merhaba hayırlı işler ve çalışmalar
'' çalışıp duruyor kombi arızaya geçiyordu ''
1 - arıza kırmızı ışığı yanıyormuydu ?
2 - arıza kodu veriyormuydu !!!
3 - üç yollu vananın çalışıp çalışmadığını nasıl anlarım ?
4 - p.eşanjör , oring contanın üzerinde takılı filitre varmıydı ? varsa tıkanıklık varmıydı ?
teşekkkürler .
kolay gelsin sağlıcakla kalın .
Rica ederim sizede hayırlı işler hayırlı günler dilerim.
Kusura bakmayın akşam telefondan yazdığım için dikkat etmemiştim, cümleye hem olumlu hem olumsuz anlamı yüklemişim haberim yok
1- Benim kombide arıza ışı yok (bende viessman vitodens 50 kullanıyorum) onun yerine ekrana ilgili arızanın kodunu veriyor.
2- İlk arızamda brülör arızası, ikincide ise sensör arızası veriyordu ama kodunu unuttum açıkcası
3- Üç yollu vanayı hiç sökmedim ama çalışma prensibi olarak kombilerde sıcak su açıldığında kalorifer ısıtmasını keserek sıcak su şebekesine verimli olarak sıcak su sağlamaya yaramaktadır. Dolayısı ile herhangi bir arıza (kireçten yada mekaniksel olarak) yada arıza şüpheniz varsa, sıcak suyu açın (evde başka güneş enerjili sistem vs. varsa onları kapatın deneme için kombiden kullanın) kombi bu noktada kalorifer ısıtmasını kesmesi gerekir ekranda da ateşleme ve varsa musluk simgesi çıkacaktır. Sıcak su akmaya devam ederken kombi kalorifer sıcak su gidişini elinizle yoklarsanız üç aşağı beş yukarı kaçırıp kaçırmadığını anlayabilirsiniz. Hatta daha iyi hissedebilmek için kalorifer derecesini bu işlemleri yaparken yükseltirseniz hissedeceğiniz sıcaklık artacağı için kontrol ettiğiniz borudan sıcak su akışı olup olmadığını daha iyi tespit edebilirsiniz.
4- Benim kombinin p.eşanjöründe bahsettiğiniz filtre yoktu. Olmadığı için eşanjör tıkanıp su akışı sağlanamıyor, kombi yüksek sıcaklığa çıkıp hata veriyor yada sorun çıkartıyordu. Gerçi filtre olsada bu sefer o filtre tıkanıp su akışı kesileceği için muhtemelen yine aynı sorunla karşılaşacaktım.
Şuan oturduğum evde eskiden kömür kazanlı kalorifer kullanılıyormuş. Sonradan kombiye çevrilmiş bir kaç yılda o kombi ile devam edilmiş. Benim taşındığım sene sıfır kombi takıldı ama petek temizliği yapılmamıştı. İlk ve ikinci sorunu da zaten bu yüzden yaşadım. Ayrıca benden önceki kombide su basıncını düşürdüğü için, kalorifer dönüş suyu borusundaki metal filtreyide sivri akıllı biri çıkarmış sağolsun. Sıfır kombi olduğu için servisi çağırmıştım, oda plaka eşanjörü söktü ve içi olduğu gibi metal parçaları ile dolmuştu. Temizleyip taktı ve sorun çözüldü. Bana da "bu garantiye girmez esasında ama bu seferlik böyle olsun" deyince sonraki arızalarda ben kendim müdahale ettim.
Yukarıda kırmızı ile belirttiğiniz cümleme gelecek olursak, orada bahsettiğim sıcak suyun derecesini arttırdığımda (örn: 42 den 50 ye yükselttiğimde) brülör ateşliyor fan yüksek devirde çalışmaya başlıyor fakat bu işlem bir kaç saniye ya sürüyor ya sürmüyor fan susup kombi hataya geçiyordu. Kitapcığından kontrol ettiğimde, hata sensör hatası ve çözümü kısmında ise servis tarafından yapılmalı gerektiği yazıyordu. Bende o mevzudan sonra komple hem petekleri hemde kombi içerisindeki (yanma odası dahil) suyun geçtiği ayakta sökebileceğim tüm yerleri söküp temizledim. Genel itibari ile plastik boru içleri ince bir fayans tabakası gibi kireçle metal tozu karışımı bir katman oluşturmuştu onları %90 arındırdım. Borularında gözle görülür bir çatlak vs olmadığı için değiştirmeden aynı boruları geri taktım. Genleşme tankına hava bastım (1bar) yoğuşma su haznesini söktüm, içi leş olmuş (peteklerden gelen paslı su kırmızı turuncu arası bir renkte hazneyi içi görünmez hale getirmiş. Kıvrımlı bir yapıya sahip olduğu için içine lavabo açıcı granülleri doldurup üstüne kaynar suyu döküp bir kaç seferde aynı işlemi tekrar edince sıfır gibi kaldı) onu temizledim. Plaka eşanjörüde sökerek kontrol ettim yine içine demir tozları dolmuştu bu sefer kireç sökücüyü delinirse delinir delinmezse temizlenir hesabı doldurdum içine biraz bekletip onuda temizledim. Komple kombiyi toparlayıp son olarakta kalorifer ısıtma suyu dönüşündeki filtre takılan vidalı parçanın yenisini alıp (sadece filtresini piyasada bulamadım) içindeki filtresini mevcut borudaki parçaya taktım. İçerisine de neodyum mıknatıs yerleştirerek sistemi çalıştırdım. Bahsettiğim ikinci arızamda bu işlemlerin ardından düzelmişti. İlk bir kaç hafta yeni taktığım filtre içerisindeki mıknatısa biriken demir tozlarını temizledim ve demir parçacıkları/tozları bittiğine emin olduktan sonra bir bidonda sisteme antifriz döküp kullanmaya başladım.
Kusura bakmayın uzun oldu ama kafada soru kalmaması için bazı konuları özet geçemedim açıklamam gerekti. Aynı kombide yaşadığım bir başka sorunum daha vardı su basıncının düşmesi ile ilgili. Linkini paylaşayım ,isterseniz birde orayı okuyun belki okurken aklınıza daha önce kontrol etmediğiniz yada atladığınız yerlerde gelebilir. Umarım servise gerek kalmadan sorununuzun kaynağını tespit edebilirsiniz. Kolay gelsin, sağlıcakla kalın.
https://www.kontrolkalemi.com/forum...todens-50-hakkında-yardım.116100/#post-747489