Verilen enerji(Ups'nin akülerinde konservelenen güç)=Alınan enerji(Ups'nin akü ve invertörle dışarıya verdiği çıkış gücü)+kayıplar(Şarj ve deşarj safhasında)
Dikkat ederseniz yukarıdaki eşitlğin dengelenmesi kayıplarla beraber toplam olarak düşünüldüğünde sağlanıyor.
Kayıplar:
Ups aküleri şarj edilirken ups trafosunun redresör kısmındaki kayıplar;trafonun toplam kayıpları+akü enerji kayıplarıdır:Trafoda şarj esnasında histerezis,mağnetik,bakır,faucoult(Eddy-current),doğrultucu diyotlarda ısı kayıpları oluşur.Akü de aldığı eleltrik yükünü yüzde 100 olarak veremez,verimi yüzde 80'ler civarında kalır.100 birim elektriği 80 birim
Elektrik yükü şeklinde kayıpla geri verebilir.
Ups şebekeden bağımsız güç kaynağı olarak çalışırken(Üreteç) meydana gelen kayıplar:Akü yüzde seksen verimle elektriği veririken,invertör devresi de yüzde 100 verimle çalışmaz.Çalışrken üzerinde bir müddet sonra oluşan ısıyla,çıkan güç miktarı biraz sınırlanır,iyi bir soğutma yoksa,elektrik verimi giderek düşer,fazla ısı verip,güç miktarında dalgalanma olur.(Tam olarak çıkışından alınan anma yükünün üzerinde)
Özel soğutma yapıp elektrik verimini arttırmak için yine ekstra bir fazla elektrik gücü(Soğutma fanları) harcarsınız.Soğutma için harcayacağınız güç elektrik verimini arttırmak için verdiğinizden büyük olmaması idealdir.Ups şebekeye bağlı koruma amaçlı bir pc'yi korurken akülari doluncaya kadar şebekeden ekstra elektrik çeker.Aküler dolduğunda şarjı şarj kesme devresi otomatik keser.Yalnızca şebekedeki fazla olup dalgalanan yükleri toprak hattından deşarj ettirerek ve çok büyük dalgalanmalarda da elektriği kesip invertör devresi ile aküden besleme sırasında enerji harcar.Yani şebekede olduğu sürece koruma yaparken az veya şartların olumsuzluğu nispetinde bir miktar enerji harcar.
Sonuç olarak açıkça görüldüğü gibi her halükarda enerji yitimi ve kayıp her zaman söz konusudur.
ALINAN ENERJİ VERİLENDEN DAİMA DAHA AZ OLMAK ZORUNDADIR.(Termodinamik ve Enerji Yasaları Gereği)
3 safhalı ücretlendirme sistemi(
Elektronik sayaç tarifesi) ile de akü saykılları sayısı artacağından ve derin şarj-deşarj durumları söz konusu olacağından bu defa da akü ömrü azalır ve parça maliyeti ypluyla bir ekstra gider oluşur.Yani ups kullanarak bir enerji tasarrufu hem teorik,hem de mantıken hiç bir yolla sağlanamaz kanısındayım.
Not:Masaüstü pc'im ile 1.5-2 yıldır ups kullanıyordum.Ancak elektrik kesintisinin benim bölgemde çok nadir olması veya hiç olmaması,elektrik paraziti ve ekstra dalgalanmalarının da görülmemesi üzerine ups'yi odamdan çıkarıp bir kesinti durumunda ev elektriğini desteklemesi için kapalı bir balkona çıkarttım.Ups'nin sağladığı ekstra parazit ve filtreleme görevini,eski psu devre kartının köprü diyoda kadar olan kısmını keserek çıkarıp,NTC uçlarını kısa devre yaptığım(Yapmasam çift NTC elemanı devrede gereksiz olarak bulunacaktı.)özel bir filtre devre kartıyla pc'ye girilen şekli sağlıyor.Odamda ekstra bir ısı fazlalığı ve enerji kaybı oluşmuyor.Zaten forumların halihazırda hemen hemen hepsi yazdığınız yazılarınızı "otomatik olarak yüklendi" uyarısıyla, bir güç kesilmesine karşı teminat (Güvence) altına otomatik olarak almaktadır.
Ayrıca doğum günümü kutlayan sayın
www.kontrolkalemi.com ailesine teşekkür ederim.19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramınızı(Ayrıca benim doğum günüm olan bu özel günü) yürekten kutluyorum.En derin saygılarımla.