Değerli kardeşim,
İzlenimlerin için teşekkür ederiz, uğraşmışsın. Lakin bir gerçek var ki o da her vidalı kompresör aynı şekilde kontrol edilemez. Genellikle bir birilerine çok benzerler ama aynı valf aynı işi yapar diyemeyiz. En güvenilir yer üreticinin sitesinden model ve kapasiteye bağlı Instruction Sheet'i indirip okumaktır.
Burada bir örnek vermiştim. Örneği sağlamlaştırmak için marka model de vereyim.
Marka: BITZER
Model: HS 85/95 serisi
Instruction data sheet linki:
https://www.bitzer.de/shared_media/...=BitzerSW&utm_campaign=pdf&utm_medium=Verweis
Konu sorunun cevabı sayfa 10
Burada Alman vatandaş demiş ki,
Kardeşlerim..
Eğer ki benim kompresörümü alıp kullancaksan sana nasihatim şudur.
Adım adım kontrol edeceksen eğer (25/50/75/100)
Y3 nolu selonidimi hem kompresör çalıştırılırken hem de durdurken açık tutacaksın (aynı zaman da stand-by konumundada)
Kompresörümü %25 ile kaldıracaksın (Bunun için Y3 açıkken intermitten selonoidi olan Y4 ile de pulse yapmaya başlayacaksın.
Buraya kadar başarılı bir şekilde gelmişsen korkma! Artık büyük adamsın! %50 geçebilirsin.
Bunun için Y4'ü bırakma, sürekli dürt. Aç-Kapa Aç-Kapa Aç-Kapa Aç-Kapa Aç-Kapa Aç-Kapa (10sOn/10snOFF=
Şimdi Y3'ü kapat ve Y2'yi aç.
Adamın dibisin ve artık %50'desin.
Hadi bakalım yiyorsa 75% yapta görelim. (Sen korkma devam et)
Y4'ü bırakmadan Y2'yi kapatıp Y1 aç.
Allah'ım sana geliyorum. İnanılmaz birşey. Artık %75'tesin. Gayret az kaldı.
%100 için Y1,Y2,Y3 kapat. Hiç birine dokunma. Böyle daha güzel. Ama Y4'ü dürtmeyi bırakma.
Eğer ki adımsız oransal kontrol yapacaksan!
Benim Y3 valfimi her zaman ki gibi duruşta ve kalkışta açık bırakacaksın. Ben sevmem öyle başka başka valflerin kurcalanmasını.
Kalkış tamamlandıktan sonra Kapasiteyi arttırmak istersen Y4'ü dürteceksin (PULSE VALVE UP), eğer azaltmak istersen Y2'yi dürteceksin (PULSE VALVE DOWN). Eğer kapasite benim için tamadır diyorsan elini kolunu oynatma. Bırak kalsın öyle.
Demiş, (Alman demiş, ben demedim)
Peki duruş kalkışta Y3 ne zaman normal pozisyona geçecek?
Cevap, emme ile basma basıncı arasında ki basınç farkı 6 Bar'dan fazla olunca işi biter ve normal çalışmaya geçer.
Neden 6 bar.
Çünkü yağ, basma basıncını kullanarak itilir. Eğer basma basıncın yoksa yağı itemez ve slider valfi kullanamazsın.
Peki 6 Bar ne kadar sürede oluşmalı?
Kompresör start edildikten sonra 30 saniye içinde farkı görmelisin
Göremezsek ne olacak?
Heh, şimdi ayvayı yedin.
Kapat kompresörü kapat.. İçine ettin işin.
Mizansendir, selametle..