Vibratör Trafosunu daha kalın tel ile sarabilir miyiz?

osm27

Üye
Katılım
24 Tem 2008
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar,

yanan bir vibratör trafom var. Bobinini tekrar saracağım. Fakat ısınma daha az olsun diye daha kalın tel ile sarmak istiyorum. Bobinin etrafında yeterli yer var. Bu mümkün müdür? Sıkıntı çıkarır mı? Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Sn.osm27
Spir sayısı aynı olduktan sonra bir sorun oluşturmaz, fakat ısınmanın tek nedeni tel çapı değil, trafonun manyeti akı yolunun (manyetik dirençten dolayı) hava boşluğundan tamamlanmasıdır.

Saygılar
 
hocam manyetık akı boslugunuzu ıyı ayarlayınız
 
ortam soğutma katsayısı (J) çalışdığı ortam ile üretim yapıldığı yerdeki normlara göre değişir. Ayrıca kesit arttırmakla trafonun gücü artmaz. Manyetik doyuma ulaşan bir trafonun nüvesinden bir manyetik çizgi dahi geçiremezsiniz aksine daha da ısıtırsınız. size tavsiyem sargıların üzerindeki en üstte bulunan koruyu presbant vs maddeleri bobine zarar vermeden demonte edin. şayet trafonuz yanarsa size tavsiyem bir üst güçde trafo kullanmayın. trafo - motor gücü fixlenmiş bir cihaz olduğunu düşünüyorum yani bu seferde voltaj çökmediği için motor yanar.
kolay gelsin
 
vibratör tarafosu derken konvertördenmi bahsediliyor onu anlamadım
ama normal bir trafodan bahsediyorsanız trafolar dönüştürme işlemi yaparken ,akım,gerilim,ve sipir sayıları arasında belirli bir oran vardır
tel kesitini büyülttüğünüzde daha az ısınacak diye birşey yoktur primer ve sekonder sargının tel çapları ile oynadığınızda demir nüve üzerindeki manyetik akıyıda bozmuş olursunuz
 
trafolarda önemli olan spir sayısı oranıdır. (Primer/Sekonder) bu da bize dönüştürme oranını verir. Tel kesitinin değişmesi hiç bir şekilde manyetik akıyı etkilemez. sonuç sadece olumlu yönde olur.

Saygılar
 
abuzettin20 ' Alıntı:
trafolarda önemli olan spir sayısı oranıdır. (Primer/Sekonder) bu da bize dönüştürme oranını verir. Tel kesitinin değişmesi hiç bir şekilde manyetik akıyı etkilemez. sonuç sadece olumlu yönde olur.

Saygılar
vibrotor trafosunun yapısı normal trafodan farklıdır hocam aynen eskı okul zıllerıne benzemektedır.bır fotografını bulursam yayınlarım veya konuyu acan arkadas varsa eklesın o yuzden kesınlıkle hava aralıgı onemlıdır
 
Sn.Gezer77
Sanırım yanlış yerden alıntı yaptınız
çünki benim basetiğim hava aralığı veya vibratör trafosu değildir. (Eğer bir üst mesajı okursanız konu içine girmiş 2. konuya istinaden yazıldığını göreceksiniz)

Ayrıca vibrotör trafolarının kare dalga ile sürülen tipleri olduğu gibi sadece direk Şebeke kullanılan tipleride mevcuttur. (Moto pomp,... gibi)

Hayırlı sabahlar
 
Selam arkadaşlar,

trafonun manyetik akı boşluğu ile oynamak istemiyorum. Çünkü çok yaklaştırırsam ses yapmaya başlayacaktır. Aslında 1 senedir çalışan bir trafo yandı. Daha doğrusu kavrulmuş. Elbette ısınmaya manyetik direncin büyük etkisi vardır. Fakat en azından teldeki kayıpları azaltma imkanını kullanmak istedim. Tel çapını artırmak ile elbette trafonun gücünde herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Zaten trafonun gücünü artırma gibi bir amacım da yok. Trafonun gücünü artırmak için sargı sayısını azaltmak ve demir nüvenin boyutunu büyütmek gerekmektedir. Ben sargı sayısını değiştirme amacında değilim. Bir bobinajcı arkadaş tel kalınlığını arttırısan daha çok ısınır demişti. Tabi bana pek mantıklı gelmediği ve hesaba katmadığım bir durumun olup olmadığını anlamak için sizinle konuyu paylaşmak istedim.

Bu arada vibratör bobini ile ilgili, bobini yerine taktığım için resim gönderemiyorum. Vibratör trafosunu bilmeyen arkadaşlar için :
Vibratör bobininin normal bir trafodan 2 önemli farkı vardır. Normal bir trafoda orta nüve üzerine üstüste sekonder ve primer olmak üzere 2 sargı vardır. Vibratör bobininde ise tek sargı vardır. Normal trafoda demir nüve bir çerçeve şeklindedir. Vibratör bobininde ise çerçevenin üst parçası nüveden ayrılmıştır. Arada belli bir oranda hava boşluğu vardır. Böylece manyetik akıda bir direnç oluşturulmuş olur ve bobinde bir titreme oluşur. Eğer voltajın frekansını ve genliğini değiştirme imkanınız olursa titremenin de şiddeti ve hızı değişir.
 
evet arkadaşlar vibratör bobini deyince inşaatlarda kullanılan (beton dökülürken) vibratör ler sanmıştım bu vibratörler biraz farklı çalışıyor konvertör denen bir cihaz tarafından voltaj 40 volt frekans ise 200 idi çalışmasıda farklı idi
vibratör bobininide rezizstans fabrikasından çok kullanılıyordu çubukları doldurmada
 

Forum istatistikleri

Konular
129,711
Mesajlar
929,171
Kullanıcılar
452,420
Son üye
sfkblgcii

Yeni konular

Geri
Üst