Tristörlü sistemler

fiko16

Üye
Katılım
11 May 2008
Mesajlar
61
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar, tristör kontrollü röleler kaynak makinaları, vinç vesaire gibi yerlerde kullanılmaktadır. Biraz ayrıntıya inebilir misiniz? Rölenin içinde mi tristör var? sistemde mi var? bana yardımcı olabilir misiniz? şimdiden herkese teşekkürler, saygılar.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
fiko16 arkadaşım kontaktör yerine tristör kullanılır farkı budur.
 
Sn.fiko16 forumda "SSR" olarak arama yaparsanız en azından bir fikir edinmiş olursunuz.

kolay gelsin
 
Arkadaşlar peki tristör kontrollu röle sadece bu mudur.?
 
Sayın faco48, sorunuzu biraz daha açarsanız yardımcı olmaya çalışırız.
 
Selam
Sayın faco48 kardeşim.Tristör kontrollü röle diye diye bir şey yoktur.Varsa da ben bilmiyorum
Olay şudur,TRİSTÖR KONTROL EDEN RÖLE.Konumuz kompanzasyon malum.Kompanzasyonda güç katsayısını düzeltmek için devreye kondansatör alınır.Bu kondansatör genelde kontaktörle devreye alınır.Bir de kompanzasyonda güç katsayını ölçen ve gereği kadar kondansatörü devreye alan ya da çıkaran kontrolcüler vardır.Bunlar aslında içinde mikroişlemcisi olan ve belki de basit bir plc gibi çalışan kontrolcülerdir.Buna da piyasa dilinde kısaca RÖLE denir.Kaynak makinası vinç vesaire olayına gelince,malum kaynak makinası da vinçler de çok güç çekerler ve aniden güç çekerler ve de kısa süreli güç çekerler.Kaynak makinasını (ki özellikle dikiş punta kaynağını) basarsın bırakırsın.Aynı şekilde bazen vinçlerde de yükü alıp yukarı çıkarman 3-5 saniye sürer.(tabii prosese göre daha uzun da sürebilir) işte bu tip yüklerin olduğu yerlerde röle kontaktöre emir verip ,kondansatörü devreye aldırana kadar senin sayacında reaktif güç bedeli yazılmış olur.İşte böyle yüklerin hızlı değiştiği yerlerde,kondansatör devreye alıp çıkarma işlemi koca koca tristörlerle yapılır.Bu tristörleri de normal rölelerle kontrol etmek zor olur.Çünkü röle de hızlı olmalıdır.Bu yüzden tristörü kontrol edebilen röleler yapılmıştır.Bunların bir röle çıkışlısı vardır.(ki aslında normal rölelerde ton-toff u çok kısa tutarak buna yakın bir performansta kullanılır).Bir de transistör çıkışlıları vardır.Yani işlemci transistörü ,transistör de tristörü sürer.Tristör de kondansatörü.Bu arada bir de tristörlerde elektronik sıfır geçiş kartları vardır.Aynı Zero crossing SSr ler gibi.Sıfır geçişli kullanılmasını sağlar.yani alternansın sıfır noktasında iken kondansatörü devreye alır.Bu da çatlamaya patlamaya engel olur ve kondansatörün zarar görüp ömrünün azalmasını engeller.
Umarım az ya da aşırı çok detaylı anlatmamışımdır.
Kafanıza takılan bir şey olursa yine yazın buraya elimizden geleni yaparız.
Hoşçakal.
 
Arkadaşlar hepinize teşekkürler. gerçekten bu forumlar çok yararlı geçiyor.
 
Tristörlü sistemlerle klasik sistemlerin çalışma prensipleri aynıdır. Sadece kontaktör yerine SSR denilen tristör bloku kullanılmıstır. Yine klasik sistemde yaptığımız gibi kademeleri hesaplamamız gerekmektedir. Peki niye tristör kontaktör yerine sorusunu sorarsak: Sadece hız gerektiren yerlerde dersek mantıklı olur. Mustafa arkadasın belirttiklerine aynen katılıyorum. Fakat bilinmesi gereken en önemli SEY aslında yapı ve calısma prensibi bildiğimiz role sistemlerinden farklı olmadığı. Sadece kademeyi tekrar devreye alma zamanı 0 olarak kullanabileceğin bir sistem. Tek fark budur klasik sistemlerle. Piyasadaki tüm tristorlü sistemler aynı mantıkla calısır ve teknik olarak STATIK role olarak isimlendirilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…