Yüklenince yükün miktarına göre yavaş hareket etmesini istiyorum demenizin sebebi duruş ve kalkışlarda vinçte asılı duran yükün salınımlara sebebiyet verip tehlike oluşturması mı?
Eğer sorununuz bu ise, hem salınım engelleyip hem de hızlı ve seri bir şekilde yük taşıması yapabileceğiniz sistemler mevcuttur. Vinçlere, ya motoru üzerindeki sürücünün tamamen değişmesi ya da eğer vinç motorunu süren sürücü buna müsaade ediyorsa üzerine anti sway modülü eklenerek salınım engelleme işlemleri yapılabiliyor. Vinçler konusunda pek bir bilgim yok ama bunu bir eğitim esnasında laf arasında eğitmenle muhabbet ederken öğrenmiştim. Profesyonel bir destek almanız gerekebilir ve pek de ucuz olmayan bir sistem. Ama liman gibi sürekli vinçle çalışan yerlerde vinç salınım yapmadan çok hızlı hareket ettirilebildiği için zamandan kazanç sağlıyor ve birim miktarda daha fazla yük yükleyebildiğiniz için tabiri caizse attığınız taş ürküttüğünüz kuşa değiyor. Ama günde bir kaç kez kullanılacaksa bu vinç, fiyat konusu sebebiyle sisteminiz için uygun olmayabilir. Ama bulduğunuz bir firmaya bu konuda danışabilirsiniz.
Anahtar kelime "anti sway control". Bu kelimeyi Google'da aratıp çıkan videoları izlerseniz antisway'in ne kadar bariz bir fark yarattığını da görebilirsiniz.