vxWorks işlemtim sistemi?

hazad

Üye
Katılım
9 Eki 2009
Mesajlar
16
Puanları
1
arkadaslar bu işletim sistemi hakkında bilgisi olan var mı?
yanı ınternette cok az turkce kaynak var ve ıngılızce yeterı kadar fazla değil:D

vxWorks linux tabanlı bır sıstem mı vede hangı amacla kullanılabılır?

yanı bıraz bılgı edınıp bu konu hakkında bıtırme tezı almayı dusunuyorum fakat boyumu asar mı asmaz mı dıye kararsızım?
 
vxWorks gercek zamanli bir isletim sistemi ama Linux tabanli degil. Ileride isine yarayacak bir konuda bitirme tezi almak istiyorsan benim tavsiyem Xenomai uzerine al. Yalniz Turkce kaynak hic bulamazsin. Ingilizce kaynak cok.
 
VxWorks;

VxWin ve VxLin sistemlerinin genel adıdır.

VxWin: Windows işletim sistemleri için RTOS (Real Time Operation System) olarak kullanılan Kernel Mode sürücüsüdür. VxWin ile Gerçek zamanlı işletim gerektiren kritik uygulamalar, gerçek tepki ve interrupt kullanımı sonucunda istenilen senkronizasyonda çalıştırılır. Ayrıca ciddi derecede lisans ücreti vardır. RealTime olarak çalışacak yazılımlar bu sürücünün özel SDK'sına ya da IDE'ine uygun tasarlanırlar. Windows tabanlı ve gerçek zamanlı otomasyon ya da elektronik destek yazılımlarında en yaygın kullanılan RTOS'dur. Yazılımın kullanıcı arayüzünü Windows, işletim arayüzünü de VxWorks sürücüleri yüklenir. Windows ile 100 Mbps LocalHost Ethernet veya Shared Memory ile haberleşir. İşletimde buffer ve upload sistemi kullanır.

VxLin: Yukarıda anlatılanların Linux sürümüdür. Ancak bildiğim kadarıyla artık sunulmuyor. Bunun yerine sanal makine mantığı kullanılıyor.

VxWorks ciddi lisans ve kullanım ücretlerine sahip olduğundan dolayı tez ya da öğrencilik dönemlerinde tavsiye etmem. Çünkü profesyonel kullanıma yöneliktir. Bu yüzden buna benzer Free RTOS sistemleri var. Onlardan kullanabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Peki FLuke vxworks'a temel olabilecek yada yada ne bilim ona yakın bır sey ogrensem de vxworks'ta ılerde calısırken sıkıntı cekermıyım, cekmezsem bu hangı sıstemdır?

Bide gercekten dedıgın kadar var dıye dusunmustum cunku cıddı şirketler de kullanııyor bu sıstem yanı adamlar tercihen vxWorks dıye yazmıs ılana, Gömülü sistemlerde karar kıldıgım ıcın bu sekılde bısey geldı aklıma,

kaynakta önplanda ama suan ıcın önplanda deil mesela ARM üstünde linux kosturuyorlar yada windows CE baskada vardır henuz bılmıyorum onları sız ne önerirsiniz?
programlama dilim iyi ama FPG dersi falanda almadım saolsun bölümümüz ilk donem söz veridği gömülü sistemler dersini açmadı.Mikroişlemciler ve bırde uygulamalar dersini aldığımdan mikrokontroller ile aram oldukca iyi ama embedded system sankı baska bı dunya gıbı geldı bana
 
İnternette yüzlerce bedava RTOS var. Bir google aramasına bakar. Bunların kullanılabilirliği uygulamayla doğru orantılı olarak değişir. Hepsinin benzer ve farklı yanları mutlaka var. Ancak uygulamada ihtiyaç neyse o yönde çözüm üretmek gerekir. Windows XP Embedded ve VxWin güzel bir ikili. Ancak programlaması ileri düzeyde bilgi gerektirir. Diğerleri hakkında bir fikrim yok. Çünkü kullanmadım. Profesyonel uygulamalarda VxWin'den yanayım. En doğru yol bildiğin yoldur. Tek tercihim bu. Ama diğerlerininde güzel yönleri mutlaka vardır. Paranın yüzü sıcaktır. En basit örneği bu.



http://www.kuka-rtos.com/en/products/

Bu adresten kayıt olursanız kısa zamanda VxWorks ile ilgili manuel ve açıklamalar elinize ulaşacaktır.
 
bana 2 gun once bı mail geldi nerden buldular bılmıyorum, QNX ile ilgili.
ankarada 4 gun eğitimi varmıs. uygulamalı eğitim falan. ama 2500 dolar pıyasada calısanlar ıcın akademık olanlar ıcın aradım ucret için gerı donucekler. Vxworks bıraz baktım ama oyle dedıgın gıbı bızım uğrasabılcegımız tarzda bırseyler sunmuyorlar. ıntel satın almıs ama ınternette soyle yorumlarda var artık vxWorks eskide kaldı dıye, suanda en gecerlı RTOS QNX dıye bırde overek anlatıyorlar. ücretsız suresız lıcence verıyorlar ayrıca sımulınk edebılıyorsun herhangi bir sanal ısletım sıstemı kurunca. orada programlarını deneyebılıyorsun. ancak sadece ping atabildim suana kadar baya bı dert oldu. ugrasmak ıstıyorum ama boyle tıkandıgım yerde

Zaman Lazım herhalde
 
Çizgi TAGEM

Çizgi TAGEM

Sevgili hazard,
Yukarıdaki sitede yer alan dökümanları görmediysen bir göz atmanı tavsiye ederim. Gömülü sistemler konusunda çalışmayı planlıyorsan hangi platform olursa olsun karşına C++ çıkacağını hatırlatmak isterim. Bu konuda bir sıkıntın var ise öncelikle C++ konusunda ilerlemeni tavsiye ederim.

********************eklenen kısım***********************
Şu an bir makale okuyorum ve bunu sizlerle de paylaşmak isdedim.

http://ddili.org/makale/neden_d.html
 
Son düzenleme:
tesekkurler ceyhan oraya daha oncede denk gelmıstım okumustum. yararlı bı bılgı aslında.

QNX derleyıcısını kurdum uzerınde bır kac deneme projeler yaptım calıstırdım sımdılık hayet guzel. ama ceyhan soyle bır sorun var bana sankı C++ bılmek yetmez gıbı gelıyo ne bılım tam olarak nasıl anlatayım kullanıdıgım platformun donanımlarına da erısıcek ozel komutlarıda sanırım ogrenmek gerekıyor galıba benımde sıkıntım burda. yanı sımdı ben ne yazayım kı, biraz Qt öğrentim ama oda biraz oldugundan yeterli değil henuz remi olarak yayınlanmamıs ama uzerınde bır uygulama yapabılmısler. bişeyler yapmak lazım hocalar odev verıdıgınde mecbr yapıyorduk dolasıyle ogrenıyorduk ama sımdı mecburıyet yok tembellik diz boyu:D

PIC18 ile bir haberleştirmeye çalışayım bakayım sunu bakalım kapasitemiz neymiş.
bu arada bir netbook var :
7" Mini NETBOOK, LAPTOP Wireless 2GB Hdd SIFIR #22219438 - sahibinden.com

bu linkte uzerınde ARM falan var, kit olarak kullanılabilir mi bu bilgisayar içinde zaten CE geliyor?
Sizce nasıl?
 
ya io zaten gerekiyorda, usb driver yazma ile ilgili tutorialler var, bazı PIC18 seriside usb desteklıyor bunun uzerınden ugrasıcam. asıl projeme baslıyana kadar cıddı bır sekılde alt yapı olusturmam gerekli. ceyhan senın gömülü sistemler hakkındaki tecruben nedir? bu onerdıgın kit sadece linux ve windows desteklıyor sanırım tehnıcal documantta oleyazıyor. ben buna QNX kurabılırmıyım?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,116
Mesajlar
933,272
Kullanıcılar
453,179
Son üye
canerakdeniiz

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst