Estafurullah,ben de ustalıkta çok iddialı değilim.Çocukluktan beri hobi olarak uğraşarak öğrendim.Ayrı bir özel eğitim de almadım.Ancak bu konuları hiç bilmeyenin başvurabileceği tek doğru adresi de hiç şüphe yok ki
www.kontrolkalemi.com'dur bence.
"temelinde saygı-sevgi ve ahlak olayınca uğraşılan bilim de olsa sonuç olumlu değildir-örnek: Atom Bombası"
Evet,dediğiniz gibi atom bombası,hidrojen bombası,fosfor bombası,dinamit,tnt tahrip kalıbı insanlık için genellikle kötü amaçlarla kullanılmıştır,fakat atom pili şeklinde nükleer santralde,dinamitin,tnt'nin tünel,maden galerisi açmada,evleri kolayca temelinden iş makinesiz olarak yıkma şeklinde kullanımı gibi, faydalı uygulamaları da ayrıca vardır bildiğiniz gibi.
Aslında trafoyla beraber "diyotla redresör uygulamasına" değinmek de dünkü yazdığım yazıda aklımdan geçmişti.
" doğrultma yapılırken (diod kullanılırken) genelde hep orta uçtan (-) kutup olarak faydalanılması"
Bakın,böyle bir şart ya da kural yoktur aslında,seçime göre + uç da ortaya gelebilir, - olan uç da.Aslında teorik olarak bir sakıncası da yoktur.Trafo çıkışında 2 ayrı çıkış sargısı (Ayni voltajda,yan yana olan çıkışlı) varsa orta uç,diyot veya kondansatör bağlantısının o andaki seçilip tercih edilmiş bağlantı şekline göre + veya - kutup çıkışlı da olabilir.Sizin kendi tercihinize göre yapacağınız diyotların ve kondansatötün bağlantı şekli, bu orta uçtaki kutup şeklini(+ veya - yi) belirler.
2 ayrı çıkış sargılı durumda, tam dalga doğrultma için yalnızca 2 diyot,tek çıkışta ise tam dalga doğrultma için, 4 diyot(Veya köprü diyot) kullanılır.İlkinde çıkış voltajı sadece 0.70 volt(Silisyum diyotlarda)diğerinde,4 diyotlu ikinci koşulda ise, 2*0.70=1.4 voltluk diyotlar sebebiyle gerilim düşümü olur.Bundan ötürü ikinci koşulda 1.4 voltluk eksiklik göz önüne alınarak trafo seçimi(Tek çıkışlıda=Tek sargılıda)yapılırken, bu değer kadar fazla voltaj verebilecek olanı seçilir.Örneğin 17 volt tek çıkış sargılı bir trafo seçildiğinde; redresör(Köprü diyotlu=4 adet diyotllu)çıkışı da 17-1.4=15.6 volt değerine inecektir.Voltajın önemli olduğu devrelerde buna özellikle dikkat edilir.(Özellikle akü şarj devrelerinde veya buna benzer hassaslık isteyen diğer başka devrelerde)