uzmanlık sorusu

sayın ernesto arkadaşım verdiğiniz sıcaklık direnç dğerleri güzeldi.
ama çalıştıktan hemen sonra ölçtüğüm değer 6-8 ohm kadar yükseldi.daha sonra yavaş yavaş düştü.
verdiğiniz örnekteki 120 ohmu belki 2 dakikalık çalışma sonucunda veriyor olabilir
yani ısının tam doyum noktası. ama 120 ohm un bir açıklaması lazım.
ne şekilde 120 ohm olduğunu nasıl bulabiliriz.
yardımlarınızı bekliyorum
 

Lambanın flamanı enerjiyi vediğiniz andan ısınır. 2 dk değil 2sn bile geçmeden son sıcaklık değerine ulaşır. Ve enerjiyi keser kesmez de normal sıcaklığa yakın bir değere düşer. Çünkü flamanın kütlesi çok düşüktür. Yük altında bir iletkenin direncini ölçmek için sadece ohm kanunu kullanmanız yeter. Çok karmaşık hesaplar yapmaya gerek yok. Ölçü aletiyle gerilimi akımı ölçersiniz ve birbirine bölersiniz. Böylelikle enerji altındaki omik direnç değerini hesaplarsınız.
 
peki gelelim soruya şimdi biz sadece gerilim ve oda sıcaklığındaki direncini biliyoruz
bu ampulün gücünü ve çektiği akımı bulabilirmiyiz
sizin anlattıklarınızdan bulamayacağımızı düşünüyorum çünkü siz gücü yerine koyarak çözüm yaptınız
yorumlarınızı bekliyorum
 
Eğer bahsettiğiniz ampül ağır vasıtalarda kullanılıyorsa yaklaşık 27 volt gerilimde tam verimle çalışır ve üzerinde yazan değerleri sağlar.Aklıma yanlış sonuç çıkması için başka bir sebep gelmiyor.Direncin sıcaklıkla değişmesi konusunu diğer arkadaşlar dile getirmiş zaten.
 

Omik yüklerde tüm birimler birbirine kolayca dönüştürülebilir. R=V/I
ve P=V*I . İster güçten yola çıkın ister akımdan ister gerilimden isterseniz dirençten. Herhangi 2 değeri bilmeniz tüm bilgileri bulabilmeniz için yeterlidir.

Sorunuza gelince;
Hem evet hem de hayır.

Evet: Tungstenin sıcaklık direnç değişim tablosunu kullanarak ve lambanın enerji altındaki direncini hesaplayabiliriz.

Hayır: Üretici firmaya göre lambanın enerji altındaki flaman sıcaklığı değişebilir.
Ve net direncini bilemeyiz.

Lamba enerji altındayken flamanı oda sıcaklığında olmayacağına göre bizim için önemli olan lamba flamanının nın enerji altındayken bulunduğu sıcaklıktaki direncidir. Bunu da enerji altında gerilim ve akımını ölçerek bulabilirsiniz ancak.
 
alper arkadaş. tmm herşey güzel bu olayı kelimelere dökebiliyoruz ama elimize verilen değerlerle bir problem çözmeye çalışıyoruz
tekrarlayayım istersen
bir ampul 24v 11.8 ohm direnci var
çektiği akımı ve gücünü nasıl buluruz
ben gücünü biliyorum 5w
ama formülle nasıl buluruz
 
uzmanlardan konuya bir yorum veya bir çözüm bekliyorum
saygılar

Sorunun çözümünü en iyi bir osiloskoba bağlayarak görebilirsin. Direnç değişimi ile akımın değişimi gözlemek için.

Bir de şunu dene. Lambayı yak. Bir süre sonra söndür. Ve hemen uçlarındaki direnci oku. O zaman soruna yaklaşık olarak cevap alabilirsin. Çünkü lambayı söndürünce hızla soğumaya başlayacağı için gene de tam değeri okuyamazsın.
 

kardeş, bence senin kafa karışmış biraz, teori ile pratik birbirine uymadığı anda iki soru soracaksın kendine
1-En az bir kabullenmemde hata var
2- bilimsel olarak yeni bir fenomenle karşı karşıyayız

yani bence senin kabullenmelerinde sorun var. neden dersen, teori ve pratikten bahsetmiş biri olarak gerilim ve direnç var ise akımı ve gücü nasıl buluruz diye soran ama bu sorudan önce bir kaç kez izahatta bulunulmuş biri olarak sanıyorum ölçtüğün direnç, lamba tipi, gerilim değeri, direnç okumada yanlış zamanlama vs gibi farklı durumlar için bir yerde hata yapıyorsun, yukarıda arkadaşlardan birisi söylemişti zaten, bu konuda teori ile pratik çatışmaz, çatışıyor görünüyorsa bir yerde hata yapılıyordur. lambanın direnci şu kadar diyorsun güç de şu diyorsun, ama hesapladığında tutmuyorsa emin ol ohm kanunu değil sen hata yapıyorsundur...
Direnci soğukken ölçtüğünde yüksek sıcakken ölçtüğünde düşük güçten bahsedebilirsin.ilk değerlere göre 24 watt çıkıyor demek ki soğukken yüksek çıkması normal. 5 watt da sürekli çalışma halindeki güçtür. Başka bişey söylemek güç .Bir lambanın oda sıcaklğndaki gerilim ve direnci biliniyorsa bilimsel olarak iletken malzemenin tümünün ( flaman ve bakır iletken) sıcaklık katsayısı ile ve nihai sıcaklık yardımı ile son direnci hesaplanır, bu direnç gerilimin karesine bölünür. Başka yapabileceğimiz hiçbirşey yok....
 
Sn electrics hay ağzına bal dıkıyim Sn Ceyran 41 bardağınızı açık tutunuz eğer bardağınızı kapalı tutar iseniz dolduramazsınız
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…