gorkemfacts
Üye
O zaman sizin şu an bahsettiğiniz şey peak değeri olarak söz edilen şey. Araç amfilerinde sıkça karşılaştığımız 2500w peak, 500w rms gibi.Orasini sorma apayri bir konu.
Guc cok farkli sekillerde ele alinabilir. Biz surekli gucten sozederiz. Ama reklam ugruna anlik gucu telefuz ediyorlar.
Soyle ornek vereyim. 10V DC bir gerilim kaynagindan ortalama 0.1A asilarak buyukce bir kondansatoru doldur.
Simdi elimizdeki bu verilerle gucu hesaplarsak 10v x 0.1A = 1W guc eder.
Simdi bu kondansatoru 1 ohm uzerinden bosaltalim.
Ilk anda akan akim 10v/1Ohm=10A eder. Bu esnada direncte harcanan guc 10V x10A=100W eder.
Halbuki cok kisa bir sure sonra akim sifira cok yakin olur.
Ben desem ki bu deneyde 1W ortala guc var.
Sen desen ki hayir 100W tepe guc var.
Hangimiz yalan yanlis bilgi veriyoruz?
Ikimiz de dogru konusuyoruz. Ama milletin kafasi karisiyor Vay be 100W diyor.
Yani urun satma politikasi.
Tabi bir de su var. Kotu bir urun tepe gucu yuksek guc veremeyebilir. Dolayisi ile cok da aldatmaca yok.
Mesela yukaridaki kondansator deneyinde ESR degeri 10 Ohm kondansator kullansaydik kondansatoru kisa devre ettigimizde akacak akim 10/(10+1)=0.9A edecekti. Bu da 10*0.9=9W tepe guc eder.
Eeee 9w tepe degerli guc 100w dan cok kucuk o halde bu kotuymus diyebiliriz.
Fakat amplifikatorler bu tur bilgi vererek reklam vermek pek yakisi kalmiyor.
Evet 10W amplifikator davul tokmagi vurdugunda 100w verebilir.
Peki bu amfideki rms mi yoksa peak mi? Bana hiç farketmez, sadece elimdeki bu trafo bu amfiyi destekler mi onu merak ediyorum. Yani sesi istediğim gibi bozulmadan alabilir miyim sizce? Bana lazım olan düzgün kaliteli ses. Hoparlörlerim kaliteli her detayı duymak için çabalıyorum.
Elimdeki kule hoparlörlerde 4 tane tpa3118 mono amfi var. 60w gücü olduğu söylenir ve toplamına bakarsam 240w güç elde ediyor. Sistemde son sese aldığım zaman durulmuyor ve camlarda kapılarda titreme oluyor. O zaman bunun iki katı güç üreten amfileri evde kullansak ne olacak? Cam mı çatlayacak? Karışık meseleler gerçekten.