Vodafone Global 4.5G uluslararası şartnamesinde(yaklaşık 4.500 adet),Roche ilaç firması laboratuvarlarında, Çevre Şehircilik ve iklim değişikliği bklığı bakanlık binası başta olmak üzere 6 bakanlığın şartnamesinde yer almanın yanında tek hat şemasında Avrupa dışında bir ülkede ilk kez sembol üretmek gibi işler markamıza ve arge ve ürge ekibimize ait.Belki daha somut veriler sunarak ön yargıları bastırabilirsiniz. Gönül ister ki yabancı markaların ürünleri yerine milli, kendi üretimimiz dünya standartlarında rekabetçi ve yüksek teknolojik ürünler üretebilmemiz. Yurt dışı markaların TR üretimli olanları da var bildiğim kadar, en son ki aydınlatma fuarında görmüştüm.
Kısaca sahada şu ürünlerimizde şu tür korumalar yapıldı diye veriler var mı? Laboratuvardaki denemeler yıldırım darbeleri gibi saha şartlarını sağlamayacaktır. Şu kadar darbeye maruz kaldı, şu kadar zamanda devreyi açıp tesisatı korudu gibi veriler çok daha önemli. Yoksa Çinlinin 6000mA pilin üzerine yazmasıyla nasıl ki 6000mA olmuyorsa, teorik bilgilerin doğrulanması önemli. Belki ürün gereği gibi tanıtılamamıştır. Zaten parafudr olmadığında zarar görmeyenler için çok da ilgi çeken bir ürün değil. İlgi çektiğinde çoktan zarar görülmüş oluyor maalesef. Öncelikle riskli yerlerden başlamak üzere KAKR gibi zorunlu olmalı!
Dünya devi markaların pandemi döneminde 50 haftaya çıkan terminlerinde devasa inverterlerinin önüne Trimbox konulması kararlarını sizlere göstermek isteriz. Dediğim gibi teşrif ederseniz daha birçok gurur duyacağınız iş yaptığımızı göreceksiniz.Trimbox ı savunacağım aklıma gelmezdi ama trimbox sadece varistorden ibaret basit bir mekanizma değil gördüğüm kadarıyla. Belki fikir olarak o noktadan çıkış yaparak gördüğüm kadarıyla daha komplike bir koruma devresi tasarlanmış. Aslında çok kaliteli Elektronik kartların tamamının giriş kısmında bu tür devreler mevcut . Çok da iyi iş görüyor. Ama bu sistemi daha büyük güçlü elektriksel devreleri korumak için kullanmak bana pek doğru bir yaklaşım olarak gelmiyor.
Bana yanlış geliyor patlayıp koruma yapmış olabilir tabiki ama o arkadaş ile konuştum arıza neydi de patladı tam olarak diye hiç bir arıza yok dedi Ges sahasıymış orası ve şebekede sorun yokmuş havada açık yani herhangi bir yağış yıldırım vs. yok. Yani bu koruma olarak sayılıyorsa kısa devrede sigortalar, tmş ler hep patlasın devreyi açmasına ne gerek var o zaman.Peki, hiç koruma yapmadığı için yanmış anlaşılan. Ama kaçırdığınız bir konuyu sizinle paylaşayım; patlayan parafudr bu işin doğasında vardır
Cam Sigorta hakkında ne düşünüyorsunuz, o da atıyor ve geri gelmiyor.Bana yanlış geliyor patlayıp koruma yapmış olabilir tabiki ama o arkadaş ile konuştum arıza neydi de patladı tam olarak diye hiç bir arıza yok dedi Ges sahasıymış orası ve şebekede sorun yokmuş havada açık yani herhangi bir yağış yıldırım vs. yok. Yani bu koruma olarak sayılıyorsa kısa devrede sigortalar, tmş ler hep patlasın devreyi açmasına ne gerek var o zaman.
Onun amacı o zaten üreticisi satıcısı da söylüyor bunu herhangi bir arızada sigorta içindeki tel kopar koruma sağlanır ve cam sigortayı değiştirirsin ama kartuş tipli parafudurlarda aynı şekilde. Arıza olunca parafudru çöpe atıp tekrar parafudr almıyorsunuz.Cam Sigorta hakkında ne düşünüyorsunuz, o da atıyor ve geri gelmiyor.
Bu arkadaşlarda öyle diyor zaten bizim parafudur işini yapınca patlar diyor geri gelmez diyor. İşini yaptı patladı ve sizi korudu diyor. Aksi bir şey veya yalan beyan yok. Bu durumda arkadaşa diyeceğimiz şey şu olur. Bak ag parafudurlarınız işini yapınca kendini imha etmesin, daha dayanıklı yapın, kendinizi geliştirin demek lazım. Sonuçta yerli üretici bizim bu arkadaşlara yol göstermemiz lazım tu kaka deyip çöpe atmamak lazım. Firma bu ürünleri pahalı satıyor mu, evet satıyor, ilk arızada patlıyor mu, evet patlıyor kendini geliştirmesi gerekli mi evet gerekli. Siz yolu gösterin o yoldan ister gitsin ister gitmesin. Gitmez ise piyasa almaz ürünü.Onun amacı o zaten üreticisi satıcısı da söylüyor bunu herhangi bir arızada Sigorta içindeki tel kopar koruma sağlanır ve cam sigortayı değiştirirsin ama kartuş tipli parafudurlarda aynı şekilde. Arıza olunca parafudru çöpe atıp tekrar parafudr almıyorsunuz.
Bunu dediklerine dair döküman atabilir misiniz? kablo kesiti zaten hep maksimum takılıyor ki trimbox klemenslerine yanlış hatırlamıyorsam 10 veya 16 lık kablo sığıyor maksimum yani NH larda 25 35 lik kablo ile girip trimboxa 10 veya 16 lık kablo girmek zorunda kalınıyor.Bu arkadaşlarda öyle diyor zaten bizim parafudur işini yapınca patlar diyor geri gelmez diyor.
Sizin dışarı çektiğiniz kablo değil, cihazın içinde kullandıkları kablodan bahsediyorum. Bunu dedikleri dökümandan istemişsiniz resimleri ve yazılanları tekrar baştan okurmusunuz. Ayrıca daha neyi tartışıyoruz ben yolu gösterdim gerisi kendilerine kalmış. Bu saatten sonraki muhabbet bence gereksiz.Bunu dediklerine dair döküman atabilir misiniz? kablo kesiti zaten hep maksimum takılıyor ki trimbox klemenslerine yanlış hatırlamıyorsam 10 veya 16 lık kablo sığıyor maksimum yani NH larda 25 35 lik kablo ile girip trimboxa 10 veya 16 lık kablo girmek zorunda kalınıyor.
Teknik ve tecrübeli bir büyüğümüz olarak değerlendirmelerinizçok önemli!Parafudr lafını,1964 yılında Ankara
Belediyesi EGO şebekede çalışırken
duydum.Siyah renk,ag mesnet izola-
tör büyüklüğünda,sadece trafo çıkış
pano baralarına bağlanan ve sık arı-
zalar nedeniyle sık sık değiştirilen
bir aletti.
Daha sonra,ilk tanışmam 2001 yılın-
da geldiğim bir devlet Üniversitesin-
deki sorunlar nedeniyle Fönix firma-
sı ile tanışmamla yeniden bu konuy-
la ilgilenmek durumunda kaldım ve
bu arada paratöner ve parafudrun
duayeni Sn.Müzekka Damgacıoğlu
ve Leutron parafudrları tanıma fırsa-
tım oldu.
Bulunduğumuz yer yıllık oraj sayısı bakımından Türkiyenin başta gelen
yeri olmasına rağmen,heriki marka-
yı bağladığımız AG parafudrlar,de -
ğiştirmeye ! lüzum kalmadan halen
çalışmaya devam etmektedir.
Şimdiye kadarki edindiğim bilgiler
şunlardır :
-Parafudrlar,ömür boyu kullanılabi-
lir ürünler olmayıp,ömürlü malzeme-
lerdir.Yabancı kaynakı parafudrlar-
daki arıza çıkış kontağının sebebi,
ürünün,arızalı veya kullanım ömrü-
nün sona erdiğini gösteren uyarı
kontaklarıdır ve istisnasız bütün
ürünlerde mutlaka bulunmalıdır,
-Ürünlerin sağlıklı görev yapabilme-
si için,topraklama direnç değerinin
çok küçük olması ( yabancı bilgiler
< 2 ohmdur ) gerekmektedir.Mili
mikro sn. ve jul değerleri bu ölçü
esas alınarak verilmektedir.Deşar-
jın bu süreden fazla uzaması,para-
fudrun hasarlanmasına sebep olur,
-Benim ürünüm her şartta korur la-
fı,yutturmaca ifadedir .Her ürün ha-
sarlanır ve değişim ihtiyacı duyar,
-Parafudr montajı,kurallı bir uygula-
ma olup,faz nötür al götür montajı
kabul etmez.Kablo kesitleri,uzun-
lukları,montaj yeri öncelikli kurallar-
dır ve mutlaka uyulmalıdır,
-Koruma devreleri için,bazı uluslar
arası firmalar bile TMŞ tipi koruma
önermektedir.Bence,bu korumalar-
da gG tipi eriyen telli NH veya kar-
tuş tip 100 -120 kA sigortalar kulla-
nılmalıdır.Ekte,Entesce önerilen Sta-
tik kontaktör gurupları koruması için
öneri tipleri yanlıştır.Satıcı firmala-
rın,müşterileri doğru bilgilerle yön-
lendirmeleri şarttır,
-Parafudr koruması,sadece tek bir
ürünle koruma yapılabilece iddiası
edilebilecek bir koruma tipi değil-
dir.Gerekmesi halinde,peşpeşe tip-
lerin kullanılması gerekir,
-Nötr / toprak gerilimi regülasyonu
trimbox dışında hiçbir firmanın iddi-
aları ve çözüm önerileri arasında yer
almamaktadır,
-Resmi ve özel kurumumlara onlarca
yüzlerce satılıyor olması,bizdeki ah-
bap çavuş / menfaat ilişkileri gözö-
nüne alındığında !,kıymeti harbiyesi
olmayan bir referanstır,
-Benim en çok dikkatimi çeken,trim-
box ürünlerinin mahalle / sokak
aralarında kasapta / manavda mon-
taj dahil satılıyor olmasıdır.Bulundu-
ğum bölgede,irikıyım satış bayilerin-
de bulunmayan bu malzemelerin,
nasıl oluyorda en ücra köşelerdeki
tüketicilere ulaşabiliyor olmasıdır,
-Tüm ürünlerde,teknik değerlerin
teyit edildiği itibarlı kurumlar tara-
fından tasdik edilmiş test sertifika-
ları ibraz edilmelidir,
-Benim aletim,topraklama olma-
yan yerde bile ! koruma yapıyor
demek,ayıbın nirvanasıdır.
Umarım,bakış açısı yönünden fay-
dalı olmuştur.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?