Trimbox malzemesi kullanılabilirlik seviyesi

Belki daha somut veriler sunarak ön yargıları bastırabilirsiniz. Gönül ister ki yabancı markaların ürünleri yerine milli, kendi üretimimiz dünya standartlarında rekabetçi ve yüksek teknolojik ürünler üretebilmemiz. Yurt dışı markaların TR üretimli olanları da var bildiğim kadar, en son ki aydınlatma fuarında görmüştüm.
Kısaca sahada şu ürünlerimizde şu tür korumalar yapıldı diye veriler var mı? Laboratuvardaki denemeler yıldırım darbeleri gibi saha şartlarını sağlamayacaktır. Şu kadar darbeye maruz kaldı, şu kadar zamanda devreyi açıp tesisatı korudu gibi veriler çok daha önemli. Yoksa Çinlinin 6000mA pilin üzerine yazmasıyla nasıl ki 6000mA olmuyorsa, teorik bilgilerin doğrulanması önemli. Belki ürün gereği gibi tanıtılamamıştır. Zaten Parafudr olmadığında zarar görmeyenler için çok da ilgi çeken bir ürün değil. İlgi çektiğinde çoktan zarar görülmüş oluyor maalesef. Öncelikle riskli yerlerden başlamak üzere KAKR gibi zorunlu olmalı!
Vodafone Global 4.5G uluslararası şartnamesinde(yaklaşık 4.500 adet),Roche ilaç firması laboratuvarlarında, Çevre Şehircilik ve iklim değişikliği bklığı bakanlık binası başta olmak üzere 6 bakanlığın şartnamesinde yer almanın yanında tek hat şemasında Avrupa dışında bir ülkede ilk kez sembol üretmek gibi işler markamıza ve arge ve ürge ekibimize ait.
Eğer zahmet buyurur test merkezimize gelirseniz daha şaşıracağınız çok şey yaptık☺️
Trimbox ı savunacağım aklıma gelmezdi ama trimbox sadece varistorden ibaret basit bir mekanizma değil gördüğüm kadarıyla. Belki fikir olarak o noktadan çıkış yaparak gördüğüm kadarıyla daha komplike bir koruma devresi tasarlanmış. Aslında çok kaliteli elektronik kartların tamamının giriş kısmında bu tür devreler mevcut . Çok da iyi iş görüyor. Ama bu sistemi daha büyük güçlü elektriksel devreleri korumak için kullanmak bana pek doğru bir yaklaşım olarak gelmiyor.
Dünya devi markaların pandemi döneminde 50 haftaya çıkan terminlerinde devasa inverterlerinin önüne Trimbox konulması kararlarını sizlere göstermek isteriz. Dediğim gibi teşrif ederseniz daha birçok gurur duyacağınız iş yaptığımızı göreceksiniz.
 
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Peki, hiç koruma yapmadığı için yanmış anlaşılan. Ama kaçırdığınız bir konuyu sizinle paylaşayım; patlayan parafudr bu işin doğasında vardır
Bana yanlış geliyor patlayıp koruma yapmış olabilir tabiki ama o arkadaş ile konuştum arıza neydi de patladı tam olarak diye hiç bir arıza yok dedi Ges sahasıymış orası ve şebekede sorun yokmuş havada açık yani herhangi bir yağış yıldırım vs. yok. Yani bu koruma olarak sayılıyorsa kısa devrede sigortalar, tmş ler hep patlasın devreyi açmasına ne gerek var o zaman.
 
Bana yanlış geliyor patlayıp koruma yapmış olabilir tabiki ama o arkadaş ile konuştum arıza neydi de patladı tam olarak diye hiç bir arıza yok dedi Ges sahasıymış orası ve şebekede sorun yokmuş havada açık yani herhangi bir yağış yıldırım vs. yok. Yani bu koruma olarak sayılıyorsa kısa devrede sigortalar, tmş ler hep patlasın devreyi açmasına ne gerek var o zaman.
Cam sigorta hakkında ne düşünüyorsunuz, o da atıyor ve geri gelmiyor.
 
Cam sigorta hakkında ne düşünüyorsunuz, o da atıyor ve geri gelmiyor.
Onun amacı o zaten üreticisi satıcısı da söylüyor bunu herhangi bir arızada sigorta içindeki tel kopar koruma sağlanır ve cam sigortayı değiştirirsin ama kartuş tipli parafudurlarda aynı şekilde. Arıza olunca parafudru çöpe atıp tekrar parafudr almıyorsunuz.
 
Onun amacı o zaten üreticisi satıcısı da söylüyor bunu herhangi bir arızada sigorta içindeki tel kopar koruma sağlanır ve cam sigortayı değiştirirsin ama kartuş tipli parafudurlarda aynı şekilde. Arıza olunca parafudru çöpe atıp tekrar parafudr almıyorsunuz.
Bu arkadaşlarda öyle diyor zaten bizim parafudur işini yapınca patlar diyor geri gelmez diyor. İşini yaptı patladı ve sizi korudu diyor. Aksi bir şey veya yalan beyan yok. Bu durumda arkadaşa diyeceğimiz şey şu olur. Bak ag parafudurlarınız işini yapınca kendini imha etmesin, daha dayanıklı yapın, kendinizi geliştirin demek lazım. Sonuçta yerli üretici bizim bu arkadaşlara yol göstermemiz lazım tu kaka deyip çöpe atmamak lazım. Firma bu ürünleri pahalı satıyor mu, evet satıyor, ilk arızada patlıyor mu, evet patlıyor kendini geliştirmesi gerekli mi evet gerekli. Siz yolu gösterin o yoldan ister gitsin ister gitmesin. Gitmez ise piyasa almaz ürünü.
Ben öneride bulunayım hemen firmaya,devrenizde varistör yerine gas discharge kullanın,kablo kesitini ve baskı derve yollarını kalınlaştırın sıkıntılarınız bitsin. Böylelikle kendini imha etmez sadece sigortayı attırır.
 
Bu arkadaşlarda öyle diyor zaten bizim parafudur işini yapınca patlar diyor geri gelmez diyor.
Bunu dediklerine dair döküman atabilir misiniz? kablo kesiti zaten hep maksimum takılıyor ki trimbox klemenslerine yanlış hatırlamıyorsam 10 veya 16 lık kablo sığıyor maksimum yani NH larda 25 35 lik kablo ile girip trimboxa 10 veya 16 lık kablo girmek zorunda kalınıyor.
 
Bunu dediklerine dair döküman atabilir misiniz? kablo kesiti zaten hep maksimum takılıyor ki trimbox klemenslerine yanlış hatırlamıyorsam 10 veya 16 lık kablo sığıyor maksimum yani NH larda 25 35 lik kablo ile girip trimboxa 10 veya 16 lık kablo girmek zorunda kalınıyor.
Sizin dışarı çektiğiniz kablo değil, cihazın içinde kullandıkları kablodan bahsediyorum. Bunu dedikleri dökümandan istemişsiniz resimleri ve yazılanları tekrar baştan okurmusunuz. Ayrıca daha neyi tartışıyoruz ben yolu gösterdim gerisi kendilerine kalmış. Bu saatten sonraki muhabbet bence gereksiz.
 
Tüm değerli katkılar için teşekkür ederiz.
1-Sadece parafudrun iç yapısında elektronik devre elemanlarının bağlantı noktalarını bile düşündüğünüzde(16'lık yada 25mm ilk bir elektronik devre bacağı olamaz) iç devrede iletim kısmının dışarıdan bağladığınız kablo kesiti ile nasıl bir aldatmacanın içerisinde olduğunuzu kolayca anlayabilirsiniz, çünkü bir halat gibi en zayıf olduğunuz yer gerçek mukavametinizdir yani dışardan 100'lük kabloda bağlasanız, içerde iletimi yapacak devre elemanının bağlantı noktası kadardır kesitiniz.
2-Trimbox ilk hatada yanar ve yenisi ile değiştirilir tezi rakip firmalar tarafından maksatlı olarak uydurulmuş bir hikayedir, çünkü eğer iddia ettiğiniz gibi hiç sorun olmadan patlasa, yada her dalgalanmada patlasa ücretsiz değişim sözkonusu olabilir miydi?
3-Kartuşlu parafudlar Türkiye ve gelişmekte olan ülkelere sadece monoblok parafudrdan daha ucuz olduğu için ithal edilir ve sanki daha iyiymiş gibi lanse edilir. Aslolan doğru ve gelişmiş iletim için bağlantı noktasını azaltmaktır ki; kartuş ekstra bağlantı noktası demektir.
4- Tedaş genel teknik şartnamesine göre B+C 100kA yapı girişi parafudr kullanımı bulunmakta ve parafudr ana tmş girişinden ayrı bir sigorta ile bağlanarak, herhangi bir olumsuzlukta parafudr kendini sistemden ayırmakta, sistemde enerji devam ettiği için olası bir aşırılık devamında sistem kül olmakta ama parafudr sapasağlam kalmaktadır.
5- Topraklama mükemmel olmadığında parafudr sadece süs eşyası durumunda kalır ve topraklama konusu bu anlamda oldukça değerli olmakla birlikte, realitede toprak direncinin çok arttığı yada kazı korozyon vb bir sebeple koptuğu yani hiç toprak bağlantısı olmadığı durumlarda da koruma kabiliyeti sunulması bu alanda bir devrimdir denilebilir.
6- Trimbox içerisinde patentli TRVaristör teknolojisi kullanılır ve GDT yada varistör bu korumaya yakınbile değildir, elbette isterseniz test merkezimizde gözünüzle görme şansınız bulunmaktadır.
7-Yaklaşık 18 senede milyon adet ürün satan bir firmanın ortalama 2bin adet ürünün patlamış olması, 10 yılda bir değişim yapılmasını önerdiğimiz bu oranlamayla ortalama 1/1000 oranı oldukça iyi bir orandır ve kişi yaşadığını bildiği için 1 adet ürün patladığında bu ürün hep patlıyor psikolojisi maalesef doğruyu yansıtmıyor.
8- Hiçbir koruma yapmadı diye başlanan serzenişte, zaten hiçbir sorun yoktu kendiliğinden patladı denildiğine göre hiçbir aksam zarar görmemiş ve bu demektir ki koruma kabiliyeti net olarak sağlanmıştır. Çünkü aksi takdirde Trimbox yandı, cihazlarım da yandı demeliydi iddia sahibi ki; şayet öyle olaydı da 29 Aralık 2020 tarihi,i 31349 sayılı EPDK'nın Elektrik Dağıtımı ve Perakende Hizmet Kalitesi Yönetmeliği'ne göre ücretsiz değişim hakkı bulunmaktaydı çünkü 3Aralık 2003 tarihli 25305 sayılı İç TesislerProje Hazırlama Yönetmeliğine göre aşırı gerilim sönümleyici kullanımı zorunluluktur.
9- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birim fiyat tarifinde parafudrların koruma kabiliyetlerinde fazlar ile toprak dışında artı olarak nötr korumadan da bahsetmektedir ama Trimbox dışında bunu sağlayan bir parafudr markası bulunmamaktadır
Sonuç olarak; buradan saatlerce, günlerce, sayfalarca yazışabiliriz ama en basit ve hızlı yöntem sergi alanı yada fuar alanı gibi ülkemize kazandırdığımız test merkezini ziyaret etmek gibi görünüyor, sizce değil midir?
 
Son düzenleme:
Parafudr lafını,1964 yılında Ankara
Belediyesi EGO şebekede çalışırken
duydum.Siyah renk,ag mesnet izola-
tör büyüklüğünda,sadece trafo çıkış
pano baralarına bağlanan ve sık arı-
zalar nedeniyle sık sık değiştirilen
bir aletti.
Daha sonra,ilk tanışmam 2001 yılın-
da geldiğim bir devlet Üniversitesin-
deki sorunlar nedeniyle Fönix firma-
sı ile tanışmamla yeniden bu konuy-
la ilgilenmek durumunda kaldım ve
bu arada paratöner ve parafudrun
duayeni Sn.Müzekka Damgacıoğlu
ve Leutron parafudrları tanıma fırsa-
tım oldu.
Bulunduğumuz yer yıllık oraj sayısı bakımından Türkiyenin başta gelen
yeri olmasına rağmen,heriki marka-
yı bağladığımız AG parafudrlar,de -
ğiştirmeye ! lüzum kalmadan halen
çalışmaya devam etmektedir.
Şimdiye kadarki edindiğim bilgiler
şunlardır :
-Parafudrlar,ömür boyu kullanılabi-
lir ürünler olmayıp,ömürlü malzeme-
lerdir.Yabancı kaynakı parafudrlar-
daki arıza çıkış kontağının sebebi,
ürünün,arızalı veya kullanım ömrü-
nün sona erdiğini gösteren uyarı
kontaklarıdır ve istisnasız bütün
ürünlerde mutlaka bulunmalıdır,
-Ürünlerin sağlıklı görev yapabilme-
si için,topraklama direnç değerinin
çok küçük olması ( yabancı bilgiler
< 2 ohmdur ) gerekmektedir.Mili
mikro sn. ve jul değerleri bu ölçü
esas alınarak verilmektedir.Deşar-
jın bu süreden fazla uzaması,para-
fudrun hasarlanmasına sebep olur,
-Benim ürünüm her şartta korur la-
fı,yutturmaca ifadedir .Her ürün ha-
sarlanır ve değişim ihtiyacı duyar,
-Parafudr montajı,kurallı bir uygula-
ma olup,faz nötür al götür montajı
kabul etmez.Kablo kesitleri,uzun-
lukları,montaj yeri öncelikli kurallar-
dır ve mutlaka uyulmalıdır,
-Koruma devreleri için,bazı uluslar
arası firmalar bile TMŞ tipi koruma
önermektedir.Bence,bu korumalar-
da gG tipi eriyen telli NH veya kar-
tuş tip 100 -120 kA sigortalar kulla-
nılmalıdır.Ekte,Entesce önerilen Sta-
tik kontaktör gurupları koruması için
öneri tipleri yanlıştır.Satıcı firmala-
rın,müşterileri doğru bilgilerle yön-
lendirmeleri şarttır,
-Parafudr koruması,sadece tek bir
ürünle koruma yapılabilece iddiası
edilebilecek bir koruma tipi değil-
dir.Gerekmesi halinde,peşpeşe tip-
lerin kullanılması gerekir,
-Nötr / toprak gerilimi regülasyonu
trimbox dışında hiçbir firmanın iddi-
aları ve çözüm önerileri arasında yer
almamaktadır,
-Resmi ve özel kurumumlara onlarca
yüzlerce satılıyor olması,bizdeki ah-
bap çavuş / menfaat ilişkileri gözö-
nüne alındığında !,kıymeti harbiyesi
olmayan bir referanstır,
-Benim en çok dikkatimi çeken,trim-
box ürünlerinin mahalle / sokak
aralarında kasapta / manavda mon-
taj dahil satılıyor olmasıdır.Bulundu-
ğum bölgede,irikıyım satış bayilerin-
de bulunmayan bu malzemelerin,
nasıl oluyorda en ücra köşelerdeki
tüketicilere ulaşabiliyor olmasıdır,
-Tüm ürünlerde,teknik değerlerin
teyit edildiği itibarlı kurumlar tara-
fından tasdik edilmiş test sertifika-
ları ibraz edilmelidir,
-Benim aletim,topraklama olma-
yan yerde bile ! koruma yapıyor
demek,ayıbın nirvanasıdır.
Umarım,bakış açısı yönünden fay-
dalı olmuştur.
 

Ekli dosyalar

  • SPD.pdf
    82.2 KB · Görüntüleme: 0
  • 373922.de.pdf
    547.9 KB · Görüntüleme: 0
  • 388117.de.pdf
    556.7 KB · Görüntüleme: 0
Son düzenleme:
Parafudr lafını,1964 yılında Ankara
Belediyesi EGO şebekede çalışırken
duydum.Siyah renk,ag mesnet izola-
tör büyüklüğünda,sadece trafo çıkış
pano baralarına bağlanan ve sık arı-
zalar nedeniyle sık sık değiştirilen
bir aletti.
Daha sonra,ilk tanışmam 2001 yılın-
da geldiğim bir devlet Üniversitesin-
deki sorunlar nedeniyle Fönix firma-
sı ile tanışmamla yeniden bu konuy-
la ilgilenmek durumunda kaldım ve
bu arada paratöner ve parafudrun
duayeni Sn.Müzekka Damgacıoğlu
ve Leutron parafudrları tanıma fırsa-
tım oldu.
Bulunduğumuz yer yıllık oraj sayısı bakımından Türkiyenin başta gelen
yeri olmasına rağmen,heriki marka-
yı bağladığımız AG parafudrlar,de -
ğiştirmeye ! lüzum kalmadan halen
çalışmaya devam etmektedir.
Şimdiye kadarki edindiğim bilgiler
şunlardır :
-Parafudrlar,ömür boyu kullanılabi-
lir ürünler olmayıp,ömürlü malzeme-
lerdir.Yabancı kaynakı parafudrlar-
daki arıza çıkış kontağının sebebi,
ürünün,arızalı veya kullanım ömrü-
nün sona erdiğini gösteren uyarı
kontaklarıdır ve istisnasız bütün
ürünlerde mutlaka bulunmalıdır,
-Ürünlerin sağlıklı görev yapabilme-
si için,topraklama direnç değerinin
çok küçük olması ( yabancı bilgiler
< 2 ohmdur ) gerekmektedir.Mili
mikro sn. ve jul değerleri bu ölçü
esas alınarak verilmektedir.Deşar-
jın bu süreden fazla uzaması,para-
fudrun hasarlanmasına sebep olur,
-Benim ürünüm her şartta korur la-
fı,yutturmaca ifadedir .Her ürün ha-
sarlanır ve değişim ihtiyacı duyar,
-Parafudr montajı,kurallı bir uygula-
ma olup,faz nötür al götür montajı
kabul etmez.Kablo kesitleri,uzun-
lukları,montaj yeri öncelikli kurallar-
dır ve mutlaka uyulmalıdır,
-Koruma devreleri için,bazı uluslar
arası firmalar bile TMŞ tipi koruma
önermektedir.Bence,bu korumalar-
da gG tipi eriyen telli NH veya kar-
tuş tip 100 -120 kA sigortalar kulla-
nılmalıdır.Ekte,Entesce önerilen Sta-
tik kontaktör gurupları koruması için
öneri tipleri yanlıştır.Satıcı firmala-
rın,müşterileri doğru bilgilerle yön-
lendirmeleri şarttır,
-Parafudr koruması,sadece tek bir
ürünle koruma yapılabilece iddiası
edilebilecek bir koruma tipi değil-
dir.Gerekmesi halinde,peşpeşe tip-
lerin kullanılması gerekir,
-Nötr / toprak gerilimi regülasyonu
trimbox dışında hiçbir firmanın iddi-
aları ve çözüm önerileri arasında yer
almamaktadır,
-Resmi ve özel kurumumlara onlarca
yüzlerce satılıyor olması,bizdeki ah-
bap çavuş / menfaat ilişkileri gözö-
nüne alındığında !,kıymeti harbiyesi
olmayan bir referanstır,
-Benim en çok dikkatimi çeken,trim-
box ürünlerinin mahalle / sokak
aralarında kasapta / manavda mon-
taj dahil satılıyor olmasıdır.Bulundu-
ğum bölgede,irikıyım satış bayilerin-
de bulunmayan bu malzemelerin,
nasıl oluyorda en ücra köşelerdeki
tüketicilere ulaşabiliyor olmasıdır,
-Tüm ürünlerde,teknik değerlerin
teyit edildiği itibarlı kurumlar tara-
fından tasdik edilmiş test sertifika-
ları ibraz edilmelidir,
-Benim aletim,topraklama olma-
yan yerde bile ! koruma yapıyor
demek,ayıbın nirvanasıdır.
Umarım,bakış açısı yönünden fay-
dalı olmuştur.
Teknik ve tecrübeli bir büyüğümüz olarak değerlendirmelerinizçok önemli!
Ancak ilk olarak benim aletim demedik, çünkü bu bir teknoloji ve siz yaş olarak ne kadar büyük olsanızda üslup açısından maalesef kabul edilebilir bir üslup kullanmıyorsunuz. Trimbox'ın topraklama olmasa bile koruma kabiliyeti sunması ODTÜ tarafından onaylanmış olduğundan ayıp dediğiniz kelimenin neresinde olduğumuzu hala anlayamadık.
Yaşınız teknolojiyi reddetme veya kullanmama hakkı verebilir size ama bize ayıp ediyorsunuz deme hakkı vermez, çünkü üretmek, inovasyon, icat çıkarmak sizin zamanınızda ayıp olarak nitelendirilse de artık ülkelerin yegane çözüm yöntemi olarak görülüyor.
Eğer bu konuda teknik detayları merak ediyorsanız sizi ağırlamak bizim için çok daha değerli olacak. Ekstra bilgi olarak, Nötr-toprak regülasyonu yapan teknoloji parafudr içeriğinde yok, ayrı bir ürün olarak sunuluyor ve şu anda home şarjlardan tutun, kombilere kadar, atm lerden x-ray cihazlarına, laboratuvar cihazlarına, serverlara kadar nötr-toprak gerilimi 1V altında bazı teknolojilerde 0.5V altında bile istenebiliyor. IBM'e de ahbap çavuş ilişkisinden ürün satmış olma ihtimalimizi siz yine değerlendireceksiniz belki ama kısa süre sonra Rack kabin prizlerde nötr-toprak regülasyonu istenecek ve bunun da tek üreticisiyiz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,876
Mesajlar
921,235
Kullanıcılar
451,004
Son üye
bego.1

Yeni konular

Geri
Üst