Merhaba. Cevaplar;
1- Kapasite artırmada 2 kat A-h sınırı diye herhangi bir sınır yoktur, istediğiniz kadar (Örneğin kendi bütçenize uygun olduğu kadarıyla) bunu daha fazla da artırabilirisiniz. Doğrudur, şarj süresi A-h kapasite hesabına göre teorik olarak kapasite 2 kat artarsa şarj süresi 2 kat, 4 kat artarsa 4 kat daha fazla şarj süresi olarak bu süre uzar, ama şarj devresinin verebileceği akü şarj akımının (24 volt için 26-28 volt DC) amperi sabit kalıp değişmez, bu nedenle daha büyük kapasitelerde daha fazla amper verebilen akü şarj güç kaynakları (Modülleri) bu şarj süresini çok uzun süreler boyunca beklememek için konulur. Daha fazla akü kapasitesini ayni UPS'nin iç şarj sitemine dahil edebilmek UPS'nin kendi (iç) şarj sistemine herhangi bir zararı veremez.
Ancak bu artırmada UPS'nin kendi akülerini ayırmak ve sadece seri bağlı olan ve daha büyük kapasitedeki sadece 2 yeni aküyü kullanmanızdır, bunları da paralel ekleyip karışık bağlantıdan kaçınmanız gerekir, sebebi ise çok uzun vadede paralel bağlı olan akülerde zaman içinde içten gelişebilen bazı iç sorunlarla ve karşılklı olan bazı deşarj etkileşimleriyle, toplam şarjı düşünülenden daha farklı olarak düşürebilmeleridir.
2- 10 amper şarj modulüne UPS’nin kendi akü şarj sisteminin verdiği amper değeri eklendiğinde büyük bir değişme olmayacaktır, ama paralel bağlı 2 şarj devresininden daha sağlıklı olarak sadece harici modülle şarj olması daha iyi olur. Bu amaçla UPS’nin kendi şarj sisteminden akülere gelen + ucu o anda kesip harici şarj modulüne olan bağlantıyı VEYA (Seçici = komütatör) anahtarı (üç uçlu bir seçici anahtarla) ile veya ayni amacı sağlayan 24 voltla çalışan 2 adet DC röle (Kontaklarından 15-20 amper geçirebilen) ile bu yapılabilir. Röleleri ayrı ayrı çalıştırmak için ayrı (Veya ikili birleşik) anahtarlar da ayrıca gerekecek ve röle bobinleri çalışırken az da olsa akü akımını çekecektir, ancak akım çekmesi istenmezse mekanik selektör (seçici) anahtarla bu işlem yapılır, ayırma işlemindeki tek farkı bu olabilir. Kolay gelsin.