

Transformatörlerin hareket eden parçaları bulunmadığından sürtünme kayıpları söz konusu değildir. Bu nedenden dolayı diğer elektrik makinalarına göre verimi en yüksek elektrik makinasıdır. Büyük transformatörlerde malzemeyi en ekonomik kullanarak verimlerini %99,6’lara kadar çıkarmak mümkündür. Güçleri bir kaç Volt-Amper’den (VA), Mega-Volt-Amper’lere (MVA) kadar olabilir. Çıkış gerilimleri de çok yüksek kV değerlerine kadar çıkabilmektedir.
Merhaba Bir proje sisteminde kullanılmak üzere AC-220 volt giriş ( primer voltajı ) sekonder voltajı 48 volt 100 amper lik bir trafoya ihtiyacım var.Piyasada bu değerde trafo bulamadım.çıkan 48 Volt 100 amperlik AC gelimini doğrultarak sisteme girmek istiyorum.Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.
 
Akü şarj cihazlarını araştırın veya trafo üreticileri ile iletişime geçin istediğiniz gibi yaparlar.
 
Merhabalar Bir tasarım için hazırladığım 4 adet 12 volt 100 Amp/h akülerimi seri bağlayarak 48 volt 100 Amp/ saat bir düzenek hazırladım.Bu akülerimi sürekli daimi şarzda tutabilmek için çeşitli şarz cihazları denedim. 48 volt 5.8-7.5 Amperlik akıllı şarz cihazlarını 48V 7.5x 8 =60 Amp/ h seri bağlayarak şarz etmek istediğimde şarz cihazları birbirlerini bloke edip aralarından 1 veya 2 tanesi çalışıyor. 6.5 amper yükleme şarz yaptığını gözlemliyorum.Bu akıllı şarz cihazları niçin böyle hepsi tam kapasite çalışmıyor.Bu cihazların yerine 48 volt 60 Amp/ saat sürekli şarz yapabileceğim bir sistem varmı yardımcı olabilirmisiniz.
 
Arkadaşlar merhaba yks ayt fen kısmında 8 soru olan trafoyla ilgili bi soru cıktı soru cevapında bi yanlışlık olduğunu düşünüyorum resmi yükleyemedim buraya sınava giren arkadaşlar varsa cevap ilgili yardımcı olabilir.Birde aynı sınavın tyt fen kısmında 5 soru buda elektrikle ilgili bu soruda da bi sorun var gibi
 
Soruyu görmeden kimse cevaplayamaz.Bir şekilde soruyu paylaşmanız lazım. Yks ye girip bu konuyu görüp soruyu ekleyebilecek birisi? Belki...Beklemek lazım ama zor bir ihtimal gibi geliyor bana.
 
Soruşarı indirdim PDF olarakta benim telefon tarayıcıda sorun ve galıb fotoğraf yüklendi diyor ama buraya yüklemiyor
Soruşarı indirdim PDF olarakta benim telefon tarayıcıda sorun ve galıb fotoğraf yüklendi diyor ama buraya yüklemi
 

Forum istatistikleri

Konular
129,838
Mesajlar
930,669
Kullanıcılar
452,673
Son üye
loran laran

Yeni konular

Geri
Üst