Uzak mesafeye evden elektrik taşımak

12AX7

Üye
Merhaba köye konteyner ev yerleştirdim. Aynı parsel içinde aileme ait, elektrik aboneliği olan bir ev var. Konteynerlardan biri barınma birisi atölye olarak kullanılacak. Maddi olarak sıkıntılı bir süreç içinde olduğum için böyle bir hamle yaptım ve herşeyi maddi zorluklarla yaptığıma emin olabilirsiniz. Bu yüzden kablo fiyatlarını görünce küçük dilimi yutup foruma koştum.

Kablo kesit hesaplayıcıda hesap yaptım 20mm2 kablo tavsiyesi aldım.
Kullanacağım cihazlar
Cnc router 2.5kW
3d yazıcılar 1kW
Mini torna 1kw
PC 750w
elektrikli ısıtıcı 2 kW
Buzdolabı
Tv
Aydınlatma
…..
taş çatlasa tek seferde çekeceğim akımın 5 kW olduğunu düşünüyorum.

Ev ile konteynerlarım aradı mesafe 100 metre civarında. Bana bu işten en uygun yollu nasıl kurtulabileceğimi söylerseniz sevirim.

Konu içinde konu olmuş gibi olacak kusura bakmayın. Konteynerlar deniz taşımacılığında kullanılan türden. Haliyle metal bir konstürüksüyona sahip. Bulunduğum bölge çok yağış alıyor ve ormanlık. Haliyle yıldırım tehlikesi beraberinde geliyor. Sizce bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için ne yapmalıyım.

Teşekkür ederim

Kablo kesiti 3 faz / tek faz durumuna göre değişiyor. Buna dikkat etmeniz lazım.

Elektrikçilerde internete nazaran dah uygun fiyatlı kablolar oluyor.

Tekfaz kablo olacak. 4x10 mm2 alüminyum kablo buldum 3 damarı birbirine bsğlasam faz yapsam 1 damar nötr olsa. Faz kesitinin nötrden daha kalın olmasının gerektiği gibi bir bilgi var bende ne kadar doğru bilemiyorum.
güzel insan, ben sadece düz mantık giderim. haydi oldu da elektrik gitti geldi, veya fişi çıkartıp, ters taktın. faz ve nötr yönü değişirse ne olacak? o kadarına kafam basmasa da evimdeki bütün kablolar aynı ebatta. faz nötr ayrımı yapılmamış. ben ne kadar yanılıyor olabilirim? bu işler faz nötr, al götürle olmaz. sence doğru mu?

bir de şöyle düşün, 4 şeritli bir yolun var 3 şerit ileriye akacak ve 1 şeritten aynı hızla geri dönecek, trafik mantığına ne kadar uygun?????

Tekfaz kablo olacak. 4x10 mm2 alüminyum kablo buldum 3 damarı birbirine bsğlasam faz yapsam 1 damar nötr olsa. Faz kesitinin nötrden daha kalın olmasının gerektiği gibi bir bilgi var bende ne kadar doğru bilemiyorum.

O dediğin dengeli 3 faz sistemler için. Tek fazda faz akımı ile nötr akımı aynıdır.

Şahsen paralel kablo tavsiye etmem. Yaptığınız sadece günü kurtarmak olur. Paralel kablolarda akımın eşit paylaşılmaması durumunda veya paralellemede kopma temassızlık sonucu diğer kablo ısınır ve yangın çıkartabilir.

güzel insan, ben sadece düz mantık giderim. haydi oldu da elektrik gitti geldi, veya fişi çıkartıp, ters taktın. faz ve nötr yönü değişirse ne olacak? o kadarına kafam basmasa da evimdeki bütün kablolar aynı ebatta. faz nötr ayrımı yapılmamış. ben ne kadar yanılıyor olabilirim? bu işler faz nötr, al götürle olmaz. sence doğru mu?

bir de şöyle düşün, 4 şeritli bir yolun var 3 şerit ileriye akacak ve 1 şeritten aynı hızla geri dönecek, trafik mantığına ne kadar uygun?????
Hocam pardon tam olarak forum okuması yapıyordum şimdi. Trifaze bir sistemden bahs ediliyormuş. Utanarak mesajımı siliyorum.

Merhaba köye konteyner ev yerleştirdim. Aynı parsel içinde aileme ait, elektrik aboneliği olan bir ev var. Konteynerlardan biri barınma birisi atölye olarak kullanılacak. Maddi olarak sıkıntılı bir süreç içinde olduğum için böyle bir hamle yaptım ve herşeyi maddi zorluklarla yaptığıma emin olabilirsiniz. Bu yüzden kablo fiyatlarını görünce küçük dilimi yutup foruma koştum.

Kablo kesit hesaplayıcıda hesap yaptım 20mm2 kablo tavsiyesi aldım.
Kullanacağım cihazlar
Cnc router 2.5kW
3d yazıcılar 1kW
Mini torna 1kw
PC 750w
elektrikli ısıtıcı 2 kW
Buzdolabı
Tv
Aydınlatma
…..
taş çatlasa tek seferde çekeceğim akımın 5 kW olduğunu düşünüyorum.

Ev ile konteynerlarım aradı mesafe 100 metre civarında. Bana bu işten en uygun yollu nasıl kurtulabileceğimi söylerseniz sevirim.

Konu içinde konu olmuş gibi olacak kusura bakmayın. Konteynerlar deniz taşımacılığında kullanılan türden. Haliyle metal bir konstürüksüyona sahip. Bulunduğum bölge çok yağış alıyor ve ormanlık. Haliyle yıldırım tehlikesi beraberinde geliyor. Sizce bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için ne yapmalıyım.

Teşekkür ederim
Metal konteyner ise yıldırım birşey yapmaz.
Konteyneri evin yakınına taşıma imkanın yok mu?

Merhaba, bu amacınıza ulaşmak için, ya yer altından, ya da havai hat ile uygun kesitte kablo döşemeniz gerekiyor. Ek ve irtibatlarda bimetalik klenlmensler kullanmak şartı ile, 4x10 mm2 NAYY yer altı kablosu şimdilik fiyat 41₺ civarında veya 1x10+16 alpek havai hat kablosu şimdilik fiyat 26₺ civarında,tercih edebilirsiniz.Havai hat tercih etmeniz durumunda iniş ve çıkışta NYY kablo bimetalik klemensler, uygun bir direk ve izolatörler de gerekecektir.

Güç belli, kullanmanız gereken kablo kesiti de belli.
Hesaplamada 5kw için, en küçük kullanmanız gereken kesitler;
Aliminyum kabloda 20mm2
bakır kabloda 13mm2
olarak çıkıyor.
Bu işte ucuz çözüm yok.

Forum istatistikleri

Konular
130,235
Kullanıcılar
453,440
Son üye
ahap87