TRUE RMS ne demek

sinüsoidal bir gerilimin yaptığı etkiyi oluşturacak doğru gerilim değeri rms olarak adlandırılıyor. gerilim saf sinüsoidal olarak değerlendirilip bir katsayı ile maksimum değer(bir ölçü aleti bu maksimum değeri nasıl buluyor?) çarpılırsa elde edilen sonuç rms değeri oluyor, eğer gerilim saf sinüsoidal olarak değerlendirilmeyip ölçü aletinin yaptığı işlem sonucunda bulunuyorsa bulunan bu değer true rms değeri oluyor. Bu işlemin nasıl gerçekleştirildiği konusunda yukarıda da pek anlatan olmamış.

Bu true rms özellikli ölçü aleti harmonik etkiyi gözlemlemek için gerekli. Başka ilave???
 
Aletin tam olarak nasıl imal edildiğini bilmiyorum ama bence alet 50Hz'e kalibre edilmiş olmalı. Çünkü harmonikle bozulmuş sinyaller ,hatta doğru akım bile bir sürü sinüsoidal sinyalin birbirine eklenmesi ile elde edilebilir. Bu nedenle alet bütün frekanslardaki sinüsleri ölçebiliyor olsaydı, her türlü sinyali ölçebilirdi. Bence TRUE-RMS olmayan cihazlar sadece 50Hz sinyali ölçüyor. Ama tabii ki emin değilim, tümden geldim :)
 
çok pratik olarak,modifiye edilmiş sinüs çıkışına sahip bir cihazda, örneğin bir ups cihazında t r m s olmayan bir ölçü aletiyle ölçüm yapın;birde olan bir cihazla yapın. T r m s olmayan cihazın sizi yanılttığını göreceksiniz.neden? Olmayan cihaz gerçek sinüs dalgasına göre ayarlanmış.öyleyse ölçü aleti seçimi yaparken trms önemli.ancak olmayan cihazında ölçüm de avantajları var.bu yüzden trms si olan cihazı alıp diğerinden sakın vazgeçmeyin.unutmayalımki ölçü aletleri bizim 6.duyumuz... Nasıl kullanacağımızı iyi öğrenirsek yaptığımız iş bize zevk verir...
 
True RMS olmayan cihazlar ideal sinüsleri ölçer, ideal sinüsleri ölçmez diyenlere şunları sorayım o zaman.

1) TRUE-RMS olmayan cihaz 50 hz deki tam sinüs akımı doğru ölçer mi?
2) TRUE-RMS olmayan cihaz 150 hz deki tam sinüs akımı doğru ölçer mi?
3) TRUE-RMS olmayan cihaz 3. harmonikli akımı doğru ölçer mi? (50hz akım + 150hz akım)

Şimdi 1ve2 ye evet deyip, 3e hayır demek biraz saçma geliyor bana. Demek ki bu aletler 50hZ tam sinüs sinyalleri doğru ölçebiliyor, gerisini doğru ölçemiyor.
Yani TRUE-RMS olmayan cihazın doğru ölçüm yapması için şart tam sinüs sinyal olması değil, 50hz tam sinüs sinyal olması.
 
Merhaba arkadaşlar kafam biraz karıştı birşey sormak istiyorum. True rms olan ölçüm cihazları Dc gerilimi ölçmede bir yanlışlık yapmıyor o zaman. Yanılıyor muyum?
 
True RMS cihaz tartışılmaz mutlaka. Fakat yorumlarda sinüsoydal kelimesi ve 50Hz ile çok bağlandı. Öyle yorumlandı ki; Sanki DC'yi True RMS ölçemezmiş gibi oldu. Sinüs değil düz çizgi!
 
True RMS cihaz tartışılmaz mutlaka. Fakat yorumlarda sinüsoydal kelimesi ve 50Hz ile çok bağlandı. Öyle yorumlandı ki; Sanki DC'yi True RMS ölçemezmiş gibi oldu. Sinüs değil düz çizgi!

Düzeltiyorum... True RMS cihaz tartışılmaz mutlaka. Fakat yorumlarda sinüsoydal kelimesi ve 50Hz ile çok bağlandı. Öyle yorumlandı ki; Sanki DC'yi True RMS olmayan ölçü aleti ölçemezmiş gibi oldu. Sinüs değil düz çizgi!
 
kısacası . true rms cihaz üzerinde akım ölçmek için iki ayrı ayarlanabilir seçenek var. bunlar nedir; Dc ve Ac. yani dc yi ayrı Ac yi ayrı ölçüyor. ayırmış .
 
İki cihaz türüde kullanım amacı farklıdır. True RMS özelliği OLMAYAN cihaz daha çok işine yarar. Çünkü aktif kullanım değerleri sizi ilgilendirir her zaman, ve hesaplamalarda.

Nadiren harmonikler için akım gerilim ölçümlerinde, harmoniğin etkilerini görmek için sadece True RMS li cihaz lazım olur.
 
Bu true rms meselesi AC/DC ölçümlerinde mi geçerli sadece? Direnç, kapasitör, diyot vs ölçümlerinde true rms özellikli olan ile normal multimetre arasında fark yok diyebilir miyiz?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,834
Mesajlar
930,598
Kullanıcılar
452,662
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst