kadirilkimen
Üye
Kısaca npn transistörü bu şekilde bağlarsanız (low-side) emiter- kollektor eklemini tam sature edebilmek için baz eklemine uygulanacak gerilimin Vcc geriliminden en az 1V daha yüksek olması gerekir. Ayrıca hFE (baz akımının kollektor akımına *göreli olarak oranını) verir ama üreticiler bu hesapları kabaca 1Mhz deki sinyallerle tr. simule ederek verir. Dolayısı ile data sheetleri dikkalice incelemek gerekir. Böyle bir devreyi çalıştırma mecburiyetimiz varsa şekildeki tr.arkasına emitör takipçili bir devre yapılıp tr sürülürse baz gerilimi de Vcc nin üzerinde bir gerilime çıkarılırsa tr. max sature olur. Ayrıca motor, selenoid vb. içeren devreleri sürerken, anahtarlama esnasında oluşan in-rush ve back emf gibi endüktif akım ve gerilimler uygun bir şekilde bastırılmazlarsa bu akım ve gerilimler tr. üzerinden akmaya çalışacağı için transistorler aşırı bir şekilde ısınıp bozulabilirler.
Paralel diyot konusu zaten gerekli. Ancak sizin burada bahsettiğiniz bağlantı şekli NPN transistörün high side bağlantısı yapıldığında dikkate alınması gereken bir durum. Eğer yanlış bilmiyorsam tabi.
Çünkü NPN transistörlerde , base'e verilmesi gereken akımın toprak referansı, transistörün emitter çıkışı olması gerekir.
Eğer bir transistörü high side, yani yükten önce + tarafa bağlarsak, transistörün emitter çıkışı, güç kaynağının voltajına çok yakın olur. eğer güç kaynağı 12 volt ise, biz de yaklaşık 12 volt'u aslında sıfır volt gibi kabul edip, transistörün base'ine vermemiz gereken voltajı buna göre vermemiz gerekiyor. yani 5 volt vereceksek, 12 + 5 yapıp base'e 17 volt uygulamalıyız ki, transistör switch olarak çalışabilsin.
12 volt ve aşağısını uyguladığımızda transistör ya açılmayacak, yada aktif bölgede çalışarak aşırı ısınacaktır.
Fakat, NPN transistörün doğası gereği low side kullanıyoruz. Yani dedikleriniz high side kullanımda geçerli olması lazım.
Tip41'den vazgeçtim çünkü gördüğüm kadarı ile benim sürdüğüm motoru kumanda etmek için 5 amperlik bu transistör yeterli değil. ayrıca akım kazancı da verimli çalışacağı mechul olduğundan 15 - 30 civarı. bunu yine bir transistörle sürmem gerek. onun yerine tip122'yi düşünmüştüm. O da 5 amper. o yüzden irf530'a geçme kararı verdim. geniş geniş 17 amper elektronlar için 4 şeritli otoban.