UPS'lerde sinüs üretilmesinin sebebi? ( kesintisiz güc kaynaklarında )

Katılım
18 Mar 2015
Mesajlar
296
Puanları
1
Yaş
29
selamlar... UPS cihazlarında sinüs'e benzetmeye calısıyorlar vs.. Sinüs neden önemlidir ups cihazlarda... görevi nedir?
 
Bildiğim kadarıyla şebeke gerilimini ilk üreten alternatörler önce dc üretiyordu ve dc olarak iletimi sağlanıyordu. Sonra tesla ac gerilime farklı tekniklerle şekil vermeyi başardı hatta ilk indüklendiği yerde yani alternatörden ac olarak üretmeti başardı ve elektron akımını yani Elektrik enerjisini hem daha kolay hem daha güvenli hemde daha ucuz taşımayı başardı. Alternatörler döner manyetik alan etkisinden dolayı en verimli olacak şekilde (lisede sinüsoidal grafiği olarak öğrendik) elektrik üretir ve gücünde(watt) dc ye göre önemli bir kayıp yada değişiklik olmadan potansiyel farkı(volt) trafolarda düşürülüp akımı(amper) yükseltilerek(w=u*ı) son kullanıcıya ulaşır ve yükü kaldırır. Buna sebep dc-ac convert icat edilene kadar elektrikle çalışan birçok eşya makine vs elektriksel potansiyel farkın bu sinüs denen grafiğine göre geliştirildi. Çünkü bu enerjiyi depolamak iletmekten milyarlarca kat daha pahalı, zor, ve riskliydi. Taşınabilmesi için sinüs kaçınılmaz olmuştu. Depolama birimleri, yarı iletken teknolojisi gelişip enerjiyi dönüştürme yada üretme imkanları artınca dc tekrar gündeme geldi. Haala kilometrelerce uzakta üretilen enerjiyi tellerle taşımaya mecbur olduğumuzdan teknoloji ve depolama birimleri de genelde dc den yana olduğundan sinüs grafiği ups cihazı kullanmak zorunda olanlar için sorun olmaya başladı. Bu başa bela grafik iki iletken yada elektriksel kuvvetin, zamana bağlı potansiyel farkını gösterir. Bu grafiğin daha keskin kenarları olsaydı trafolarda döner manyetik alan oluşmaz, seconderde gerilim indüklenmez, asenkron motorların rotorunda manyetik etki oluşmaz sonucunda mil dönmez, inverter teknolojisinde bu kadar verim olmazda olmazdı. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle ac gerilime olan ihtiyaç azalıyor, ama elektrik enerjisine şekil vermenin başka bir deyişle kontrol etmenin en kolay yolununda sinüs grafiği olduğundan uzun bir süre daha insanlık tarihinde yer edineceği kesin.
 
Motor ve bobinli alıcılarda döner alanın oluşup verimli bir şekilde çalışması için şarttır.
Aksi halde motor ya çalışmaz yada vuruntulu çalışıp fazla akımdan yanar.Fakat Elektronik besleme kartlı devrelerde(spms)Lcd tv,bilgisayar vs de önemli değildir.Çünkü spms devresi zaten onu dc ye çevirip tekrar ihtiyacına göre ac akıma çevirir.
 
Merhaba. Evet, sn.peugeot98'in bu anlatımı çok doğrudur. Nedeni de aslında çok kolay tahmin edilebileceği gibi şudur; ac akım alternatörlerde ac. Elektrik akımının oluşması şeklindeki bu çıkışında, alternatörlerin bu kendi doğasına çok uygun şekliyle üretilir. Alternatörün tersi olarak yine döner mağnetik alanlarla çalışacak olan asenkron motorlarda (Mono veya trifaze) ise bu ac elektrik akımının yine onların çalışma doğasına çok uygun olarak alternatörlerden üretildiği şekliyle özgün (orijinal) verilmesi gerekir. Sinüs şekli modifiye verilir veya şebekede istenmeyen şekliyle sinüs dalga yapısı bozulursa bu ac. elektrik motorları çok verimli olarak çalışamayacaklardır.

Örneğin evdeki ayaklı vantilatörünüze (Yardımcı sargılı, daimi kondansatörlü, monofaze asenkron motorlu) modifiye sinüslü line interaktif bir UPS'den 220 volt ac'yi uyguladığınzda, büyük uğultularla dönmeye çalışıp hiç verimli (Gerçek sinüslüdeki gibi) dönemeyecektir. Uzun süre böyle çalışmaya zorlandığında bu sargıları yanabilecektir.

Ancak modifiye sinüs, smps'li besleme devrelerine saf ac veya modifiye ac olarak 2 şekilde uygulanabilir, bunun bir sakıncası yoktur. Çünkü köprü diyot-elektrolitik kondansatörlerle dc olarak doğrultulduktan sonra, tam olarak smsps trafosundaki dönüşümle sonradan kullanılacağından asıl sonuca olumsuz bir tesiri olamaz. Gerçek sinüse bu ac asenkron motorların veya gerçek sinüsün, oluşturulması istenen bu döner mağnetik alanların gerçek olabilmesinin, bununla direk ilgili tüm cihaz ve sistemlerde istenmesinin, modifiye olana göre tercihinin asıl nedeni bundan ibarettir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Smps tekniği ve bu prensible çalışan cihazlar, bu cihazın tasarımını üretimini yapan insanlar için verim, akım ve voltaj stabilitesi veya regülasyonu, dinamik ters manyetik kuvvet etkisi, şebeke gerilşm dalgalanmaları gibi konularda, gerilim bölücü yada katlayıcı lise Elektrik müfredatında anlatılan trafolara nazaran daha avantajlı. Sadece sayılar ve formüller biraz daha karmaşık olduğundan bu insanlar haalen hazır komponetleri tercih etmek yerine trafo kullanıyor. Dışarıdan bakıldığında fark yok. Smps tekniği ile çalışan cihazlar her zaman yazımın başındaki avantajlarından ötürü tercihim olmuştur.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,864
Mesajlar
930,851
Kullanıcılar
452,726
Son üye
ugur Göktürk

Yeni konular

Geri
Üst