Tunçmatik new tech pro 3 KVA tamir

Parça tedarik etmeye çalışıyorum. 75V zener bulmaktan zorlanıyorum. Ülkemizde internetten böyle şeylerin tedarikini yapmak çok zor, çünkü ya bilgiler yanlış, ya güncel değil, ya da olmayan parçaları listeliyorlar kalabalık göstermek için. Herhalde bir gün Karaköy'e gidip teker teker sorarak bulmaya çalışacağım.


5 adet 15 v zener seri bağlanabilir.
 
Karaköy'den parçaların tamamını tedarik ettim. Öncelikle osilatör devresindeki SG3525AN ve UC3843BN yi değiştirdim. Karta voltaj verdiğimde gene herhangi bir çıkış üretmiyordu. Bu durumda ya diğer yarı iletkenlerde de arıza vardı yada kartın çalışması için harici bazı sinyalleri görmesi gerekiyordu. UC3842 nin datasheet'ine bakınca iki tane dış girdinin olduğu görülüyor. Birisi "current sense" girişi diğeri de "voltage feedback". kart üzerinde bunları biraz inceledim, ikisi de bir transistör üzerinden kart kenarındaki konnektöre gidiyor. Current sense sinyaline bağlı olan transistörü zorla ON yaptığımda UC3843 çıkışında 23 KHz lik, 12V pulse görmeye başladım. voltage feedback girişindeki transistörü de zorla ON yaptığımda UC3843 çıkışındaki pulse frekansının arttığını gördüm.

MOSFET/IGBT'lerden geçen akım muhtemelen bir akım transformatörü ile alınıp bu "current sense" girişine veriliyor, böylece UC3843 pulse'ların zamanlamasının muntazam bir şekilde yapmasını sağlıyor. "voltage feedback" ise pulse sıklığını ve neticede çıkış voltajını belirliyor diye düşünüyorum.

Neticede UC3843 şu anda çalışıyor. Belki daha önce de çalışıyordu, ondan şu anda emin olamıyorum, çünkü daha önce bu harici sinyaller ile deneme yapmamıştım. Ama öyle anlaşılıyor ki bu kart üzerinde iki tane osilatör var. Bir tanesi UC3843 diğeri de SG3525. Bunlardan birisi MOSFET'leri diğeri de IGBT'leri sürüyor.

Sırada SG3525 in çalıştığının teyit edilmesi.

Aynı UC3843 de olduğu gibi, SG3525 de normalde çıkış üretmiyor, çünkü üzerindeki devre "shutdown" pinini aktif halde tutuyor. Bu pini zorla low'a çekince SG3525 de sinyal üretmeye başladı. 41 KHz, 12V gibi bir çıkış veriyor.

Bu kartın çalıştığını varsayacağım bu noktada. Eğer halen diğer aktif elemanlarda (opamp, transistör ve diyotlar) sorun varsa onu nihai testte göreceğim.

Bu arada başka bir forumda bir üye, osilatör ve MOSFET'lerin arasında bulunan bir ayırıcı devrenin de yanmış olabileceğini söyledi. Bu karta bakınca hakikaten üzerindeki 4 transistör ve 4 zener de yanıktı. Zenerlerin üzerindeki kodlardan biraz tahmin yürüterek, biraz da yabancı forumlardan fikir alarak zenerler için bir olası değer belirlemiştim. 75V 300mW BZX384-B75 kodlu parça. Tabi Türkiye'de yok. Onun yerine hem kılıfı hem de gücü farklı olan başka bir 75V 250mW zener buldum.

Kullanılan parçalar tahmini olduğu için bu devreyi de dışarıda çalıştırıp doğru çalıştığını teyit etmek istedim. Bunun için de oturup şemasını çıkardım:

schematic.png


Bu şemadaki parçaların referansları asıl kart üzerindeki referanslarla uyumlu değil. Yani burada Q6, asıl kart üzerinde Q3 olabilir O yüzden böyle bir UPS'i tamir edecek başka arkadaşlar yanılmasın. Bu şemayı çıkarmamdaki amaç, devre yapısını ortaya çıkarmaktı.

Burada yanık olan parçalar Q5, Q6, Q7, Q8, D9, D10, D11, D12.

Öncelikle arızalı olan transistör ve zenerlerin yenilerini yerine takacağım. Sonra da osilatör devresinden gelen sinyalin aynısını bu ayrıcı devreye vereceğim ve uygun çıkış ürettiğini göreceğim. Osilatör sinyali aşağıdaki şekilde (bunlar kart üzerinde 3525-A ve 3525-B diye işaretli):

sg3525_output.png


Kartın üzerindeki PFC-PWM ile işaretli olan diğer osilatör çıkışında da şu sinyal var:

uc3843_output.png


Arızalı olan ayrıcı devrenin resimleri. Bu kartın şemasını da çıkarmıştım. Ama belirttiğim gibi, kart üzerindeki parça referansları ile şemadakilerin aynı olması için bir gayret sarfetmedim. Tesadüfen aynı olabilir, ama muhtemelen çoğu farklıdır.

scaled_img_3238.jpg


scaled_img_3237.jpg
 
MOSFET sürücü devredeki transistörleri ve zenerleri değiştirdim ve hem osilatör kartını hem de MOSFET sürücü kartını ana karta lehimledim.

Sistemi tamamen toplayıp (aküler dahil) şebekeye bağlamak istemedim, çünkü bu durumda herşey birden devrede olacak ve hala bir sorun varsa sorunu izole etmek daha zor olacak. O yüzden şebekeye hiç bağlantı yapmadan akülerden çalıştırmak istedim. Yalnız daha önceki sorun devam ediyorsa, bu durumda aküler bağlanır bağlanmaz mosfet'ler gene yanacaktı. Bir şekilde akımı sınırlamak lazımdı.

Ben de aküleri devreye bağlamak yerine elimde olan varyak'ı kullandım. Akülerin tam şarjlı gerilimi 72V. Varyak çıkışını 45V yaptım ve buraya 10A lik bir köprü diyot ve 1000uF/450V elektrolitik kondansatör bağladım. Çıkış gerilimi doğrultulduktan sonra 63V gibi oldu, yani tam dolu değil, bir süre kullanılmış akü kıvamı ...

scaled_20170917_233809.jpg


Bu şekilde Varyak'ı akülerin yerine bağladım. Ayrıca varyak girisinde 300W lık lamba var, bu lambayı da devrede bıraktım ki bir kısa devre falan olursa geçecek akım sınırlansın. UPS'i on yaptım ve akım değerlerini kontrol ettim. Neyse ki yüksek akım yoktu. Yani MOSFET'lerin direkt sürülmesine sebep olan arıza ortadan kalktı gibi duruyor.

Ama UPS'i on yaptıktan sonra sürekli ton üretiyor ve 5 saniye sonra kendisini kapatıyor. Demek ki tek sorun osilatör/sürücü devresi değil.

Kontrollere devam ettim. Sanki ana kontrol kartı, devrede bazı testler yapıyor ve bir şeyleri beğenmeyip "fault" moduna giriyor ve kendini OFF yapıyor. Ana kontrol kartı üzerinde de belki arıza olabilir diye biraz bakmaya başladım. Hakikaten ana kontrol kartı üzerinde IGBT'lere giden sinüs dalgayı üreten osilatör var ve bundan herhangi bir çıkış gelmiyor. Belki de ana kontrol kartındaki işlemci osilatör çıkışını kontrol ediyor ve sinyal göremeyince fault ilan ediyor. Elimde devre şeması olmadığı için gene oradaki entegreleri artık sırasıyla değiştireceğim.

Burada bir uyarı yapmalıyım: Yukarıda anlatıldığı gibi varyak çıkışına tam dalga doğrultucu bağlamak çok tehlikeli. Bütün iletkenler ortalıkta ve DC gerilime maruz kalmak AC ye göre daha tehlikeli. Ayrıca yanlış bağlantıda kondansatör patlayabilir. Böyle birşeyi deneyecek olanlar bu riskleri gözönünde bulundurarak yapmalı.
 
Valla hocam Çok güzel bir anlatım olmuş çok faydalı bir anlatım olmuş teşekkür ettik elinize kolunuza sağlık başarılarının devamını dileriz selamlar
 
@taydin ve @desper79 sizin bu konuyla ilgili bilginiz olduğunu gördüm o yüzden soruyorum bende bir ups var fakat online mi offline mi çözemedim .Offline ups çalışmazken çıkış verir mi?220 v ile ups i besliyorum makinayı çalıştırmadan fan filan çalışıyor ama çıkışı yok.Makinayı çalıştırınca çıkıştanda 220 V alıyorum .
 
Online UPS hemen kendini büyük boyutuyla vede gürültüsüyle belli eder :D Bu UPS'ten önce bende line interaktif UPS vardı (gene Tunçmatik), onda da dediğiniz gibi power on yapmadan çıkışında 220V vermiyordu. Line interaktif'lerde genel olarak durum böyle midir bilmiyorum, ama böyle olması mantıklı, yoksa UPS arkasındaki cihazları fiş ile devreye alıp devreden çıkarmak pek mantıklı değil.

adamlar tamir edilmesin diye bin takla atmışlar ...
eline sağlık.

Hakikaten öyle :) Bu çinliler gerçekten bu konuda çok usta.

Bazı firmalar vardır, ürünlerini en iyi ve en uzun ömürlü olacak şekilde tasarlarlar, ama ürünün parasını da söke söke alırlar (örnek Hilti kırıcıları). Bu zor iştir. Çinliler ise tasarımı öyle bir yapıyorlar ki, ürünü senelerce kullanırsınız, sorun çıkarmaz. Ama ürünün kullanım ömrü belli bir seneyi geçmesi mümkün değil, o süreden önce mutlaka bozuluyor ve yenilenmesi gerekiyor. İşte bunu yapmak daha zor iştir :)

Bu UPS üzerinde son zamanlarda pek vakit harcayamadım, ama en son ana kontrol kartında bulunan 50 Hz lik osilatörün çalışmadığını gördüm. Mikrodenetleyici bu sinyali göremiyor, alarm verip UPS'i shutdown ediyor. Ama çinliler bu ana kontrol kartının kolay tamir edilememesi için baya çaba sarfetmişler. Mesela opamp bazlı osilatörler kullanılıyor, hem +12V hem de -12V beslemeye ihtiyaç var. Adamlar +12V u kart üzerinde bulunan bir 7812 den alıyor. ama -12V için adam oraya küçük bir trafo atmış. Bu trafoya, UPS içinde tamamen çarpraz köşede bulunan bir karttan 9KHz kare dalga geliyor, O kare dalga trafoyu primerden sürüyor, sekonderde de yarım dalga doğrultucu ile doğrultulup buradan -12 elde ediliyor :D

Bu kare dalgayı sinyal üretici ile verip ana kontrol kartını dışarıda çalıştıracağım ve 50 Hz osilatördeki sorun da giderilince umarım geri kalan şeyler çalışır artık ...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
yeniden satışı garanti etmek ve servislerin de para kazanmasına fırsat vermek için olabilir...
 
Uzun aradan sonra dün ve bugün tekrar uğraşma fırsatım oldu UPS ile. En son durumda ana kontrol kartı üzerinde "sine ref" yazan bir test noktasında herhangi bir sinüs görememiştim. Ama "tri wave" yazan yerde testere dişi dalga şeklini görebiliyordum. Gene de emin olmak için bu kart üzerindeki 6 tane opamp'i değiştirdim (TL074, LM339). Bir de sürücü entegresi var ULN2003, onu da değiştirdim. Optokuplörleri değiştirdim.

scaled_20171118_114556.jpg




Kartı geri takıp enerji verdim (gene varyak'tan akım sınırlamalı olarak). Hiçbirşey değişmedi, gene ilk açıldığında sürekli bir ton ve cihaz kendini kapatıyor. SG3525 osilatör çıkışına baktım, hiçbirşey üretilmiyor, zaten ana kontrol kartı bu osilatörü SHUTDOWN modunda tutuyor. Yani hala kart birşeyleri beğenmiyor ve o yüzden osilatörü de ON yapmıyor.

Tekrar söktüm osilatörü. Daha önce dışarıda çalıştırmıştım. Tekrar denedim, bu sefer dışarıda çalışmadı. Ya tekrar yandı veya başka birşey oldu. SG3525 i tekrar değiştirdim

scaled_20171113_010339.jpg


Gene kart dışarıda çalışmaya başladı :mad:

Tekrar toplayıp yerine taktım. Enerji verince bu sefer ilk defa farklı davrandı :) Sürekli ton verip kapanmadı. Onun yerine EP yazıp 1 saniye aralarla ötüp öyle kapandı. klavuzda EP hatası için "emergency power off" girişi aktive edildi diyor. Kartı kasanın dışında çalıştırdığım için EPO bağlı değil tabi ondan. Ben de EPO konnektörüne mavi bir tel bağladım (resimde).

Tekrar enerji verdim, bu sefer tP hatası verdi :mad: Benim sabrımı sınıyor meret ... kullanım klavuzuna baktım, aşırı sıcaklık diyor. IGBT ve MOSFET ler buz gibi, IGBT soğutucusunda bir sıcaklık sensörü var, onu kontrol ettim sağlam. Bir süre düşündükten sonra kasada bir tane ortam sıcaklık sensörü olduğunu farkettim, gene kasa dışında çalıştırdığım için sensörü okuyamıyor ...

scaled_20171118_011706.jpg


O karttaki üç kabloyu sökmek istemedim, çok zor çıkıyorlar, o yüzden boş kasayı ana PCB ye yanaştırdım.

Tekrar enerji verdim ve sonunda hata vermeden ekranda 0 0 yazdı ... Camdan aşağı atmama az kalmıştı.

Sonunda bu şekilde kasa dışında, pillerden çalıştı nihayet! Varyak'tan 52V AC'yi tam dalga doğrultup pil girişine 72V veriyorum. Cihazın şebeke tarafını daha denemedim, ama şu anda pilden beslenme durumunda çıkış veriyor. Ekranda pil voltajı olarak 72V gösteriyor. Çıkış voltajı olarak 230V diyor ama, o neden 220 değil bakmam lazım.

scaled_20171118_113717.jpg


scaled_20171118_113735.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst