UPS'nin aküyü şarj etmesini nasıl engellerim?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan qcy941
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

qcy941

Üye
Merhaba,

Elimde bir Tescom UPS var, UPS nin akülerini ölmeleri sonrası söküp 1 yılın sonunda yerine ölçülerine uygun LifePo4 akü yaptım ancak İlk çalıştırmam sonrasında yazılımı üzerinden takip ettiğimde, UPS'nin float voltajını kesmediğini gördüm. Yaklaşık 1 gün doğru voltajlarla şarj etmesinden sonra, pil şarjı %100e yaklaşırken şarj voltajı hızla tırmanmaya başladı, yazılım üzerinde 30.4V gibi bir voltaja çıktığını gördüğümde, anında fişini çektim ve deşarja başladım. (Tabi ben UPS nin 29.2 gibi float yapacağını tahmin ediyordum ancak anlaşılan algoritması bu değilmiş ve hezimete uğradım. böylece BMS nin toplam voltaja değil hücre başı doluluk oranına baktığından yüksek voltajda şarjı kesmediğinide öğrendim)

Bunun üzerine Ups float yapmak yerine kurşun asitlerdeki artan iç direnci hesaba katarak batarya voltajından sürekli bir kaç volt fazlasını gönderiyor diye düşündüm. Kurşun asit akü %100 olduğunda doyuma ulaştığından float sürekli 29.2 civarında sabit kalabiliyorken, iç direnci düşük lifepo4 %100 şarj olduktan sonra hızla voltajı arttırmaya devam etti diye düşünüyorum.

Ve tekrardan UPS yi söktüm, maksadım şarj devresini bulup yolunu kesmekti ancak bu seferde anladığım kadarıyla güç katındaki mosfetler şebeke varken aküyü şarj etmek ve trafo doymadan oluşan akımı aküye basmak için kullanılıyor diye anladım. (bunu yapay zeka söyledi, Bu yüzden eğer akü çıkışına diyot kullanırsam mosfetlerin patlayabileceğini söylediğinden ürktüm.)
(+) kutba giden her hangi bir şarj devresi bulamadım. Galiba AI bu konuda haklı, Sadece çıkışında +24V > Transistör > Diyot > 7815 (Galiba denetleyicilerini beslemek için kullanıyor) entegre gördüm sensör hattını bile bulamadım.

Bu bataryayı bu ups ile kullanmam ve şarj edilmesini önlemem mümkün müdür? XH-M603 ile harici şarj devresi kuracaktım ancak bir türlü işin içinden çıkamadım. UPS yi çöpe mi atmalıyım sizce? Yada sadece devreyi çöpe atarak içindeki trafoyu ve mosfetleri kullanarak offline ups gibi çalışmasını sağlayabilirmiyim? Devredeki şu elemanı sök şu yolu kes şarj edemez gibi bir durum söz konusu mudur? UPS ve devresinden çoktan vazgeçtim ancak aküyü yeni yaptım ve bir kenarda durmasını istemiyorum, Maksadım 5-10 dakika bilgisayarı açık tutabilmesi ve modem, pi5'e güç sağlayabilmesi. Yaşadığım şehirde sürekli elektrik kesintileri yaşanıyor çünkü. Teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• res1.webp
    230.1 KB · Görüntüleme: 18
  • res2.webp
    492.9 KB · Görüntüleme: 18
  • res3.webp
    390.2 KB · Görüntüleme: 18
Son düzenleme:
Öncelikle birkaç temel yanlış anlaşılmayı düzeltmek gerekir.

“Trafo doymadan oluşan akımı aküye basmak” ifadesi teknik olarak doğru değil.
Trafo doyumu (saturasyon) istenmeyen bir durumdur; trafonun kontrol dışı akım çekmesine ve ısınmasına yol açar.

UPS’ler böyle bir “artık akımı değerlendirme” mantığıyla çalışmaz.

UPS içindeki MOSFET’ler genelde:
inverter (DC > AC) ve şarj (AC > DC) işlevlerini aynı güç katı üzerinden gerçekleştirir.
Yani ayrı, kolayca kesilebilen klasik bir “şarj hattı” bulunmaması normaldir.

Asıl problem:
UPS’in şarj devresi kurşun-asit aküye göre tasarlanmıştır.
LiFePO4 ise tamamen farklı davranır, dolduktan sonra voltaj hızla yükselir

Bu yüzden UPS şarjı kesmediği için görüldüğü gibi 30V üzerine çıkabiliyor.
Bu durum BMS ile düzelmez..

Diyot, daha iyisi Schottky kullanılabilir ama çok kısa süre için diyot üzeinde düşen "voltaj x akım" diyodu hızla ısıtır, soğutulmazsa yanar.

İki Mosfetin peş-peşe (back to back) bağlandığı devreler böyle bir back-up mantığına uygundur..
Aşağıdaki dosyaya bakın, fikir verebilir.

Ekli dosyalar

Hocam selamlar, cevabınız için teşekkür ederim.

Aslında yapmak istediğim UPS nin akünün voltajını ölçtüğü algoritmayı manipüle etmek.

Kurşun asitte Akü voltajını 27.5V gördüğünde 29.2 ile float etmeliyim diye düşünüyor Ve kurşun asit 27.5 ta kalıyor.
Ancak Lifepo4 te 27.5V 29.2 ile float etmeliyim diyince aküde 29.2 oluyor.

Yapmak istediğim eğer devre üzerindeki denetleyicinin voltaj ölçtüğü noktayı bulursam, dirençlerle oynayarak (tabi voltaj bölücü varsa) belirli bir voltajın üstünde(arduino + dijital pot ile) daha düşük voltaj okumasını sağlamak. Örneğin voltaj bölücü 100k + 10k ise arduino voltajı ölçerek Voltaj 27V üstüne çıkınca Bunu (Tamamen örnek) 8k olarak değiştirecek

(Tamamen tahmini yazıyorum) Akü Aslında 27.5 iken, Devre 26.5 olarak ölçecek ve kart 27.5 gibi bir değer ile şarj etmeliyim olarak düşünecek, bu sayede akü 27.5 te sabit kalacak.

Böyle birşey yapmam mümkünmüdür, çok mu basit düşünüyorum hocam, yani bir yerlerden akü voltajını ölçebiliyor olmalı ama bu kadar basit değil mi hiç bir fikrim yok.

Cihazda bulunan entegreleri not edip internetten arastir, opamp (şayet kullanılmışsa) bulursan bu akun7n düşük ve yüksek gerilim noktası (2 adet de pot bulunmalı) için kullanılmıştır. Bunu bulduğunda opampli karşılaştırici mantığında şarj devrelerini araştır semadan elemanları tespit et o zaman ayarlanan voltajlari değiştirip işine yarıyor mu test et.

UPS’e akü voltajını düşük göstermek LiFePO4 için koruma sağlamaz;
Büyük ihtimalle şarjı daha uzun sürdürür.
Bu yüzden “algoritmayı kandırmak” yerine UPS’in şarjını devre dışı bırakmak, kulanmamak,

Ve LiFePO4 uyumlu ayrı şarj sistemi kullanmak daha doğru yoldur.

Şu an için en kolay yol:
Aküden sonra seri Schottky diyot kullanın.

https://www.robotistan.com/mbr6045-60a-45v-sotki?language=tr&h=f914b5c6&_sgm_campaign=fcs_c12e1a8d78000&_sgm_source=4921|product&_sgm_action=search&_sgm_term=schottky&_sgm_pinned=false

1 Adet almanız yeterli. Alınca haber verin.
Kolay gelsin

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
bütün bms ler toplam voltaja bakarak aşırı şarj ve deşarjı engeller.
eğer engellemiyorsa kesinlikle bir sorun vardır.

Evet, ancak söz konusu UPS te BMS yok.
SMPS / ortak inverter-şarj devresi var.
Selam hocam, cevabınız için teşekkür ederim.

Akünün kendi bms si var anca toplam yüksek voltajda gördüğüm kadarıyla kesmiyor. BMS ler böyle çalışmıyormuş AI'ın dediği hücre başına bakıyor diyor.
Bms daly 8s balanslı 40a. Hücreler 8x33140, 3C 15Ah(Tam model Orion 32140 3c) . Ups 1200va(~30A)

Zaten yükselme anlıktı, Yavaş yavaş yükseliyordu, dolmaya başlayınca hızla artmaya başladı, toplam 1.5gün sonunda 30V şarj voltajı görünce çektim fişi.

Bugün diyotu sipariş edeceğim. elimde lm2596 + xh-m603 şarj kontrol kartı var bununla bir ufak adaptörden 0.2a ile 26.4V(~%70) ye şarj ayarladım, çok yavaş şarj etsede önemli değil. Zaten UPS tam yükte deşarj etmeye dayanamadan(~20dk) cortu çekiyor ısıdan. %10 bile götüremedi aküden.

Diyotu piyasadan soruşturdum bulamadım, bu yüzden bu kadar gecikti. Bugün hepsini sipariş geçeceğim.

Son düzenleme:
Burada birkaç noktaya dikkat etmek gerekir.

1. 1200 VA UPS’te akü akımı 30 A ile sınırlı kalmayabilir.
24 V sistemde 1200 VA yükte akü tarafı teorik olarak 40–60 A seviyelerine çıkabilir. Verim kaybı, kalkış akımı ve düşük akü voltajında bu daha da artabilir. Bu yüzden 40 A BMS sınırda kalır.

2. MBR6045 içinde iki diyot var bunlar paralellenmeli ve mutlaka soğutucuya bağlanmalıdır.

3. LM2596 + XH-M603 şarj cihazı değil..
XH-M603 sadece voltaja göre aç/kapa yapan kontrol kartı. LM2596 da uygun ayarlanırsa düşük akımda iş görebilir ama gerçek anlamda LiFePO4 CC/CV charger sayılmaz. 0.2 A gibi düşük akımda risk daha az, ama yine de hücre voltajlarını ara sıra tek tek ölçmek gerekir.

4. 26.4 V ayarı mantıklı.
8S LiFePO4 için 26.4 V yaklaşık hücre başı 3.3 V eder. Bu tam doluluk değil, daha çok güvenli/orta doluluk bölgesidir. UPS yedekleme için uzun süre bekleyecekse 29.2 V’ta tutmaktansa daha sağlıklı olabilit

Son düzenleme:
8*3,65=29,2v üzeri voltaj demek o bataryanın her an patlaması demek. dikkatli olun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…