Transistörü Anahtar Olarak Kullanmak

harun16

Üye
Katılım
18 Şub 2015
Mesajlar
29
Puanları
1
Konum
bursa
Merhaba, elimde Raspberry Pi isimli geliştirme kartı var. Bu karta mini bir sogutma fanı takmak istiyorum. fanı kontrol edebilmem için Transistör kullanacagım. fan 2 pinli 5v 0.10a degerinde küçük bir fan. fanı Raspberry Pi üzerindeki 5v çıkış pinleriyle besleyecegim. Bu konuda pek bilgim yok aşagıdaki şema uygunmudur ? hangi degerde direnç ve transistör almalıyım ? bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Merhaba,
Merakımı hoşgörün.Raspberry Pi ' i nasıl kontrol ediyorsunuz?
 
Raspberry Pi içerisinde linux tabanlı işletim sistemleri kurulabilen arm işlemcili bir bilgisayar diyebiliriz. üzerinde usb2 portları, hdmi çıkışı vs bulunuyor. normal bir bilgisayar gibi klavyeyi ekranı baglayıp kontrol edebiliyorsunuz. Ben cihaza taktıgım wifi alıcısı sayesinde cihaza kendi bilgisayarımdan uzaktan erişip kontrol etmeyi tercih ediyorum. ssh uzak masa üstü gibi yöntemlerle uzaktan erişilebiliyor.
 
Merhaba,
Ben kartı tanımıyorum.Çıkış 5 volt yazmışsınız ama çekilebilecek akım ne kadardır?Veya şöyle sorayım çıkış portu en fazla ne kadar akım akıtılabilir?
 
Basit bir prensip çalışması
 

Ekli dosyalar

  • harun16.rar
    19.5 KB · Görüntüleme: 18
Basit bir prensip çalışması

teşekkür ederim. yapmaya çalıştıgım şey

https://ich.wtf/blog/en-raspberry-pi-fan-gpio.php

buradaki projeydi. fakat verdigim baglantıda 12 v fan kullanmışlar sizin verdiginiz örnekteki gibi BC serisi bir transistör ve 1k direç beyze baglanmış. Ben 5v ve 0.10a bir fan çalıştırırsam belki bu degerler aynı olmayabilir diye düşündüm. bu konuda yeterli bilgim yok malesef. beyz için 1k direnç bu durumda yeterlimidir ? ayrıca beyz ile gnd arasınada direnç baglamışsınız bu direnci 10k olarak hesaplamışsınız bu degerleri nasıl belirliyoruz ? ugraştırdım sizi yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum
 
Merhaba,
Arkadaşım benim size bu hesapları anlatmam için transistorun tüm özelliklerinin grafiklerde izah etmem gerekir.Yine basit olarak V= I x R (volt=amperxohm)formülünden 5= I x 1000 buradan da I=5/1000 amp bulunur.Bu değerde bir akım da zarar vermez.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,840
Mesajlar
920,911
Kullanıcılar
450,935
Son üye
oqzknt

Yeni konular

Geri
Üst