UPS & Sebeke sistemlerinin ayni baryi besleme durumu

mrseko

Üye
Katılım
7 Eki 2007
Mesajlar
30
Puanları
1
Merhaba Arkadaslar;

Gecen gun sohbetlerin birinde;

90kVA lik bir UPS sisteminin bypass edilmesi tartisiliyordu. konu soyle;

UPS oncesine bir pano ilvesi yapilacak, pano cikislrindan biri UPS i beslicek, UPS cikisida sistemi beslicek.

bir pano cikisi UPS i bypass edip direkt olarak sistemi beslicek (UPS bakiminda kullanilmak icin degerlendirildi)

Sorum su; panodaki her iki salter on pozisyonunda unutulursa sisteme herhangi bir zrar olurmu? neticede her ikiside 380V AC, kilittleme yapmaya gerek varmi?

yanitiniz icin simdiden tesekkurler.
 
Her iki şalterde on konumunda unutlursa sisteme zararı hemde iyi olur.
Siz panodaki şbk şalterini off konuma alıp üzerine asma kilit takacaksınız.
Zaten ups in üzerinde bypass şalteri var ,siz bu şalteri sadece ups giriş klemenslerinde bir arıza olursa veya ups tamir edilemeyecek ölçüde zarar görürse kullanacaksınız.
 
Tesekkurler Delta 20

Nasil bi zarar olabilir? detay verebilirmisin?
 
UPS tersten beslenebilir. bu UPS icin olabilecek problemlerden biri. Gerci UPS in korumasi olabilir.
 
Merhaba;
Size sorunuzla ilgili özel mesaj yazmıştım. Mademki buraya konu açılmış, size gönderdiğim mesajı buraya da yazayım ki, belki birisi istifade eder.
Cihazınızın markası , modeli nedir bilmiyorum. 90 KVA UPS küçük bir ups sayılmaz. Bu yüzden, zaten kendi üzerinde mutlaka MANUEL BYPASS vardır. Olmalıdır. Kendi üzerindeki manuel bypass ta, mutlaka bir dizi güvenlik önlemi ile korunuyor. Yine de buna rağmen, cihaz çalışırken manuel bypass yapmak, her zaman risktir. Ama çok kaliteli makinalarda bu risk daha düşüktür.
Siz, "diyelim ki ups arızalandı, manuel bypassı olsa bile, belki söküp götürmek gerekir, o yüzden biz panomuza bypass koymak istiyoruz" dediniz. Bunu sadece, şebeke ile şebekeyi bypass yapmak için kullanabilirsiniz. yani UPS cihazının girişi ile çıkışı arası bypass yapılırken, kesinlikle UPS ten gerilim gelmemelidir. İkisi de 380 volt olabilir. Ama burada sorun, senkronizasyon sorunudur. Sizin şebeke geriliminizi örnek alalım. L1-L2 ve L3 fazlarını düşünün. her üçü de aynı gerilime sahip. Yani nötüre karşı 220 volt, birbirlerine karşı 380 volt. Ama birbirine değerse patlıyor değil mi? Çünkü, fazlar aynı anda, aynı gerilim değerine sahip değiller. Malumunuz ac gerilim( 50 Hz frekansta iken) saniyede 50 kere, 0 volttan 220 volta çıkar, oradan 0 volta düşer, oradan - 220 volta çıkar ve oradan da tekrar sıfır volt olur. İşte, fazımızın birisi, diyelim ki , 180 voltta iken, diğeri 0 voltta olduğu zaman birbirine değdirdiğimizi düşünelim. Kısadevre olur. Ya da birisi 50 volt, diğeri 220 voltta olsun, farketmez.
UPS te de durum böyledir. UPS ,kendisi statik bypass yaparken, kendisini senkronize eder. Yani sizin L1 fazınızla, ups in L1 fazının aynı anda 0 , aynı anda 220 volt olduğu anı kollar ya da kendi ürettiği gerilimin faz açısını ona göre ayarlar, sonra da bypass yapar. o yüzden de sorun çıkmaz. Manuel bypassta iken de, şalterdeki bir switch yardımı ile, cihazınızın manuel bypassta olduğunu görür, çıkış vermeden önce senkronizasyonu kontrol eder, senkronizasyonu gerçekleştirir, kendisini statik bypasa atar( yani sizin şalteriniz haricinde bir kontaktörle ya da tristör, IGBT gibi elektronik anahtarlarla içten bypass yapar) sonra çıkışı verir. Artık siz manuel bypassı açsanız bile, içindeki statik bypassla kesintisiz gerilime devam eder. Sonra da, çıkışa ürettiği gerilimi senkronize biçimde paraleller ve statik bypassı açar.
Sizin yaptığınızın şalterin, bypassta olduğunu bilemeyen ups cihazı, ilk esnada, farklı bir senkronizasyonda çıkış verebilir ve UPS ve şebeke fazı, senkronizasyon uyumsuzluğundan dolayı, kısa devre gibi olup, aşırı akımdan dolayı patlayabilir. Bir ihtimal, ups şebeke senkronize olabilir ama, özellikle ilk kalkış anında, senkronizasyon sorunu yaşama ihtimaliniz fazla.
Uzun lafın kısası, eğer UPS haricinde BYPASS yapacaksanız, mutlaka kilitleme yapın. UPS çıkışı aktifken, Bypass şalteri açılamasın. Hem senkronizasyon sorunu yaşamazsınız, hem de: UPS in GİRİŞ ELEKTRİĞİNİ KESTİM, AKÜLERİ DE SÖKTÜM, ARTIK UPS te ELEKTRİK FALAN KALMADI diyerek, cihaza MÜDAHALE EDEN SERVİS ELEMANI (ya da siz, ya da arkadaşınız )ÇARPILMAMIŞ OLUR. YANİ ÇAKIŞMA SORUNU DIŞINDA, CİHAZI TERSTEN ENERJİLENDİRİP, HAYATİ TEHLİKE OLUŞTURMA SORUNU DA VAR...
İYİ GÜNLER, İYİ ÇALIŞMALAR...
 
mustafa hocam yine harikalar yaratmış valla. hocam saol.
 
Tesekkurler Delta 20

Nasil bi zarar olabilir? detay verebilirmisin?

Ups lerin 2 tane girişi vardır 1-redresör girişi
2-bypass girişi
upsler normal online çalışmalrında şbk ye senkron çalışır yani frekans olarak şbk frekansını aynen verirken voltaj olarak sabit bir voltaj verir.Sizin upsin çıkışı 380 volt olsa şbk de 380 volt olsa ve şbk R fazı ile ups R fazını ölçseniz arada 10-15 voltluk bir potansiyel fark görürsünüz bu farktan dolayı panodaki şalteri on yaparsanız upsin invertör kısmı aşırı akıma geçer ve zarar görür.
Sizin panodaki ups besleme şaterinin girişi ile ups besleme şalterinin çıkışına 90 kva ya uygun bir kablo atacaksınız ve bu kabloya bir şalter koyacaksınız şalterin üzerinede bidiğimiz bir asma kilit koyacaksınız (elektriksel,mekanik kitleme demiyorum) ups besleme ve çıkış şalteri on ken bypass şalteri off olacak ,ihtiyaç halindede ups üzerinden cihazı bypass a geçirip panodaki bypass şalterini on yapacaksınız diğer besleme ve çıkış şalterini off yapacaksınız.Sisteminzde hiç kesinti yapmadan cihazı alabilirsiniz.
 
Bu degerli bilgiler icin tesekkurler arkadaslar.
 
iyide hocam bu olayı 1-0-2 pako şalterle yaptıgınızda böyle bir imkan kalmıyorki ortada yük kısmınız ayrı besleme kısmınız ayrı kısımda kalıyor
 

Forum istatistikleri

Konular
130,124
Mesajlar
933,331
Kullanıcılar
453,197
Son üye
Emre5212

Yeni konular

Geri
Üst