Triyak ile transformatör anahtarlama hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan serkan_48
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

serkan_48

Üye bildiğin dümdüz üye
Arkadaşlar merhabalar.

Bir Punta makinesi yapıyorum. Trafoyu mikrodalga trafosundan sardım. Trafoya manual Elektrik vererek test ettim. Punta kaynağı yapabiliyorum.

Punta kalitesi ayarı için basit bir süre ayar devresi yaptım. Bu devre moc3041 optoyu 0 ile 1 saniye aralığında tetikliyor. Optonun çıkışına temel dimmer devresi kurdum. Diyak potansiyometre ve BTA41 600 triyakı anahtarlıyor.

Bu sistemi akkor flamanlı lamba ile test ettim. Sorunsuz çalıştığını gördüm.

Ancak sisteme Punta trafosunu eklediğimde trafo enerjileniyor ancak Punta yapmıyor.

Sonra Punta trafosuna paralel 4 watt trafo bağlayıp trafoya gelen sinüs sinyalini incelediğimde aşağıdaki gibi sinüs bozuluyor. Şebeke sinüs devreye kadar sorun yok. Bu sinyal bozulduğu için trafo sürülemiyor Güç çekemediğim için Punta yapamıyor.

Triyak 40 amperlik. Dimmer maksimum ayarda yani kırpma yapmıyor. Ancak bu sinyal neden bu şekle dönüşüyor nerede hata yapıyorum? Triyak mı sorunlu trafo indüksiyon yük bundan dolayı mı sorun yaşıyorum.

Çıkışa seri bağlı RC devresi ile snubber eklemiştim.

Fikirlerinize ihtiyacım var.

20260302_170932.webp

MOC3041 Sıfır Geçiş özelliğine sahip bir optokuplör. Bu, sinüs dalgası tam sıfır noktasındayken iletime geçiyor.

Siz bu optonun çıkışına bir de Diak ve Potansiyometre (Dimmer) eklemişsiniz. Dimmerlar, sinüs dalgasının belirli bir açısında ortasında veya sonunda Triyak ı tetikliyor.

MOC3041 sadece sıfır noktasında izin verirken, dimmer devreniz dalganın başka bir yerinde tetikleme yapmaya çalışıyor. Bu iki yapı birbiriyle çakışıyor.

Akkor lamba bu kararsızlığı tolere ediyor ama trafo etmiyor.

MOC3021 kullanın. MOC3021 sıfır geçişini beklemez, sinüsün her yerinde tetikleme yapabilir.

MOC3041 Sıfır Geçiş özelliğine sahip bir optokuplör. Bu, sinüs dalgası tam sıfır noktasındayken iletime geçiyor.

Siz bu optonun çıkışına bir de Diak ve Potansiyometre (Dimmer) eklemişsiniz. Dimmerlar, sinüs dalgasının belirli bir açısında ortasında veya sonunda Triyak ı tetikliyor.

MOC3041 sadece sıfır noktasında izin verirken, dimmer devreniz dalganın başka bir yerinde tetikleme yapmaya çalışıyor. Bu iki yapı birbiriyle çakışıyor.

Akkor lamba bu kararsızlığı tolere ediyor ama trafo etmiyor.

MOC3021 kullanın. MOC3021 sıfır geçişini beklemez, sinüsün her yerinde tetikleme yapabilir.

Bu yaptığım uygulamayı bir çok uygulamayı inceleyip o şekilde yaptım. Bu incelediğim uygulamalarda örnek aldığım iki devrede de Moc3061 kullanılmıştı. Birinde dimmer devresi yoktu ama ikincisinde dimmer devresi vardı. Bu dimmer punta anında Nikel şeritlerin yanmaması için gücü kontrol amacı ile kullanılıyor.

Ayrıca çin menşei devreleri de inceledim. Ticari olarak satılan devrelerde de aynı teknik uygulanmış. Onların inceleme videolarında devre çıkışı benimki gibi bozulmuyor.

Ben bir yerde hata yapıyorum ama nerede şu anlık bulamadım.

Sizin devrenizde MOC3041 sinyali verdikten sonra, bir de Diak ın kondansatörünün dolup tetiklenmesini bekliyorsunuz. Günün sonunda triyak sinüs dalgasının sadece bir alternansını yakalayıp diğerini kaçırıyor olabilir.

Trafoya yarım dalga DC elektrik gidiyor. Trafo DC ile beslenince doyuma gidiyor, punta yapmıyor, vınlar ve sinüsü bu yüzden bozuyordur.

Dimmer ı kaldırıp MOC3041 ile sadece süre kontrolü de yapılabilir.
Nikel şeritlerin yanmasını engellemek için gücü kısmak yerine süreyi kısaltabilirsiniz örneğin 1 saniye yerine 0.05 saniye yani 50ms vb gibi.

En kolay yol elde MOC3021 varsa değiştirip sonucu görebilirsiniz bağlantılar aynı, muhtemelen sinüs düzelir diye tahmin ediyorum.

Son düzenleme:
Son durum,

Güç katındaki elemanları değiştirdim.
Timer devremi 5 volt ile besliyordum. Bunu 12 volt olarak düzenledim.

Şimdi ilk basta dimmer full açık iken çıkıştan sinüs formunu gördüm. Testi trafo bağlı iken yapıyorum. Dimmeri kısıyorum. Sinyal olması gerektiği gibi kırpılıyor.

Süre ayar ve güç ayar yapabiliyorum. Tam istediğim şekle ulaştı. Öncesinde punta atmak istediğimde yeterli akımı alamıyordum. Şimdi maket bıçağını bile eritebiliyor.

Şimdi punta trafosunu ve devreyi kutulamak kaldı.

Teşekkürler.

20260225_203541(1).webp
IMG-20260217-WA0018.webp

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,234
Son üye
Osman Dere

Yeni konular

Geri