Uygun Jeneratör Seçimi

Burçin ERİŞEN

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
24 Eyl 2007
Mesajlar
718
Puanları
156
Yaş
47
Uygun Jeneratör seçimiyle ilgili döküman ektedir.

Özet:
UYGUN JENERATÖRÜN SEÇİMİ

JENERATÖRÜNÜZÜ HANGİ AMAÇLA KULLANMAYI PLANLIYORSUNUZ?
Jeneratörler bir çok farklı amaç için kullanılabilir. Honda hemen hemen tüm kullanıcıların ihtiyacına uygun modeller sunmaktadır. Honda jeneratörler ürettikleri yüksek kalitede gücün yanısıra, son de- rece güvenilir ve kullanımı rahat jeneratörlerdir.

Kullanım alanları:
*Evlerde, işyerlerinde yedekleme veya ilave enerji ünitesi olarak
*Dışarıda elektrik kaynağının bulunmadığı ortamlarda, kamp yaparken veya hobi amaçlı işlerde *Teknelerde, yatlarda
*İnşaatlarda elektrikli cihazların çalıştırılması ve gece çalışmalarında aydınlatma amaçlı olarak *Akü şarjı için
*Seyyar satıcı, pazarcı vb. tezgahlarınının aydınlatılması

NE KADAR SESSİZ BİR JENERATÖRE İHTİYACINIZ VAR?
Honda jeneratörler muadillerine oranla daha sessiz çalışmalarıyla tanınmaktadırlar. Honda jeneratör- ler arasında farklı ses seviyelerine sahip modeller mevcut olup, kullanıcı ihtiyacı doğrultusunda bir çok farklı model arasından kendisine en uygun jeneratörü seçebilir. Örneğin kamp amaçlı kullanım için dünyanın en sessiz jeneratörleri olan EU serisinden bir model tercih edilebilirken, inşaatlarda kullanmak üzere H serisi jeneratörler daha uygun bir seçim olabilir.

JENERATÖRDEN BESLENECEK CİHAZLARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Günlük hayatımızda kullandığımız bilgisayar, plazma TV, müzik setleri, DVD oynatıcılar vb. elek- tronik ve hassas cihazların sayısı ve çeşidi her geçen gün artmaktadır. Bu tip cihazlar sinüs formu düzgün, voltajında dalgalanma olmayan, temiz ve kaliteli enerjiye ihtiyaç duyarlar. Aksi taktirde ci- hazlar zarar görebilir ya da performanslarında düşüş meydana gelebilir. Honda’nın invertör teknolo- jisine sahip EU serisi jeneratörleri neredeyse evlerde kullandığımız elektriğe eş, kaliteli ve düzgün elektrik üretirler. Bu nedenle Elektronik ve hassas cihazlar için en uygun jeneratörlerdir.

MARŞLI BİR MODELE İHTİYAÇ VAR MI?
Honda motorlar, ipli (manuel) modelleri söz konusu olduğunda bile ilk çalıştırmadaki kolaylıklarıyla ünlüdür. Ancak Honda’nın birçok marşlı modeli de mevcuttur. Diğer taraftan istenildiğinde bu marşlı modeller otomatik çalışan jeneratörlere de dönüştürülebilmektedir. Böylelikle elektrik kesintisi mey- dana geldiğinde jeneratör kendiliğinden devreye girip kesinti sona erdiğinde yine kendiliğinden devreden çıkmaktadır.

KOLAY TAŞINABİLİRLİK
Tüm Honda jeneratörler portatif sınıfta yer alan jeneratörler olmakla birlikte, nispeten daha fazla ağırlığa sahip modellerde bir yerden başka bir yere hareketi ve taşımayı kolaylaşlaştırıcı tekerlek ve taşıma kolu seçenekleri bulunmaktadır. Ayrıca 0,65 – 2 kVA arası “çanta tipi” modeller hafifliği ve taşıma kolu sayesinde rahatlıkla taşınabilir. Tüm bu seçenekleri dikkate alarak sizin için en uygun jeneratörü belirleyebilirsiniz.

NE KADARLIK BİR GÜCE İHTİYACINIZ VAR?
Cevaplanması gereken en önemli sorulardan bir tanesidir. Jeneratörler, evlerde kullandığımız elektriğe çok benzer bir şekilde AC (alternatif akım) üretirler. Ancak şebekeden gelen enerji ile evinizde elektrikli tüm cihazlarınızı çalıştırabilirken, portatif bir jeneratör ile motor gücüne bağlı olarak sınırlı sayıda cihazınızı çalıştırabilirsiniz. Bir jeneratörün ürettiği güç kVA cinsinden ifade edilir. (1000 VA= 1 kVA) (VA=Volt x Amper)

Maksimum ve sürekli çalışma gücü
Jeneratörlerde iki farklı güçten söz edilir. Maksimum çalışma gücü jeneratörün ilk çalıştırılmasından itibaren 15-20 dakika içinde ürettiği güçtür. Bu güç daha sonra makinenin rejime girmesi, motorun ve alternatörün ısınması ile verimliliklerinin azalması sonucu düşer, bu da sürekli çalışma gücüdür. Sürekli çalışma gücü, maksimum çalışma gücünün yaklaşık %90’ı seviyesindedir. Jeneratör ile ilgili bütün hesaplamalarda sürekli çalışma gücünün dikkate alınması en güvenilir yöntemdir. Örneğin; 2500 VA’lık bir jeneratör maksimum 2500 VA üretir. Bu, jeneratörün maksimum güçte 100’lük am- pullerden 25 adet yakabileceği anlamına gelir. Ancak bu jeneratörün sürekli çalışma gücü yaklaşık 2200VA olacağından, sürekli çalışmada ancak 22 adet ampul yakabilir.

Not: Jeneratörler kesinlikle 20 dakikadan daha uzun bir süre maksimum çalışma gücünde çalıştırılmamalıdır.

Güç ihtiyacını belirlemek için aynı anda çalışması gereken cihazları ve bunların kalkış (demaraj) anındaki (ilk çalışmada) ihtiyaç duydukları yükü belirlemek gerekir. Güç ihtiyacında öncelikle ev- lerdeki hidrofor veya şantiyelerdeki hava kompresörü gibi ilk çalıştıklarında normal çalışmalarına oranla 3-4 kat daha fazla güç çeken cihazları tespit etmek gerekir. Bu tip genellikle elektrik motoru ile çalışan cihazlar güç tespitinde belirleyici olacaktır.

Unutmamak gerekir ki, portatif jeneratörler genellikle belirli süreler için elektrik ihtiyacını karşılamakta kullanılırlar. Dolayısı ile bu süre içinde kullanılması zorunlu olan cihazlar güç ihtiyacının tespitinde dikkate alınmalıdır.

Her zaman için tespit edilen güç ihtiyacından %15-20 daha fazla güce sahip bir jeneratör seçilmeli- dir. Gerek güç tespitinde yapılabilecek hataları telafi etmek, gerekse ileri dönemde oluşabilecek yeni ihtiyaçları göz önünde bulundurarak böyle bir tercih yapmak doğru olacaktır.

Kolay Gelsin...
Saygılarımla...
 

Ekli dosyalar

  • Uygun Jeneratör Seçimi.rar
    95.4 KB · Görüntüleme: 351
Paylaşım için sağol.
Yanlız güç seçimini biraz abartmışlar zannederim.başlangıçta 1/3 BG için 28 amper çeker deniyor.
Biz bu akıma göremi seçmemiz gerekiyor?
Yük kodlarından bahsetmiş.Motorların etiketlerinde bu yük kodu var mı?
Zaten jeneratörlerin ilk başta güçlerinin belki birkaç katı güce kısa süreli dayanması icap eder.
Küçük veya büyük jeneratörler arasında da işletme açısından fark olur diye düşünüyorum.
En iyisi marka seçimi yaptıktan sonra servis ile diyalog kurmak gibime geliyor.
Aslında çok sayıda akkor lamba ilk başta motorlar gibi yüksek akım çeker.ama bu belki
saniyenin küçük bir bölümünde olur.
 
Evet arkadaslar jenerator secimi cok hassas bir konu...Jenerator gucu tespit edilirken,alicilarin yol alma sekilleri,ayni anda devreye girme durumlari, demeraj akimlari ve bu demeraj akimlarina denk dusen kalkinma gucleri ( KVA) kesinlikle dikkate alinmali...
Ornek1: Toplamda 50 KW kurulu guce sahip bir kule vince sectigimiz jenerator tam 170 KVA gucunde...Bu vinc kanca donus ve kedi motorlarindan olusuyor ve en guclu motor 24 KW, 45 A ...
Ornek2: 30 KW,57 A gucundeki bant motorumuzu 100 KVA ,160 A Gucundeki jeneratorumuze ucgen bagladigimizda start verir vermez jenerator stop etti..
Ornek3: 84 KW kurulu guce sahip bir kule vincimizi ( kule vincin en guclu motoru 45 kw ve on direnc ile yol aliyor) 125 KVA lik jeneratorumuz ile rahatlikla besleyebiliyorken,ayni jeneratoru 83 KW kurulu guce sahip portal vincimizde (en buyuk motoru 45 kw fakat dahlender sargili ve direkt kalkiniyor) calistirdigimiz anda stop etti..Yani kurulu gucu esut iki ayri sistem,sirf demeraj akimlari hesabi sebebiyle ayri guclere ihtiyac duyuyor...
Sirketimizin makine sefinin ismarladigi jenerator proje koordinatorumuze (kendisi insaat muhendisi olur) cok fazla gelince beni arayip bu hesap dogru mudur diye teyid isteyince ben de yukarida ozetledigim deneyimlerimizi belirtip onay vermistim...paylasmak istedim....saygilar
 
Bir jenerator firmasinin FAQ cok sorulan sorular kisminda jenerator secimine ait hos bir ornek var paylasmak istedim...Hatta dosyayi worde atip buraya yuklemeye calistim ama yazi silik kaldi bu yuzden linki de yaziyorum...
Güç ihtiyacı nasıl belirlenir?

Toplam kwatt yükünü ve alternatörün KVA değerini hesaplamak için tüm yüklerin toplanması gereklidir. Ancak yükler reaktif(KVA) ve aktif(kilowatt) güç olarak ikiye ayrılır. Aktif gücün reaktif güce oranı güç faktörü(cos phi) olarak adlandırılır. Güç faktörü yükün bir özelliğidir ve alternatör tarafından kontrol edilemez. Kilowatt olarak belirtilen aktif güç akım ve voltajın çarpımından küçük olacaktır(Tekfaz alternatörlerde Güç(KVA)=AkımxVolt, üçfaz alternatörlerde Güç(KVA)=1.732xAkımxVolt). Alternatörler güç faktörü cos phi=0.8 olacak şekilde dizayn edilmişlerdir. Yani 100 KVA güçünde bir alternatör 80 kw aktif güç verebilir.

Akkor flamanlı lambalar, saf ısı enerjisi tüketen ısıtma elemanları, fırınlar sadece aktif yük tüketirler. Bu tip yükler toplanarak basit şekilde hesaplanabilir. Transformatörler, bobinler, hava hatları, senkron motorlar, redresörler, endüksiyon ve ark fırınları aktif gücün yanında reaktif güç de çekerler.

Alternatörün güç tesbiti yapılırken, jeneratör tarafından tahrik edilen ve aynı anda çalışaçak tüm elemanların güçleri toplanmalıdır. Ancak alternatör alternatör elektrik motoru çalıştıracaksa aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.

Elektrik motorlarını çalıştıracak alternatörün gücünü tesbit ederken elektrik motorlarının çalışma sırasında çektiği güç değil, yol alma sırasında ihtiyaç duyulan güçlerin de tespit edilmesi gerekir. İndüksiyon motorlarının çalışma sırasında alternatörden çekeceği güç(Palt.) ; In=nominal akım, U=gerilim olmak üzere, Palt.=1.732 x U x In formülü ile hesaplanabilir. Ancak elektrik motoru çalıştıracak alternatör hesaplanırken çalışma sırasında çekeceği güç yerine, elektrik motorunun yol alması için gerekli güç hesaplanır.

Elektrik motorlarının yol alma sırasında çektiği güç elektrik motorunun tipine ve bağlama şekline göre değişiklik gösterir.

Sincap kafesli motorlarda yol alma akımdan dolayı , motor direkt bağlamada nominal akımın 5 ila 6 katı, yıldız-üçgen bağlamada nominal akımın 1.7 ila 2 katı akım çeker. Slipring rotorlu motorlarda ise yol alma akımı, nominal akımın 1.3 ila 1.6 katıdır.

Gensan alternatörler geçici olarak nominal yükün 1.5 katı yükte çalışacak şekilde dizayn edilmiştir.

Örnek uygulama:

8 kwatt’lık ışık kaynağı, sıra ile devreye girecek, yıldız-üçgen bağlı 11 kw ve 22 kw gücünde toplam 2 adet sincap kafes elektrik motoru çalıştıracak alternatörün gücü ne olmalıdır ?

Hesaplamada en fazla güç ihtiyacının gerektiği durum incelenecektir. Buna göre Işık kaynağı ve 11 kw'lık motor çalışırken, 22 kw'lık motorun yol aldığı düşünülerek hesaplamalar yapılmalıdır.

22 kw elk. Motorunun etiket değerleri:

Gerilim U=380 V ;Nominal Akım In=42,2 A

Yıldız-üçgen bağlı sincap kafes elektrik motoru nominal akımının 2 katı akım çektiğine göre:

Yol alma akımı: Iy=2 x In=84,4 A

Yol alma için gerekli güç:

Py=1,732 x Iy x U =1,732x84,4x380 = 55549 VA = 56 KVA

Gensan alternatörler geçici olarak %150 yüklenmeye uygun olarak dizayn edildiğinden yol alma için gerekli güç Pya=Py/1.5=56/1.5=37.5 KVA olarak alınabilir.

11 kw elk. motorunun etiket değerleri:

Gerilim U=380 V ;Nominal Akım In=23.4 A

11 kw elk. motorunun çalışması için gerekli güç:

Pç=1.732 x In x U =1.732x23.4x380 =15400 VA = 15.5 kVA

Işık kaynağı için gerekli güç:

Pı=8/cos phi=8/0.8=10kVA

Gerekli toplam güç: Pt=Pya+Pç+Pı=37.5+15.5+10=63 KVA

Işık kaynağı ve 11 kw'lık motor çalışır durumda iken, 22 kw'lık motora yol verildiğinde geçici olarak 63kVA güce ihtiyaç duyulacaktır. Motor yol aldıktan sonra sistem 41.5KVA(16+15.5+10=41.5kVA) güç çekecektir.Bu durumda 63KVA gücünde alternatör seçilmelidir.


Konu Basliklari :
Alternatörlerde DEVAMLI (Continuous) ve STANDBY güç nedir?
Güç ihtiyacı nasıl belirlenir?
Alternatörün yapısı nasıldır?
Fırçasız alternatörlerin çalışma prensibi nedir?
Jeneratör panosunda kullanılması gereken temel cihazlar nelerdir?
Jeneratör panosunda termik manyetik çalter niçin gereklidir?
Jeneratör panosunda frekensmetre niçin gereklidir?
Düşük devrin sakıncaları nelerdir?
Jeneratör uygulamalarında, dizel motorda olması gereken özellikler nelerdir?
Dizel motorun volanı niçin ağır tip olmalıdır?
Dizel motorlarda güçler nasıl sınıflandırılır?

Link : http://www.gensan.info.tr/trfaq.htm
 
bende gecen gun 3.5 kwa lik motoru 11 kva lik jenarator ile caliştiramadim motor bir turlu yol alamiyor 3 katindan fazla esasinda

demek ki motorun aktif gucu ve yildiz veya ucgen olmasi cok farketiyor yani jenarator secerken pf oraninida dikkat etmelisiniz 11kva net 10 kva veriyor ve pf 0.8 yani aktif guc 8kw aktif gucun 3 kati olmasi lazim ozellikle 3~ motorlarda ve ucgen calisanlarda cok onemli bunu onlemek için ya yol verme ullanılmali yada ona gore genarator buyuk secilmeli
 
arkadaşlar elimde 7.5 kva jeneratör var bununla 5.5 beygir elektrik motorunu çevirmek istiyorum çevirebilirmi o elektrik motoruylada ilaçlama makinesini çeviricemde lütfen çok acil
 
Slmlar arkadaŞlar ben ÖĞretemenİm ve ÇİftÇİlİkte yapiyorum ayni zaman aklima gelen bİŞeyİ sormak İstedİm benİm sondaj kuyusunda 380 v 10 kw dalgiŞ pompa ÇaliŞiyo ve cok memnunum elektİrİk olmayan bİr bÖlgede bu dalgiŞ pompayai ÇaliŞtirabİlecek dayanik gÜÇlÜ ve ekonomİk bİr jenaratÖr varmidir dÜzenlİ olurmu acaba sİmdİden teŞekÜrler sİzden alacam fİkİrlerle gelecek yili bunu uygulamaya geÇİrmeyİ dÜŞÜnÜyorum
 
pekmez kafa arkadaşoım olmazmı 10 kw nedirki daha ne kw lardaki motorları çalıştıracak jeneratörler var yeterki sen açıkta bırakma ve kapalıdada havalandırmasını iyi yapegsoz çıkışına dikkat et
 
agbi ' Alıntı:
arkadaşlar elimde 7.5 kva jeneratör var bununla 5.5 beygir elektrik motorunu çevirmek istiyorum çevirebilirmi o elektrik motoruylada ilaçlama makinesini çeviricemde lütfen çok acil

5.5 beygir = 4 KW eder. Motorun etiketinde yazan cos fi degeri ne kadr bilmiyoruz, bazi motorlarda cos fi degeri 0.67 degerine kadar dusebiliyor.Bu yuzden bu degeri bize vermeniz lazim.
Cos fi=0.8 kabul edersek, ihtiyaciniz olan KVA gucu = 4/0.8 = 5.00 KVA eder.
Bu durumda 7.5 KVA kurtarir gibi gorunuyor. Fakat akim ve demeraj kontrolu yapmamiz sart :
Bu motor , ucgen veya yildiz direkt kalkis yapacaksa 7.6 A veya 13.2 A nominal akimli olacagi icin, yildiz kalkista bile en az iki kat demeraj akimi goz onune alindiginda:
7.5 KVA generator, 5.5 HP lik motoru direkt kaldirmaya uygun degildir.
 
iyi günler

Jeneratörler üzerinde, şebeke gittiği zaman start zamanını geciktirmemizi sağlayan bir sistem var mı?

Teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
130,060
Mesajlar
932,639
Kullanıcılar
453,041
Son üye
İHSAN DOĞAN

Yeni konular

Geri
Üst