Uzmanlık Sorusu


Nedeni güç kesildiği sırada tam step de durmaması olabilir.
Hatta tam step bile olsa, motoru mikrostep sürmüyor bile olsanız bipolar step motorun 4 adımlı elektriksel çevriminin hangi adımında kaldığı da önemli.

TB6550, 6600 gibi sürücüler enable-reset edildiğinde bobin akımlarını ve rotoru initial state durumuna set ederler.Güç kesildiği anda rotor initial state durumunda değilse, güç verildiği anda initial state durumuna geçer. Bu da o 0.02 mm demek.
Ne zaman sorun olur.? Mekanik gerilmelerden dolayı güç kesildiğinde motorların biri sağa, diğeri sola dönüp tam step durumuna geçmek isterse.

Nasıl engellenir konusunda ise, tb6560-6600 ün MO pini rotorun elektriksel açısı hakkında bilgi veriyor. Bu pin gözlenip, rotor initial state durumunda iken güç kesilebilir.
 
Iki stepte ayni farki yapiyorsa sorun olmaz bu olayin tek cozumu enkoder takmak
 
Güç yokken tam step de dururlar.
Ama Motorda güç varken iki step arasında durabilir. Aksi halde nasıl mikrostep çalıştırabiliriz ki. ?
Ben redüktör ile step motor kullanımına işaret etmiştim. Microstep torku dramatik biçimde düşürüyor. Bir tam adımın torku %100 ise half step torku %70'e kadar düşüyor. 4'e bölerseniz %30. Çok fazla güç kaybı. Diğer taraftan redüktörde de bir miktar tork kaybı olur ama büyük miktarlarda değil.

Bu arada redüktörsüz step motorlara redüktör sonradan takılabiliyor mu merak ediyorum.
 
Step arttıkça tork iyice düşüyor.

Mikrostepin torku düşürdüğü doğru ancak söylediğiniz değerlerde benim tecrübelerime göre çok gibi geldi. Ben 1/50 de kullanıyorum yani 200/10000 de diyebiliriz, özellikle düşük devirde tork bakımından bir değişme yok gibi. Kaldıki mikrostep düşük olduğunda da motorların titreşimi ve çıkardığı sesten ve de hassasiyet azlığından verimli bir çalışma beklenmemeli.
 


Mikrostep kullanımı torku bu kadar neden düşürsün ki. Özellikle de chopping ile akım sınırlayan sürücülerde.
Tam adım sürerken bobinlerden set edilen akım ya akar yada akmaz. Mikrostep sürerken ise tam adımın kenarları sinus şekline döner. Maksimum akım ayarı değişmiyorsa (kök2)/2 den fazla akım-tork düşümü olabilirmi?
Bu tip bir gözlemin olası nedeni, mikrostep sürebilmek nedeni daha yüksek PWM frekansı kullanmak olabilir.
Ama aynı PWMe chopping frekansında, aynı sürücü ile 4 mikrostep veya 16 mikrostep arasında akım-tork düşümü olmaz.


Redüktör konusu ise motora ve hıza bağlı.
Motorun Hız-Tork eğrisi uygunsa, uygun hız aralıklarında redüktör ile tork artar. Ama Step motorların torku hız ile radikal biçimde azalır. Redüktör kullanımı sonucunda oluşan hız düşümünü motoru daha yüksek hızla sürerek telafi etmeye çalışmak her zaman tork açısından olumlu olmayabilir. Motora ve çalışılan hız aralığına bağlı.
 
hmm. Micro step kullanıyor ve motorlarınızın holding torq'u yüksek ise belki bu yüzden tork kaybını hissetmiyor olabilirsiniz. Anca zorlayarak test edilebilir.

xx05 mil ile 1 tam adım .025mm ediyor. Ne tür kesimler yapılıyor da .025 yetmiyor? Anlamaya çalışıyorum sadece.

Şu arkadaş tork kaybını uydurmuş demek ki: http://www.micromo.com/microstepping-myths-and-realities
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…