iyi günler,
forumdan edindiğim bilgiyi ve 6560 mavi karttaki tecrübemi aktarmak istiyorum. yanlışımı ustalar düzeltir.
360° / 1,8° = 200 steps (1 /1 microstep ayarında)
200 / 5 = 40 (5 hatve mil için 1 mm ilerlemesi için gereken steps)
steps per ayarı = 40 (5 hatve mil ve 1/1 microsteps ayarında)
steps per = 40 * 8 = 320 (5 hatve mil ve 1/8 microsteps ayarında)
steps per = 40 * 16 = 640 (5 hatve mil ve 1/16 microsteps ayarında)
3 A ve 6 kablolu çıkma motorlarla yaptığım denemelerde,
- velocity için 1000 den yüksek değer girersen motor adım kaçırma olasılığı çok yüksek. 5000 gibi değerlerde falan motorun döneceğinide zannetmiyorum. elindeki motora göre en yüksek devir - tork ayarını deneyerek bulursun.
- deviri (velocity) yüksek tutarsan, motora ayarladığın devire sağlıklı ulaşması için yetecek kadar zaman tanımalısın. step motorlardaki devir yükseldikçe torkun düşmesinden dolayı ani hızlanma durumunda adım kaçıma olacağından acc ayarını yüksek tutup motorun max devire sağlıklı ulaşmasını sağlayabilirsin.
ben 640 steps per, 1000 velocity ayarında acc değerini 30 girdim (0,5 sn). motorları mekaniğe bağlamadan en yüksek devir ve torku bu şekilde elde edebildim.
ilginçtir, Cut2D programında feed rate ayarını değiştirerek kodları iki ayrı dosyada kaydedip motorları çalıştırdım devir değişmedi. Mavi kartlardaki 7812 çok ısınıyor. kazım beyin mavi kartlardaki yorumlarını okuduktan sonra 12v beslemesini ayırmayi düşünüyordum ki, yabancı bir sitede mavi kart üzerindeki fanın başka bir kaynaktan beslenirse 7812 nin daha az ısınacağını okudum. Fanın kablosunu karttan çıkardım.
SONUÇ:
7812 ısınma problemi ortadan kalktı.
motorların deviri düzeldi yani feed rate ayarlarıyla aynı oldu.
Not: Buradaki ayarlar mekanik işin içinde yokken yapılmıştır. Kazım beyin yorumunu dikkate almanızı öneririm.