Merhaba;
Size sorunuzla ilgili özel mesaj yazmıştım. Mademki buraya konu açılmış, size gönderdiğim mesajı buraya da yazayım ki, belki birisi istifade eder.
Cihazınızın markası , modeli nedir bilmiyorum. 90 KVA UPS küçük bir ups sayılmaz. Bu yüzden, zaten kendi üzerinde mutlaka MANUEL BYPASS vardır. Olmalıdır. Kendi üzerindeki manuel bypass ta, mutlaka bir dizi güvenlik önlemi ile korunuyor. Yine de buna rağmen, cihaz çalışırken manuel bypass yapmak, her zaman risktir. Ama çok kaliteli makinalarda bu risk daha düşüktür.
Siz, "diyelim ki ups arızalandı, manuel bypassı olsa bile, belki söküp götürmek gerekir, o yüzden biz panomuza bypass koymak istiyoruz" dediniz. Bunu sadece, şebeke ile şebekeyi bypass yapmak için kullanabilirsiniz. yani UPS cihazının girişi ile çıkışı arası bypass yapılırken, kesinlikle UPS ten gerilim gelmemelidir. İkisi de 380 volt olabilir. Ama burada sorun, senkronizasyon sorunudur. Sizin şebeke geriliminizi örnek alalım. L1-L2 ve L3 fazlarını düşünün. her üçü de aynı gerilime sahip. Yani nötüre karşı 220 volt, birbirlerine karşı 380 volt. Ama birbirine değerse patlıyor değil mi? Çünkü, fazlar aynı anda, aynı gerilim değerine sahip değiller. Malumunuz ac gerilim( 50 Hz frekansta iken) saniyede 50 kere, 0 volttan 220 volta çıkar, oradan 0 volta düşer, oradan - 220 volta çıkar ve oradan da tekrar sıfır volt olur. İşte, fazımızın birisi, diyelim ki , 180 voltta iken, diğeri 0 voltta olduğu zaman birbirine değdirdiğimizi düşünelim. Kısadevre olur. Ya da birisi 50 volt, diğeri 220 voltta olsun, farketmez.
UPS te de durum böyledir. UPS ,kendisi statik bypass yaparken, kendisini senkronize eder. Yani sizin L1 fazınızla, ups in L1 fazının aynı anda 0 , aynı anda 220 volt olduğu anı kollar ya da kendi ürettiği gerilimin faz açısını ona göre ayarlar, sonra da bypass yapar. o yüzden de sorun çıkmaz. Manuel bypassta iken de, şalterdeki bir switch yardımı ile, cihazınızın manuel bypassta olduğunu görür, çıkış vermeden önce senkronizasyonu kontrol eder, senkronizasyonu gerçekleştirir, kendisini statik bypasa atar( yani sizin şalteriniz haricinde bir kontaktörle ya da tristör, IGBT gibi
Elektronik anahtarlarla içten bypass yapar) sonra çıkışı verir. Artık siz manuel bypassı açsanız bile, içindeki statik bypassla kesintisiz gerilime devam eder. Sonra da, çıkışa ürettiği gerilimi senkronize biçimde paraleller ve statik bypassı açar.
Sizin yaptığınızın şalterin, bypassta olduğunu bilemeyen ups cihazı, ilk esnada, farklı bir senkronizasyonda çıkış verebilir ve UPS ve şebeke fazı, senkronizasyon uyumsuzluğundan dolayı, kısa devre gibi olup, aşırı akımdan dolayı patlayabilir. Bir ihtimal, ups şebeke senkronize olabilir ama, özellikle ilk kalkış anında, senkronizasyon sorunu yaşama ihtimaliniz fazla.
Uzun lafın kısası, eğer UPS haricinde BYPASS yapacaksanız, mutlaka kilitleme yapın. UPS çıkışı aktifken, Bypass şalteri açılamasın. Hem senkronizasyon sorunu yaşamazsınız, hem de:
UPS in GİRİŞ ELEKTRİĞİNİ KESTİM, AKÜLERİ DE SÖKTÜM, ARTIK UPS te ELEKTRİK FALAN KALMADI diyerek, cihaza MÜDAHALE EDEN SERVİS ELEMANI (ya da siz, ya da arkadaşınız )ÇARPILMAMIŞ OLUR. YANİ ÇAKIŞMA SORUNU DIŞINDA, CİHAZI TERSTEN ENERJİLENDİRİP, HAYATİ TEHLİKE OLUŞTURMA SORUNU DA VAR...
İYİ GÜNLER, İYİ ÇALIŞMALAR...