Pekala sayaç nasıl ilerliyodu yani reaktif-kapasitif , sworun olduğu için mi gitmiştin ,yoksa yalnızca kontrol muydu?
Yalnız bu kademe almama olayı monofaze veya trifaze olmasına göre de değişir. Bazı röleler tek fazlı ups var ise o faza ait akım trafosu uçlarını tersleyebiliyor...Bu da sistemin düzgün çalışmasını engelliyor...
UPS ye yük bağlı değilken de denedim, ama tekrar bi deneyeyim ne olacak bir göreyim...
Oraya gitme sebebim biraz ilginç oldu aslında. Sayaçları okuyan endeksör arkadaş sağolsun, faturadaki puant-gece dilimlerinde yazan endeksleri indüktif-kapasitif endeks olarak görüp "faturanızda ceza var panonuzu düzenlettirin" demiş.
Bina yeni yapıldığı için (o zaman, iki ay önce devralınmıştı müteahhitten) gitiğimde olayı izah ettim. Şaşırdılar. Endeksör arkadaşı çağırmışlar, panoyu yapan arkadaşı çağırmışlar (hata onda diye). Bir kişinin bilgi eksikliği yüzünden herkes mahcup oldu o anda. Endeksör de işte yeni daha. Sözleşmeli şirketin elemanı. Anlattım durumu "tamam abi, yanlış görmüşüm" dedi kerata...
Ama daha da ilginç olanı şuydu: UPS'in kapasitif etkisi o an devredeki yükleri dengeliyordu ve faturadaki indüktif-kapasitif endeksler ceza sınırlarına yakın bile değildi. Sadece monofaze yüklerin dengesizliğinden dolayı bizar asimetrik gidiyordu kompanzasyon.
Röle RT3-8T. Toplama göre bakıyor toplamda sorun olmadığı için kademe almıyordu. Daha sonra karakoldan endeks söylemelini istedim. Halen cezalık bir durum yoktu.
Bu olay sadece o yüklere özgü bişey de olabilir. Genellememek lazım aslında. Sizim işletmede farklı bir sonuç da göreebiliriz. UPS'ler gerçekten ilginç bi icat...