konu çok eski tarihli ama bu uygulama için bir alternatif önerebilirim,
bikere akım çok yüksek, toroid kullanmak pek mümkün görünmüyor. Bunun yerine sekonder koruma rölesi kullanabilirsin. Akım trafolarını sekonder koruma rölesine taşı, röleye aşırı akm ani akım toprak faz dengesi ayarlarını yap. rölenin trip kontağınıda şalterinin açtıma bobinine bağla arızayı gördüğünde açar.
Şalterlerin yüksek akımlı olması halinde,toroidli bağlantılar çok problemli olmaktadır.Kaçak
akım ve toprak hatası koruması için,şalterleri,bu koruma modülleri olan şalterlerden seçe-
rek,montaj zorluğu aşılabilir.Merlin Gerin,Simens gibi şalterlerde bu seçenek var.Tahmin
ederim,ABB,Moeller,Legrand da da bu seçenekler var.
Akım trafoları her türlü çalışmada zaten birbirine paralel bağlanır. Bu sebepten paralel bağlanabilirmi değil zaten paralel bağlanmak zorundadır.Akım trafosu kullanan hangi devre şemasını dikkatlice incelerseniz inceleyin nihayi olarak akım trafolarının paralel bağlandığını görürsünüz.
Ama bu bağlantıların farklı amaçları olabilir. Farklı fazlardaki trafoların paralel bağlanmasının amacı bileşke (toprak veya nötr) akımını tesbit etmektir.
Aynı fazdaki trafoların paralel bağlanmasının amacı o fazdan geçen toplam akımı bulmaktır. Ama paralel bağlamadan dolayı ortaya çıkacak sekonder akımları elimizdeki cihazlara uygun olmayabilir. Bu durumlarda araya dönüştürücüler veya toplayıcı akım trafoları eklemek gerekebilir.
Mesnet tipi akım trafolarıyla toroidal akım trafoları arasındaki tek fark toroidal trafolarda pirimer sargı yoktur.
ÖNEMLİ: Piyasada sıklıkla toroidal akım trafolarıyla akım sensörleri birbirine karıştırılır. Torodial akım trafosu adı üstünde akım trafosudur ve akım trafosu özelliği gösterir. Akım sensörleri ise akım trafosu değildir. Türlerine göre sekonderleri DC akım veya gerilim gibi çok farklı tiplerde olabilir. Hal böyle oluncada paralel bağlamayla ilgili yazdıklarım sensörler için geçerli değildir.