varkombi 312 röle arızası yardım

avganlı

Üye
Katılım
21 Mar 2009
Mesajlar
191
Puanları
16
Yaş
51
bulunduğum yerde 5 trafo var. trafo güçleri toplam 6400 kva. burunduğum yer rakım olarak 1350 metre civarı. burada bahar aylarında bazı elktonik cihazlar kafayı yiyor.
tedaş da buna yardımcı oluyor. nasıl mı?
Bahar aylarında ( Nisan- mayıs, eylül - ekim) elektrikte dalgalanma ve kesinti çok oluyor.
son 2 hafta içinde sabahları saat 8 ile 10 arası elektrik anlık kesilip geliyor. 1 ile 2 saniye arası.
elektrik kesintisi çok kısa olduğu zaman (anlık gidip gelme) vorkombi rölesi kafayı yiyyor. nasıl mı?
o anda rölede kaç grup çekiliyse hafızda kalıp enerji geldiğinde o grupların hepsini birden çekip o şekilde röle kitleniyor. ekranda sol köşede 8 yazısı görünüyor. ihtiyaca göre ne grup alıyor nede çıkarıyor. rölenin enerjisini kesip 3 - 5 saniye bekleyip enerji verdiğimiz de röle kendine geliyor. bu hafta içide bu durumu 3 defa yakaladım. geç farkedilirse cezaya girme durumu oluşabilir.

NOT: kompazasyon panolarında yapışık kontakör yok. hepsini kontrol ettim.

fikri olan arkadşlardan yardım bekliyorum.
 
çekmede gecikmeli ke-ag35 aşırı düşük gerilim rölesi kullanın.gerilim geldikten t zaman sonra sisteme enerji vericektir.bu durumda sorununuz ortadan kalkacaktır.
Not: t süresini ihtiyacınız doğrultusunda ayarlayabilirsiniz.

isterseniz mail adresime adresinizi yollayın 1 adet numune yollarım
 
Kael Semih kardeş bu soruna bi el atar,,,,
 
abb rvc12 veya rvt 12 alacan takcan onların çalışma gerilimi 100-440 v kafayı yeme sorunu diye bi şey kesinlikle olmaz basın agrımaz 75 santigrat a kadar saglıklı çalışır
 
Anladığım kadarıyla sorun cihazın çalışma gerilim aralığı değil şebekenin elektriğinin gitmesi.Hatta elektriğinde değil de nötr gidiyor da olabilir.cihazın çalışma gerilim aralığı yeterince yüksekse aşırı gerilimi tolere ediyor ve arızaya geçmiyor olabilir.Zaten diğer durumda çoktan beslemesi yanmış olurdu.kael semih beyin önerisi bence mantıklı ve daha ucuz bir çözüm.ke-adg enerji kesilip geldiği durumda hataya geçeceği için reaktif güç rölesinin enerjisini kesecektir.böylece kondansatörlerinde devre dışı kalmasını sağlayacaktır.Bununla beraber eğer ısı ile ilgili bir problem de yaşıyorsanız bence en makul olanı sisteme bir fan eklemek olacaktır.Zira Varko serilerinin hepsinde pano içi ısı kontrolü mevcut diye biliyorum.Fanı set ettiğiniz ısı değerlerine göre reaktif güç rölesi üzerinden devreye alır/çıkarabilirsiniz.Tabi bunun yanında diğer pahalı çözümleride deneyebilirsiniz.
umarım yardımcı olmuşumdur.İyi çalışmalar dilerim.
 
ister notr çıksın ister gerilim dussun farketmez role notr ihtiyaç yok artı 75 derece diyorum hatırlatırım
 
varko serisi de 460 volta kadar dayanabilir ama burada sorun gerilim ayar sahası değil gerilim yokluğu. Artı ısı 75 dereceye kadar çıktığında röle çalışabilir ama kondansatörlerin dayanımı en fazla kaç derecedir? Bence panonun ısısını kontorl etmek daha mantıklı bir çözüm.Ayrıca Kael bildiğim kadarıyla yerli üretim.Aynı işlevi ve daha fazlasını yapan bir yerli üretim varken neden dışarıya para gitsin?Keza düşündüğünüz çözümle ekstradan masraf yapmak gerekli elinizde olan size çözüm sunarken tekrardan masrafa girmeyi gereksiz görüyorum.Tabi bu benim şahsi görüşüm.İlginize teşekkürler.
 
kardes kondansatorler 35 dereceden sonra kapasiteye kaybeder havalandırmayı bunun için yaparsam tmm sana katılıyorum ama sorun role arızası dikkatini çekerim ve rolenin imalatı ile ilgili bi arıza o guçte bir yer için 1000-1500 masraf çok hafif kalır hadi bir de mevcut role ile cezaya girerse?
 
Herkes bir şekilde kendi çözüm önerisini sunuyor ama maalesef bazı arkadaşlar öneri sunmakla kalmayıp en doğru çözümün kendi önerisi olduğunda ısrar ediyor. Sanırım böylesi bir durum, soru sahibinin aklını karıştırmaktan başka işe yaramaz.

Konu kısa süreli kesinti olduğuna göre ben de mantıklı olmayan ama çözümse, çözüm sağlayan bir öneride bulunayım; RGK rölenizin beslemesine UPS bağlayın. :)

Şaka bir yana, sorunun gerçekten kesinti mi yoksa ani gerilim düşümü mü olduğundan emin olmalısınız. Ve bence her iki durumda da "düşük gerilim rölesi" sizin en uygun çözüm sağlayıcınız olur. RGK rölenizin geniş gerilim aralığına sahip olması yetmez, kesinti durumunda kondansatör kontaktörleriniz de bırakmayacak mı? O anda RGK röleniz çalışsa ne işe yarar ki? Bir de maliyet var; ABB RGK rölesi ne kadar, düşük gerilim rölesi ne kadar ?
 
Rölenin arızaya geçmesini önlemek için gereken(bence)sistemi yazdığıma inanıyorum. Ama konudan uzaklaştık bence.Dediğim gibi bu benim şahsi fikrimdir.Bu böyle olacaktır diye bir şartta koşmadım.Sadece bir çözüm olacaksa denenmesi gerektiğini düşünerek yazmıştım.Ayrıca daha ucuza maledilebilecek bir çözüm olduğu kanısındayım.Son tahlilde seçim kullanıcının kendisine aittir.
iyi günler dilerim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,711
Mesajlar
929,171
Kullanıcılar
452,420
Son üye
sfkblgcii

Yeni konular

Geri
Üst