Voltaj düşüklüğü..

arkadaşlar birde benim bir kaç sorum olacak en az gerilim kaç olmalı ve nötr trafonun neden yıldız noktasından çıkıyor aslında ben nötrü toprak diye biliyorum ama yanlış mı acaba diğer bir sorum trafo kademeleri ile ilgi neye göre kademe arttırıyorlar veya azaltılıyor ve kaç kaeme oluyor
 
arkadaşım toprak ile nötrü ayrı ayrı ele almak lazım. nötr trafonun dönüş hattıdır.elektrik akımı faz dan gelir devresini tamamlar nötr den geri trafosuna gider.burada akımın dönüş yolu tekdir sadece nötr üzerinden yolunu tamamlar. trafomuz ne oldu yıldız noktası topraksız bir trafo yani izole trafo oldu .izole trafonun özelliği elektrik çarpmaması, kaçak olmaması yukarıdada belirttiğim gibi devresini sadece nötr hattı üzerinden tamamlar. eğer yıldız noktası topraklı bir trafo olsaydı.fazdan gelir devresine girer ve en kısa yoldan evine yani trafosuna geri döner.bu kez trafoya dönmek için iki tane yol yapmış olduk .biri toprak diğeri nötr . topraklama aslında arıza tesbiti içindir .şimdi diyeceksin topraklama canlıları koruma amaçlıdır evet ama öncelikle topraklama sistemi koruma amaçlıdır.daha sonra canlıları korur.eğer şehir içi trafolarda yıldız noktası topraklama yapılmasa evlerde faza temas ettğimizde çarpılma diye bir şey olmazdı .
 
Arkadaşlar uzun süredir siteye giremiyorudum hepinizi değerli bilgilerinizi benimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim..
 
bir arkadas frekans konusuna deginkis. evet frekans hattin kalitesine bagli olarak degisebilir, ama bu cok yuksek olmjyor, ve genelde kullandigimiz makineler hep ya armut lamba gibi duz falamanli ya da 12 volt dc seviyesinde olan kopru diyotlu makineler, bunlarda da biz isterse milyon hz olsun hissetmiyoruz.
ancak asil gelen hattaki anlik kopukluklar yuzunden sinus dalganin kare dalgaya benzesimi var ki tam basa beladir. amfileriniz uguldar zirildar hatta bozulur. tv de gotuntu kiprasir,
cunku ozellikle eski bazi tasarimlardaki tek kondansatorlu ve hazir kopru diyotlu redresor devrelerinde ve yenilerde de tam sinus dalga dusunulerek dogrultma yapiliyor ki buyuk hatadir, bu yuzden makineler cok cabuk bozulabilir. ki gunumuzde bu durum farkedildigi icin buzdolablarinda ve fanlarda hep kondansator bulunur, eski buzdolablarini soken bilir onlarda olmazz. hos bizdeki eski aeg buzdolabinda da olmamasina rsgmen 30 sene bir sey olmadi :)
dedigim gibi hatlarin kalitesi frekansa rakamsal degerrde de karakteristik olarak da etki eder.
bunun bize zarari, 1 cabuk bozulan alet
2 isimizi goremememiz
3 yeni daha dogrusu bizdeki kacak akim yasasi nedeni ile ve denetim gevsekligi nedeni ile duzgun bakim yapilmayan enerji saglayici hatlardaki kaybin bize odetilmesidir. yoksa 2 tane 15 watt ses sistemi 2 tane 65 watt tv 2 tane a class enerji tasarruflu buzdolabi bulunan bireve nasil 500 tl fatura gelir?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,059
Mesajlar
932,638
Kullanıcılar
453,041
Son üye
İHSAN DOĞAN

Yeni konular

Geri
Üst