Tristör ve Triyak Arasındaki Fark Yardımcı Olur musunuz?

haykiris06

Üye
Katılım
13 Ara 2008
Mesajlar
232
Puanları
1
teşekkür ederım ..

sayın arkadaslar..
trıyak ve trıstor hakkında 2 kaynaktan alıntı yapıyorum burada bır ikilem arasında kaldım yanlısmı anladım acaba yardımcı olursanız sevınırım ..
dıyot net dıye bılgı aldım orada ;

Triyak'ın hem DC hemde AC akımla tetiklenebildiğinden bahsetmiştik. Eğer DC akım ile tetiklenirse -ki DC akımın artı (+) veya eksi (-) olması farketmez- tetikleme akımı var olduğu sürece triyak iletkendir. Tetikleme akımı kesildiğinde iletimini kaybeder.

megep arsıvlerındede :
Triyakların DC gerilim altında çalışmalarının tristörün DC gerilim altında
çalışmasından hiçbir farkı yoktur.Tristörün çalışması konusuna tekrar göz atınız.
demiş.. geri dönüp tristörün dc dekı çalısma prensıbıne baktım ..
DC gerilim altında ise anahtarın bir kez kapatılması geyt tetiklemesini sağlar ve
anahtar açılsa bile anot-katot arası ters polarize olmadığı için (tristör durdurulmuyor) tristör iletime devam eder.
demiş..

yanı trıstorde dc kaynakla tetıkleme verdıgımızde geytı ve dc kaynagın bır sure sonra baglantısını kopardıgımızda trıstor ıletımde kalır ..anladıgım kadarıyla boyle demıs.. megepte trıstor ve trıyakın dc de calısma prensıbı bu demıs.. yanlız dc de calısma prensıblerı aynı ıste dıyot netten aldıgım sekıldekı bılgıyle celısmıyormu..orada dc tetıkleme akımı kesıldıgınde trıyak ıletımı kesılır dıyor ..
 
Triyakı DC gerilimde kullanmaya kalkarsan aynen tristör gibi davranır. Gate tarafından tetiklendiğinde iletime geçer ve sürekli iletimde kalır.

Ancak "triac" ı AC gerilimde kullanırsan alternaslar değişipte akım sıfırdan geçtikçe "trac" ın yeniden tetiklenmesi gerekir.
 
Triyakı DC gerilimde kullanmaya kalkarsan aynen tristör gibi davranır. Gate tarafından tetiklendiğinde iletime geçer ve sürekli iletimde kalır.

Ancak "triac" ı AC gerilimde kullanırsan alternaslar değişipte akım sıfırdan geçtikçe "trac" ın yeniden tetiklenmesi gerekir.

bunu anladım cok sagolunda sorumu tam anlatamadım ...

mesela dc gerılım altında trıstoru kullanırken dc kaynak ıle gate tetıklenıp kısa bır sure sonra gate kolunun kaynakla olan baglantısını kopardıgımız zaman o ıletımde devam eder..aynı sekılde trıyaktamı oyle calısır yoksa.. sureklı gate ucu dc kaynak ıle tetıklenmeli mı ? yanı trıyakta gate ucuna kısa bır sure tetıkleme yapmak ıcın dc kaynak baglasak sonra onu cıkarsak o ıletımde kalırmı yoksa kesımemı kutuplanır ?
 
DC gerilimde Traic'ı bir kere tetikledikten sonra gate ucunu boşta bıraksan bile sürekli iletimde kalır.
Yani tristör nasılsa triac da öyle davranır.
 
tetikleme akımı var olduğu sürece triyak iletkendir.
demısım ılk mesajda bunun olması ıcın süreklı baglantısını koparmadan dc kaynakla tetıklenmesı gerekmıyor mu
 
Muhurlenmis gibi dusunebilirsiniz sanirim. Bir kere iletim ortami saglandiktan sonra sartlar degismez ise kesime gitmez.
 
T4 0560 VE BTBL6-600BW BU PARÇALARIN KARŞILIĞINDA NE KULLANABİLİRİM LÜTFEN YADIMCI OLUSANIZ ÇOK SEVİNİRİM (Tahtakol)
 
Merhaba değerli arkadaşım.
tristörün veya triyakın iletimde olabilmesi için sürekli bir uyarma akımına ihtiyaç vardır. Bu akımı sıfıra indirirsen iletimden çıkıp yalıtım durumuna geçerler. Tristör iletime geçmesi kontrol edilebilen ve diyot mantığı çalışan bir yarıiletken elemandır. yani akımı bir yönde geçirir. DC bir kaynakla geyti uyardığında sorun yok ancak AC bir kaynakla uyarmaya çalıştığın zaman bu akım yarım periyotta yön değiştireceği için uyarma akımını sıfıra çekecektir. dolayısıyla uyarma akımın olmadığı için tristörün yarım periyotlarda devre dışı kalacaktır. Triyak çift yönlü geçişe izin vereceği için AC de kullanım kolaylığı sağlar, ancak çift yönlü çalışması aynı zamanda yüksek frekanslı devrelerde çalışmasına da engel olur. nitekim bu tip devrelerde TRiyak yerine paralel ters bağlı iki tristör kullanılır.
Yukarda triyakın DC gerilim kaynağı ile uyarılma durumunu sormuşsun onun için eğer tiyakı bir DC devrede kullanacaksan devreyi besleyecek DC kaynakla, uyarmayı sağlayacak küçük DC gerilim kaynağının aynı yönlü (polaritede ) olması veya ters polaritede olması durumunda fark olmaksızın uyarılır. ancak doğru polarlamada triyak küçük akımlarla uyarılırken ters polarlama da bu akım yaklaşık iki katına çıkar, bu durum da istenmeyen bir durumdur çünkü bu fazla akım daha fazla ısınmaya neden olur. AC bir kaynakla beslemede ise diyak, UJT , pic, pals trafosu gibi bir cihazla çalıştırman gerekecek. Daha fazla bilgi için M. Necdet YILDIZ' ın güç elektroniği 1 kitabına veya internette pdf dosyası var sanırım , bu kaynağa bakmanı öneririm.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,342
Mesajlar
935,999
Kullanıcılar
453,636
Son üye
Keremmesenn

Yeni konular

Geri
Üst