Triyakların patlaması

kemalege

Üye
Üstatlar herkese selamlar. 2 gündür çıldırmak üzere olduğum bir durum var. Şu çaycılarda bulunan dimmer devresi. 1500 watt reizistans. temostat attığında dimmer devreye girerek sıcak tutuyor. Devre görüntülerini sizinle paylaşacağım.
Sorunlar şunlar:
Elimde 3 4 çeşit triyak tipi var
BTA06 BTA12 600b - BTA16 800b
BT139 600E
Orijinal devre üzerinde BTA06 600c var.
Sorun şu. Kısa devre sebebiyle triyağı yanan bu devrenin 2 gündür elimdeki tüm triyakları denemem ve hepsinin çok ısınması hatta 3 tane triyağı ısıdan patlatmam. Kendim dimmer devresi yaptım çeşitli şeyler denedim yine aynı durum. Son olarak orijinal sağlam kartın triyağını söküp, elimdekileri denedim durum yine aynı. Ben triyakların kalitesinden şüphe etmeye başladım artık. Orjinal kartın soğutucusu 28x16x1.5 mm ve devre stabil çalışabilirken, ben daha büyük daha kalın soğutucu takmama rağmen hepsi aşırı ısınıyor ve yanıyor. Snubber devresi mi eklemedim, kondansatör değerleri direnç değerleriyle mi oynamadım, ne yaptıysam bu işin içinden çıkamadım son çare başına gelmiş ya da işin inceliklerini bilen ustalardan yardım alayım diyerek yazdım.
Daha önceden yine dimmer devresi üzerinde konu açmıştım orda bazı şeyler çözülür gibi olmuştu ama çözülmemiş sanırım dün anladım.
Yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2025-10-10 at 15.38.53.webp
    WhatsApp Image 2025-10-10 at 15.38.53.webp
    191.8 KB · Görüntüleme: 29
  • WhatsApp Image 2025-10-10 at 15.36.29 (2).webp
    WhatsApp Image 2025-10-10 at 15.36.29 (2).webp
    178.9 KB · Görüntüleme: 29
  • WhatsApp Image 2025-10-10 at 15.36.29 (1).webp
    WhatsApp Image 2025-10-10 at 15.36.29 (1).webp
    180.8 KB · Görüntüleme: 28
  • WhatsApp Image 2025-10-10 at 15.36.29.webp
    WhatsApp Image 2025-10-10 at 15.36.29.webp
    91.1 KB · Görüntüleme: 27
  • WhatsApp Image 2025-10-10 at 15.36.28.webp
    WhatsApp Image 2025-10-10 at 15.36.28.webp
    119.5 KB · Görüntüleme: 29
Bu resimdeki devre orjinal çaycının üzerindeki devre mi?

Dimmer neyle kontrol ediliyor yada triyak sensörle mi kontrol ediliyor? Orijinal kart bu değilse orijinalini görebilir miyiz

Bu resimdeki devre orjinal çaycının üzerindeki devre mi?

Dimmer neyle kontrol ediliyor yada triyak sensörle mi kontrol ediliyor? Orijinal kart bu değilse orijinalini görebilir miyiz
Çizim orijinal kartın yollarından kağıda döktüğüm çizim. Ardından gelen 2 fotoğraf orijinal devre. 4. foto ise üstünde oynamalar yaptığım kart. Triyak diyak ile kontrol ediliyor. Ona bağlı dirençlerle güç ayarlanıyor.

Bildiğimiz basit dimmer devresi. Gate ve A1 Uçlarına 47ohm direnç bağlı. A2den gelen direnç ile paralel diyot var. Daha sonra zamanı ayarlayan 125k direnç ve ordan diyak kond. uçlarına gidiyor. Sanırım burada diyağa sert darbeler vursun diye diyot kullanılmış ama söksem de taksam da bir şey değişmiyor. Teoride bir problem yok. Pratikte işler garipleşiyor.

Bu arada bayağı büyük bir soğutucu takarak şu an yarım saat 45 dk dır çalışıyor devre fakat işte büyük soğutucu için alan yok. Nasıl bir sistemle bta06 yı o kadar küçük alüminyum ile kullanmışlar akıl sır erdiremedim 2 gündür.

Neden bir ölçü aletini triyak a seri girip akım ölçmüyor sunuz? Multimetreler 20 ampere kadar ölçebiliyor. Ölçülmeyen büyüklük değerlendirilemez diye bir laf vardır . Bakalım geçen akım triyak ın beyan akım değerini aşıyor mu?

Çizim orijinal kartın yollarından kağıda döktüğüm çizim. Ardından gelen 2 fotoğraf orijinal devre. 4. foto ise üstünde oynamalar yaptığım kart. Triyak diyak ile kontrol ediliyor. Ona bağlı dirençlerle güç ayarlanıyor.

Bildiğimiz basit dimmer devresi. Gate ve A1 Uçlarına 47ohm direnç bağlı. A2den gelen direnç ile paralel diyot var. Daha sonra zamanı ayarlayan 125k direnç ve ordan diyak kond. uçlarına gidiyor. Sanırım burada diyağa sert darbeler vursun diye diyot kullanılmış ama söksem de taksam da bir şey değişmiyor. Teoride bir problem yok. Pratikte işler garipleşiyor.

Bu arada bayağı büyük bir soğutucu takarak şu an yarım saat 45 dk dır çalışıyor devre fakat işte büyük soğutucu için alan yok. Nasıl bir sistemle bta06 yı o kadar küçük alüminyum ile kullanmışlar akıl sır erdiremedim 2 gündür.

Selamlar
Rezistansta kısa devre olabilir mi? Gereğinden fazla akım çekerse triyağı yakabilir. Devre şeması basit bir dimmer devresine benziyor. Elektrikli süpürgeler de kullanılan hız ayarlayıcı (şu basit trimpotlu olanlardan) temin etme şansınız varsa bir deneyin derim. Ya taktığınız triyak sahte yada rezistansta sorun var.

Neden bir ölçü aletini triyak a seri girip akım ölçmüyor sunuz? Multimetreler 20 ampere kadar ölçebiliyor. Ölçülmeyen büyüklük değerlendirilemez diye bir laf vardır . Bakalım geçen akım triyak ın beyan akım değerini aşıyor mu?
Keşke ölçünüz mü diye sorsaydınız önce. Orijinal devre 1.6A civarı. Ben yapmış olduğumu da 1.5 ile 2 arasında tutmaya çalıştım oynarken. Zaten 300 watt üzerinde çok fazla kaynama oluyor. Peki ben size sorayım orijinal devre ne kadar akım çekiyor diye bakmaksızın neden çalışıyor da benim trikaylar ısınıyor?

Selamlar
Rezistansta kısa devre olabilir mi? Gereğinden fazla akım çekerse triyağı yakabilir. Devre şeması basit bir dimmer devresine benziyor. Elektrikli süpürgeler de kullanılan hız ayarlayıcı (şu basit trimpotlu olanlardan) temin etme şansınız varsa bir deneyin derim. Ya taktığınız triyak sahte yada rezistansta sorun var.
Selamlar. Düşündüm hocam fakat orijinal kart var elimde ama onunla çalışıyor hatta aynı şekilde ufacık soğutucuyla. Süpürge tamirlerinde de başıma geldi bu durum bu arada. Bta16 yanmış triyak değişimi yaptım 2 3 kere bta16 kullandım ikisi e st electronik. Benim taktıklarım yine patlamıştı. Daha sonra kodunu hatırlamadığım 16A lik başka triyak ile çalışmıştı ama o triyak pahalıydı. BTA16 yı atıyorum 20 liraya aldıysam o 80 liraydı. O kartlardan temin etmem sorun değil elimde sağlam kart var zaten ama benim bunu yapmam lazım :D.

Sizin çizdiğiniz devrede triyak iletime geçtiğinde bütün devreyi kısa devre ediyor gözüküyor. Bu devre daha önce de forumda tartışılmıştı. Hatta serkan da aynı tepkiyi vermişti.

O zaman elinizdeki triyaklar patates. Başka bir ihtimal kalmıyor gibi. Üzerine st yazmak en kolay iş. Güvenilir bir yerden almadıktan sonra orijinallikten emin olamazsınız.

Triyak kullanmadan rezistansı bağlayıp kaç amper akım çektiğini öğrenmek lazım.

Sizin çizdiğiniz devrede triyak iletime geçtiğinde bütün devreyi kısa devre ediyor gözüküyor. Bu devre daha önce de forumda tartışılmıştı. Hatta serkan da aynı tepkiyi vermişti.
Muhtemelen benim daha önce yine açtığım konu olabilir 1 sene oldu belki konu sorusunda da bahsettim zaten. Fotoğraftaki kartı kontrol edin hocam lütfen. Ben de şaşırıyorum bu duruma ama şu an büyük soğutucu ile hala o çizim şeklinde çalışıyor BTA12.

Kart üzerindeki orijinal çizim bu. Dediğiniz direnci iptal ettiğimde psikolojik mi bilmiyorum daha fazla ısınıyor gibi geldi. Dedim ya teori ve pratik acayip çelişiyor ama orijinal devre resmen çalışıyor.

Triyak kullanmadan rezistansı bağlayıp kaç amper akım çektiğini öğrenmek lazım.
Hemen öğrenip dönüyorum .
O zaman elinizdeki triyaklar patates. Başka bir ihtimal kalmıyor gibi. Üzerine st yazmak en kolay iş. Güvenilir bir yerden almadıktan sonra orijinallikten emin olamazsınız.
Kesinlikle ben de böyle düşünüyorum artık hocam. Bildiğimiz en ünlü siteden aldığım parçalar bunlar hani google a yazdığımızda ilk başa çıkan, ismi devrede kullanılan en çok komponent olan site. Bilginize..

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,234
Son üye
Osman Dere

Yeni konular

Geri