Transformatörlerde kademe değiştirme mekanizmaları genellikle 2 tipte yapılır. Bunlar;
1- Boşta gerilim ayarı yapan mekanizmalar
2- Yükte gerilim ayarı yapan mekanizmalar
Boşta gerilim ayarı genellikle gücü 5 MVA dan küçük dağıtım trafolarında ve generatör grup trafolarında kullanılır.Boşta gerilim ayarında trafo tamamen enerjisiz hale getirilir. Bu işlem elle yapılabildiği gibi motor vasıtası ile yapılabilir.
Yükte gerilim ayarında trafo serviste ve enerjili durumda iken yapılan işlemdir. Trafo kazanı içerisinde kademe mekanizması denilen bölüm iki kısımdan oluşur ( selektör ve şalter )ve genellikle ana tanktan ayrı bölüm içerisinde çalışır.
Güç trafolarında gerilim ayarı sargıların sipir sayısını değiştirmek suretiyle gerçekleştirilir. Bu işlem sargıdan akım çekilirken gerçekleştiği için sipir değişikliği sırasında kontaklarda ark meydana gelecektir. Arkın az olması,kontak kaynamalarının olmaması ve daha çok ayar sahası kazanmak için akımın az, sargı sipir sayısının çok olduğu sargı gerilim değişikliği için tercih edilir. Bu sargıda % 90 oranında yüksek gerilim sargısıdır.
Yükte gerilim ayrı bir motora kumanda edilerek yapıldığı gibi mekanizmaya mekaniki olarakta işlem yaptırılabilir.Gerilim ayarlama işlemi sırasında selektör ve şalter bölümü birlikte çalışmakta kontakların yer değiştirmesi sırasında akım kesilmesi olmaması için yer değiştiren kontaklar arasına direnç sokularak akımın budirenç üzerinden geçmesi sağlanmakta kontaklar yer değiştiğinde direnç devreden çıkmaktadır.
Bazen bu işlem sırasında yer değiştiren kontaklarda kaynama olmakta ark tan dolayı kotaklar bozulmaktadır. Bu durumlar için transformatörlere kademe bucholz denilen röle konularak arıza dahada büyümeden trafo servis harici edilmektedir.