Karaköy'den parçaların tamamını tedarik ettim. Öncelikle osilatör devresindeki SG3525AN ve UC3843BN yi değiştirdim. Karta voltaj verdiğimde gene herhangi bir çıkış üretmiyordu. Bu durumda ya diğer yarı iletkenlerde de arıza vardı yada kartın çalışması için harici bazı sinyalleri görmesi gerekiyordu. UC3842 nin datasheet'ine bakınca iki tane dış girdinin olduğu görülüyor. Birisi "current sense" girişi diğeri de "voltage feedback". kart üzerinde bunları biraz inceledim, ikisi de bir transistör üzerinden kart kenarındaki konnektöre gidiyor. Current sense sinyaline bağlı olan transistörü zorla ON yaptığımda UC3843 çıkışında 23 KHz lik, 12V pulse görmeye başladım. voltage feedback girişindeki transistörü de zorla ON yaptığımda UC3843 çıkışındaki pulse frekansının arttığını gördüm.
MOSFET/IGBT'lerden geçen akım muhtemelen bir akım transformatörü ile alınıp bu "current sense" girişine veriliyor, böylece UC3843 pulse'ların zamanlamasının muntazam bir şekilde yapmasını sağlıyor. "voltage feedback" ise pulse sıklığını ve neticede çıkış voltajını belirliyor diye düşünüyorum.
Neticede UC3843 şu anda çalışıyor. Belki daha önce de çalışıyordu, ondan şu anda emin olamıyorum, çünkü daha önce bu harici sinyaller ile deneme yapmamıştım. Ama öyle anlaşılıyor ki bu kart üzerinde iki tane osilatör var. Bir tanesi UC3843 diğeri de SG3525. Bunlardan birisi MOSFET'leri diğeri de IGBT'leri sürüyor.
Sırada SG3525 in çalıştığının teyit edilmesi.
Aynı UC3843 de olduğu gibi, SG3525 de normalde çıkış üretmiyor, çünkü üzerindeki devre "shutdown" pinini aktif halde tutuyor. Bu pini zorla low'a çekince SG3525 de sinyal üretmeye başladı. 41 KHz, 12V gibi bir çıkış veriyor.
Bu kartın çalıştığını varsayacağım bu noktada. Eğer halen diğer aktif elemanlarda (opamp, transistör ve diyotlar) sorun varsa onu nihai testte göreceğim.
Bu arada başka bir forumda bir üye, osilatör ve MOSFET'lerin arasında bulunan bir ayırıcı devrenin de yanmış olabileceğini söyledi. Bu karta bakınca hakikaten üzerindeki 4 transistör ve 4 zener de yanıktı. Zenerlerin üzerindeki kodlardan biraz tahmin yürüterek, biraz da yabancı forumlardan fikir alarak zenerler için bir olası değer belirlemiştim. 75V 300mW BZX384-B75 kodlu parça. Tabi Türkiye'de yok. Onun yerine hem kılıfı hem de gücü farklı olan başka bir 75V 250mW zener buldum.
Kullanılan parçalar tahmini olduğu için bu devreyi de dışarıda çalıştırıp doğru çalıştığını teyit etmek istedim. Bunun için de oturup şemasını çıkardım:
Bu şemadaki parçaların referansları asıl kart üzerindeki referanslarla uyumlu değil. Yani burada Q6, asıl kart üzerinde Q3 olabilir O yüzden böyle bir UPS'i tamir edecek başka arkadaşlar yanılmasın. Bu şemayı çıkarmamdaki amaç, devre yapısını ortaya çıkarmaktı.
Burada yanık olan parçalar Q5, Q6, Q7, Q8, D9, D10, D11, D12.
Öncelikle arızalı olan transistör ve zenerlerin yenilerini yerine takacağım. Sonra da osilatör devresinden gelen sinyalin aynısını bu ayrıcı devreye vereceğim ve uygun çıkış ürettiğini göreceğim. Osilatör sinyali aşağıdaki şekilde (bunlar kart üzerinde 3525-A ve 3525-B diye işaretli):
Kartın üzerindeki PFC-PWM ile işaretli olan diğer osilatör çıkışında da şu sinyal var:
Arızalı olan ayrıcı devrenin resimleri. Bu kartın şemasını da çıkarmıştım. Ama belirttiğim gibi, kart üzerindeki parça referansları ile şemadakilerin aynı olması için bir gayret sarfetmedim. Tesadüfen aynı olabilir, ama muhtemelen çoğu farklıdır.