USB den Ni-Mh kablo ile pil şarj sorunu 9.6 v

Birkaç şarj denemesi yaptım devre kurmadan:

12V 0.5 A ile doğrudan şarj yaptım. 2 saatte hiç ısınmadı ama 3.saate doğru ısınınca çıkardım. 8.5 v'tan 9.8 e çıkarmıştı pili. Şarj esnasında voltaj 10 ile 10.6v arası idi. Ampere baktığımda. 0.66 A çekiyordu.

Sonra dediğiniz gibi 15v 1A adaptör aldım 14.85 boştaki voltaj. Doğrudan şarja bağladığımda 11.7 volta düştü (belki beklesem daha yükselirdi voltaj bilmiyorum). Ama ampere bakınca 6 A çektiğini gördüm tabi bu şekilde şarj etmedim. Bu kadar amper çekmesine şaşırdım gerçekten. Birkaç sorum var vaktiniz varsa:

1- Sizin bahsettiğiniz 4 ohm direnç 4K mı oluyor? Sipariş vereceğim o yüzden. Elimde 4.7 K - 5.6 K - 2.2 K - 470 ohm vs. gibi dirençler var.

2- LM317 voltaj sabitliyor öğrendiğim kadarıyla ve otomatik olarak akım da sabitlenmiş mi oluyor? Bu arada işe yarayacaksa eski bir potansiyometre de var elimde 3K olabilir emin değilim. Yeni de alabilirim gerek var mı?

@Mr_YAMYAM
İlk hata.
Akımı asla sabit tutamazsın. Akım sabitleyici devre gerekir. Piller şarj edildikçe iç dirençleri doğrultusunda önce fazla akım çeker, sonra az akım çeker ve iç direnci düşünce ve ısıdan dolayı fazla akım çeker.
Adaptörün boştaki voltajı çekilen akıma cevap veremesi ile voltajını düşürebilir. Yani adaptörü akım limitör devresi olmadan aşırı akım çektiğinde voltajı muhakkak düşecek ve verebileceği kadar akım verecektir.
4ohm direnç 4k değildir. 4k demek 4.000 ohm demektir.

LM317 sadece voltajı ayarlamak için kullanılmaz. Yukarda verdiğim devrede LM317 ye sadece 4 ohm direnç bağlarsanız sabit akım elde edersiniz.

https://robolinkmarket.com/xl4015-akim-ve-voltaj-ayarli-dc-dc-step-down-5a-lipo-sarj-modulu
15 volt adaptörünüzü bu devreye verip voltaj trimpotu ile 11.5 volta akım trimpotu ile de 270 miliampere ayarlarsanız bataryanızı uzun ömürlü kullanırsınız dolması yaklaşık 16 saat sürer. Hızlı şarj isterseniz en fazla 3 katına ayarlayın 6 saate dolar. 12 V 0.5 A 11.5 volta çıkana kadar şarj edebilirsiniz. Bir sakıncası bataryanızdaki bir hücre bozulursa voltajınız yükselmeyeceğinden yanılırsınız ısınma kontrolu ile şarjdan ayırmanız gerekir.
Teşekkürler, bu tarz kartlar da aklıma gelmişti. Otomatik şarj kesme yapacak mı ? Bir de voltaj ve akım göstergesi eklemek gerekir değil mi bu kartlara?
İlk hata.
Akımı asla sabit tutamazsın. Akım sabitleyici devre gerekir. Piller şarj edildikçe iç dirençleri doğrultusunda önce fazla akım çeker, sonra az akım çeker ve iç direnci düşünce ve ısıdan dolayı fazla akım çeker.
Adaptörün boştaki voltajı çekilen akıma cevap veremesi ile voltajını düşürebilir. Yani adaptörü akım limitör devresi olmadan aşırı akım çektiğinde voltajı muhakkak düşecek ve verebileceği kadar akım verecektir.
4ohm direnç 4k değildir. 4k demek 4.000 ohm demektir.

LM317 sadece voltajı ayarlamak için kullanılmaz. Yukarda verdiğim devrede LM317 ye sadece 4 ohm direnç bağlarsanız sabit akım elde edersiniz.
Evet bu şekilde şarjın yanlış olacağını söylemiştiniz. Sadece o gün şarj etmem gerekiyordu 0.5 ampere güvenerek denedim sonuçları görmek için. Adaptörlerle ilgili de yorum almak istedim. Birkaç şey daha öğrenmiş oldum sağ olun tekrar. Tamamdır 4 ohm almam gerekiyor o zaman.

Son düzenleme:
İsterseniz ilave edebilirsiniz. Dolunca akım çok düşeceği için tampon şarj duruma geçer zarar önemsiz olur .

Forum istatistikleri

Konular
130,089
Kullanıcılar
453,116
Son üye
bthnercan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri