Tuhaf bir arıza

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fgencal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fgencal

Profesyonel Üye
Forum kapanmadan kaçak akım rölesi serisine bende bir katkı yapayım. Tuhaf bir arıza var ve kaynağını bulamadım.
Bir binanın aşağıdaki gibi bir bağlantı şekli var. Bina giriş şalterinden önce dijital tip toroidal bir kaçak rölesi var. Röle arızalanmış yenisi ile değiştirdim ve sorun başladı. Röleyi takınca rölenin ekranında kaçak akım miktarı dans etmeye başladı. Ekranda 1,8A - 4A arası hiç durmadan sürekli değişen değerler dönüyor. Acaba rölemi arızalı dedim başka bir binaya götürüp denedim orada çalıştı. Toroid bobin mi arızalı dedim pens ampermetre ile ölçüm yaptım pens ampermetrede röle ekranı ile benzer değerleri okudum. Toroid bobinde sağlam yani. Öyleyse biryerlerde sağlam bir kaçak olmalı dedim ama yok bir türlü arızayı tespit edemedim. Binadaki tüm dairelerin hatlarını, kazan dairesini vs. tek tek kesip test ettim yok, ekranda rakamlar dans etmeye devam ediyor. En son toroid bobinin olduğu kısma pens ampermetreyi takıp bina giriş şalterinden binanın tüm enerjisi kestim oda ne pens ampermetre hala 2 küsür amper değer gösteriyor. Aşağıda çizdiğim şekildeki gibi tedaş giriş ve bina giriş kabloları kablo kanalında yan yana döşeli muhtemelen kablolar bir birini etkileyip manyetik alan indükleniyor diye yorum yaptım kendimce ama iknada olamadım. Bir fikri olan var mı?​
1766261412922.webp

Forum kapanmadan kaçak akım rölesi serisine bende bir katkı yapayım. Tuhaf bir arıza var ve kaynağını bulamadım.
Bir binanın aşağıdaki gibi bir bağlantı şekli var. Bina giriş şalterinden önce dijital tip toroidal bir kaçak rölesi var. Röle arızalanmış yenisi ile değiştirdim ve sorun başladı. Röleyi takınca rölenin ekranında kaçak akım miktarı dans etmeye başladı. Ekranda 1,8A - 4A arası hiç durmadan sürekli değişen değerler dönüyor. Acaba rölemi arızalı dedim başka bir binaya götürüp denedim orada çalıştı. Toroid bobin mi arızalı dedim pens ampermetre ile ölçüm yaptım pens ampermetrede röle ekranı ile benzer değerleri okudum. Toroid bobinde sağlam yani. Öyleyse biryerlerde sağlam bir kaçak olmalı dedim ama yok bir türlü arızayı tespit edemedim. Binadaki tüm dairelerin hatlarını, kazan dairesini vs. tek tek kesip test ettim yok, ekranda rakamlar dans etmeye devam ediyor. En son toroid bobinin olduğu kısma pens ampermetreyi takıp bina giriş şalterinden binanın tüm enerjisi kestim oda ne pens ampermetre hala 2 küsür amper değer gösteriyor. Aşağıda çizdiğim şekildeki gibi tedaş giriş ve bina giriş kabloları kablo kanalında yan yana döşeli muhtemelen kablolar bir birini etkileyip manyetik alan indükleniyor diye yorum yaptım kendimce ama iknada olamadım. Bir fikri olan var mı?​
Ekli dosyayı görüntüle 120070
Birkac önerim olabilir hocam;
Troid'in giriş-çıkışta kablo bükümlerine yakın olması, kabloların troid içinde tam ortalanmamasi, yakınlarda EMK üreten bir şeyler olması etkiliyor olabilir.

Birkac önerim olabilir hocam;
Troid'in giriş-çıkışta kablo bükümlerine yakın olması, kabloların troid içinde tam ortalanmamasi, yakınlarda EMK üreten bir şeyler olması etkiliyor olabilir.
Birebir aynı tesisat diğer bir binada var hocam orada sorun yok. Toroidin yerleşim yeri kabloların geçiş güzergahları vs. aynı. Çözemedim ben bu işi.
Nötürü de kesip bi bak.
Bina kullanımda, 3x95+50 kabloyu sökmek vs. çok zaman ve güç gerektiren işlem. Hem gözüm kesmedi hem de hatır için ilgilendiğimden o topa girmedim.

Toroid yerleşimi şu şekilde :
1766336706640.webp

Son düzenleme:
Birebir aynı tesisat diğer bir binada var hocam orada sorun yok. Toroidin yerleşim yeri kabloların geçiş güzergahları vs. aynı. Çözemedim ben bu işi.

Bina kullanımda, 3x95+50 kabloyu sökmek vs. çok zaman ve güç gerektiren işlem. Hem gözüm kesmedi hem de hatır için ilgilendiğimden o topa girmedim.

Toroid yerleşimi şu şekilde :
Ekli dosyayı görüntüle 120072
Hocam fotoda kablolar sağ tarafa dayanmiş. Ortadan geçmesi için troidi konumlandırma mümkünse denemekte yarar olabilir.

Hocam fotoda kablolar sağ tarafa dayanmiş. Ortadan geçmesi için troidi konumlandırma mümkünse denemekte yarar olabilir.
Hocam bu sorunsuz çalışan binanın fotoğrafı ama diğeride bunun aynısı aynı şekilde yerleşim. Sadece sağ taraftaki gri renkli kablonun yeri farklıydı galiba sanki o binada toroide temas ederek yanından geçiyordu bu kablo. Tekrar gidersem fotoğrafını çekeyim.

Cevabını bulamadığım soru şu: Yukarıda paylaştığım fotoğraftaki şalterden binayı enerjisiz bırakmama rağmen toroidin ölçüm yaptığı noktadan pens ile ölçüm yaptığımda nasıl olabiliyorda 2A gibi bir değer okuyabiliyorum?

Nötr sökmek zor ise toroidi nötre bağlayıp sadece buranın akımını bi ölç.
Pens ampermetre de olur.
Nötrden bir akım geçişi olup olmadığını anlamaya çalışıyoruz galiba. Enerji kesikken toroidin olduğu kısımdan pens ile ölçüm yaptığımda 2A gibi bir ölçüm aldım. Şalter kapalıyken 2A ölçtüğüme göre bunu nötrden geçiyor diye değerlendirebiliriz çünkü fazlar şalterden kesik, peki ama nasıl olabiliyor? Enerji kesikken tek başına nötr ölçümü almadım ama tekrar gidersem onuda bir yapayım bakalım ne çıkacak.

Geçmiş olsun .

Aşağıda çizdiğim şekildeki gibi tedaş giriş ve bina giriş kabloları kablo kanalında yan yana döşeli muhtemelen kablolar bir birini etkileyip manyetik alan indükleniyor diye yorum yaptım kendimce ama iknada olamadım. Bir fikri olan var mı?
Daha önce sorun yoksa ( yeni kurulum değil ise ) bu manyetik oluşum ???

Troidi konumlandırması her yönden kabloların ortalanması .

Bu yerin bu oluşumun ( arızanın ) öncesi hikayesini araştırılmalı .

Şalter fazları sökülüp test .

Kolay Gelsin . Sağlıcakla ...

Son düzenleme:
Geçmiş olsun .

Aşağıda çizdiğim şekildeki gibi tedaş giriş ve bina giriş kabloları kablo kanalında yan yana döşeli muhtemelen kablolar bir birini etkileyip manyetik alan indükleniyor diye yorum yaptım kendimce ama iknada olamadım. Bir fikri olan var mı?
Daha önce sorun yoksa ( yeni kurulum değil ise ) bu manyetik oluşum ???

Troidi konumlandırması her yönden kabloların ortalanması .

Bu yerin bu oluşumun ( arızanın ) öncesi hikayesini araştırılmalı .

Şalter fazları sökülüp test .

Kolay Gelsin . Sağlıcakla ...
Önceden durum nasıldı röle ne zaman bozuldu kimsenin haberi yok. Başka bir arıza için gittiğimde rölenin bozuk olduğunu ben farkettim. Röleyi yenileyince sorun olduğu ortaya çıktı. Belki bina yapıldığından beri sorun vardı evveliyatını bilmiyorum.

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Geri