UPS ile Elektrik Tasarrufu

gercekten tasarruf ediyormu
 
Burak bey Yoktan var edemezsiniz ve UPS kayiplarınıda düştüğünüzde zarar edersiniz.
Projenizi su şekilde kullanmanızı öneririrm Akıllı sayac kullananıp Puant tarifesinde UPS deden Elektrik kullanıp gece tarifesinde UPS yi şarj ederek tasaruf yapabilirsiniz ama burda tasaruf edeceğiniz elektrik akü maliyetini kurtarırmı onu hesaplamak lazım
 
Kâr edilebilecek bir yöntem istiyorsanız, şunu bir deneyin. 5-6 kWh kapasiteli aküleri bulunan tam sinüs 3kVA gibi bir online KGK ile gece elektriği depolayın. Depoladığınız elektriği saat sabah 6'dan itibaren kullanın. Gece 22'de ise tekrar şarja başlayın. Tabiki tarifenizi üç zamanlı tarifeye çevirerek yapın bu işlemi. Yaklaşık 17 TL gibi bir tasarruf öngörüyorum.

Bahsettiğim 5-6 kWh akü kapasitesi 50 TL gibi bir fatura için geçerli, fazla tüketenler daha kapasiteli setler kullanmalı. Türkiye'de 1/4/2012 tarihi itibariyle mesken için tek zamanlı tarife 25,886 kr/kWh; üç zamanlı gündüz 24,416 kr/kWh, puant 38,031 kr/kWh, gece ise 14,598 kr/kWh olarak belirlenmiş (vergiler hariç). Sistem toplam verimini %75 olarak öngördüm. Eğer puant vaktinin sonuna kadar aküleri boşaltmamayı başarırsanız kâr edebilirsiniz, ama boşalırlarsa puant elektriğine geçtiğinizde herşey sıfıra dönebilir. Saatlere dikkat edelim.

Kâr oranı kendi evim için ~%51, tasarruf ~%34. Sistem maliyeti yaklaşık 1500-2000 TL. Amorti oranı ~%15/yıl.
 
Bir de şu açıdan düşünebiliriz. Bu maksatla üretilmiş bir cihaz hem online KGK işlevi de göreceği için evinizde Elektrik kesilmesi gibi sorunlar yaşamayacaksınız. Şok akımlara karşı koruma sağlayacaksınız. Ülkenin puant yüklenmesini azaltıp şebekelerin daha düşük yüklerde çalışması sağlanabilir. Ama kullanımı yaygınlaşınca gece tarifesinin gündüz tarifesine yaklaşacağı da bir gerçek. Tabi böyle bir cihazı satın almak isteyen olur mu? Eğer çok sayıda talip görünürse üretelim biz bunu. :)
 
o zaman ups amacı dışında kullanılmış olmuyor mu yani ups dediğin elektrikler kesildiğinde seni birkaç saat idare edebilmeli %15 e düşmüş bir ups sıkıntı yaratır.
 
Verilen enerji(Ups'nin akülerinde konservelenen güç)=Alınan enerji(Ups'nin akü ve invertörle dışarıya verdiği çıkış gücü)+kayıplar(Şarj ve deşarj safhasında)

Dikkat ederseniz yukarıdaki eşitlğin dengelenmesi kayıplarla beraber toplam olarak düşünüldüğünde sağlanıyor.

Kayıplar:

Ups aküleri şarj edilirken ups trafosunun redresör kısmındaki kayıplar;trafonun toplam kayıpları+akü enerji kayıplarıdır:Trafoda şarj esnasında histerezis,mağnetik,bakır,faucoult(Eddy-current),doğrultucu diyotlarda ısı kayıpları oluşur.Akü de aldığı eleltrik yükünü yüzde 100 olarak veremez,verimi yüzde 80'ler civarında kalır.100 birim elektriği 80 birim Elektrik yükü şeklinde kayıpla geri verebilir.

Ups şebekeden bağımsız güç kaynağı olarak çalışırken(Üreteç) meydana gelen kayıplar:Akü yüzde seksen verimle elektriği veririken,invertör devresi de yüzde 100 verimle çalışmaz.Çalışrken üzerinde bir müddet sonra oluşan ısıyla,çıkan güç miktarı biraz sınırlanır,iyi bir soğutma yoksa,elektrik verimi giderek düşer,fazla ısı verip,güç miktarında dalgalanma olur.(Tam olarak çıkışından alınan anma yükünün üzerinde)

Özel soğutma yapıp elektrik verimini arttırmak için yine ekstra bir fazla elektrik gücü(Soğutma fanları) harcarsınız.Soğutma için harcayacağınız güç elektrik verimini arttırmak için verdiğinizden büyük olmaması idealdir.Ups şebekeye bağlı koruma amaçlı bir pc'yi korurken akülari doluncaya kadar şebekeden ekstra elektrik çeker.Aküler dolduğunda şarjı şarj kesme devresi otomatik keser.Yalnızca şebekedeki fazla olup dalgalanan yükleri toprak hattından deşarj ettirerek ve çok büyük dalgalanmalarda da elektriği kesip invertör devresi ile aküden besleme sırasında enerji harcar.Yani şebekede olduğu sürece koruma yaparken az veya şartların olumsuzluğu nispetinde bir miktar enerji harcar.

Sonuç olarak açıkça görüldüğü gibi her halükarda enerji yitimi ve kayıp her zaman söz konusudur.
ALINAN ENERJİ VERİLENDEN DAİMA DAHA AZ OLMAK ZORUNDADIR.(Termodinamik ve Enerji Yasaları Gereği)

3 safhalı ücretlendirme sistemi(Elektronik sayaç tarifesi) ile de akü saykılları sayısı artacağından ve derin şarj-deşarj durumları söz konusu olacağından bu defa da akü ömrü azalır ve parça maliyeti ypluyla bir ekstra gider oluşur.Yani ups kullanarak bir enerji tasarrufu hem teorik,hem de mantıken hiç bir yolla sağlanamaz kanısındayım.

Not:Masaüstü pc'im ile 1.5-2 yıldır ups kullanıyordum.Ancak elektrik kesintisinin benim bölgemde çok nadir olması veya hiç olmaması,elektrik paraziti ve ekstra dalgalanmalarının da görülmemesi üzerine ups'yi odamdan çıkarıp bir kesinti durumunda ev elektriğini desteklemesi için kapalı bir balkona çıkarttım.Ups'nin sağladığı ekstra parazit ve filtreleme görevini,eski psu devre kartının köprü diyoda kadar olan kısmını keserek çıkarıp,NTC uçlarını kısa devre yaptığım(Yapmasam çift NTC elemanı devrede gereksiz olarak bulunacaktı.)özel bir filtre devre kartıyla pc'ye girilen şekli sağlıyor.Odamda ekstra bir ısı fazlalığı ve enerji kaybı oluşmuyor.Zaten forumların halihazırda hemen hemen hepsi yazdığınız yazılarınızı "otomatik olarak yüklendi" uyarısıyla, bir güç kesilmesine karşı teminat (Güvence) altına otomatik olarak almaktadır.

Ayrıca doğum günümü kutlayan sayın www.kontrolkalemi.com ailesine teşekkür ederim.19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramınızı(Ayrıca benim doğum günüm olan bu özel günü) yürekten kutluyorum.En derin saygılarımla.
 
Son düzenleme:
10 KVA bir UPS %90 seviyeye ulaşmak için 2 Amper 7-8 Saat şarj oluyor.
Bu da 2 KVA harcayarak 10 KVA 'lik bir UPS 'i kullanıma hazır hale getirebiliriz demek oluyor.

UPS hazır hale geldikten sonra ,UPS'in şebeke beslemesini kesip ,tasarruf ettiğimiz enerjiyi harcayalım.

Tam yükte yani 10 KVA güçte bu UPS bize 90 ila 163 Dakika arasında enerji veriyor.
Tam yükte değilde %50 'sini kullanırsak süre yaklaşık iki katına(180-300 dakika) çıkacaktır.
Tabi bunu şebekesiz düşünün,yani tasarruf ettiğiniz UPS 'teki enerjiyi harcayacağız.
Ne zamana değin,akü şarj gerilimi tekrar %20-%25 (yada akü gerilimini minimum kaça set edersek)'lere düşene değin.
Bence bundan birşey çıkacaktır.
UPS üreticileri şu bahsettiğim konuyu ele alsalar,tüm UPS'ler şarjından tasarruf ettiğini harcasa müthiş bir kar edilebilir gibi geliyor.
arkadaşım bunun için % 100 kar edcem diye yedek akü de koyacan ve evin bir odasını bu sisteme ayıracan akü maliyetleri ve ups maliyetleri de işe girince sen bu işten kar bekleme derim, sen birazda rüzgar gülü işine bak o daha karlı 5000 tl harcayıp tamamen eüaş la bağlantıyı kes istesen
 
Yukarıda yazdığım sistemde gerçek bir tasarruf asla söz konusu değildir. Tüketilen Elektrik miktarı 200 kWh iken bu sistemle 230-250 kWh'lere ulaşabilir. Ama elektriği daha ucuz olduğu bir anda depoladığımız için tüketim artışına rağmen daha az ödeme yapma olanağı doğuyor. Bu uygulamayı meskenden daha fazla (26 küsür kuruş) bir bedele elektrik alan ve 24 saat çalışmak zorunda olan veri merkezleri de hesaplamaları yapılıp kullanabilir. Hem zaten KGK kullanmak zorundalar. Akü ömürlerine gelince, biraz fazla kapasite derin boşalmayı engeller. Döngü sayıları ise kurşun asit akülerde 800'e (iki yıl), verimlilikleri ise %92'lere varmakta.

Sadede gelecek olursak bu iş yatar. Aküleri iki-üç yılda bir yenilemek biraz maliyetli olacaktır. Ama hiç olmazsa online kgk'nız oluyor. :)
 
akülerden çektiğiniz gücü tekrar şarj etmek için kullanmak zorundasınız. şarj ederken aynı anda evdede güç harcanağından böyle bi tasarruf olamayacağını düşünüyorum.

DOĞRU DÜŞÜNÜYORSUN....en azından % 50 olamayacağı belli :)..TERMODİNAMİK KANUNLARI '' HALA '' GEÇERLİ :)
 
Volan tekniğini bekleyin. Hesaplamamda 2-3 yıl olan akü ömürlerini onlardan biraz daha fazla maliyette olan volanlara 20 yıla kadar çekmek mümkün. Manyetik yataklı ve boşluk (vakum) içindeki volanlarla mesela çelik için 60 kJ/kg kadar bir enerji depolama olanağımız bulunuyor. Daha sağlam çeliklerde bu değer 160 kJ'e çıkabiliyor. Ama bu daha pahalıya mâloluyor. En iyisi çekme dayanımı yüksek, yoğunluğu düşük ve ucuz ideal bir malzeme seçmek. İşte size uzun ömürlü KGK'ların yolu. Aküleri kaldırın gitsin.

Beraber tasarımını ve hesaplamalarını yapmak isteyen mühendis arkadaşlar varsa, böyle bir şeyin üretimini düşünürüm. Buyrun, ciddiyim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,864
Mesajlar
930,851
Kullanıcılar
452,726
Son üye
ugur Göktürk

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst