Wincc TCP/IP Bağlantı Sorunu

Lilko

Üye
Katılım
6 Ocak 2008
Mesajlar
15
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar. Bir sabun fabrikası dozajlama otomasyonu yapmaktayız. CPU313C PLC ve CP-343-1 Lean endüstriyel ethernet modulümüz var. PC tarafında ise standart ethernet kartı mevcut. Sorunum şu: step 7 ile gayet güzel haberleşen sistemim, wincc'de tcp/ip protokolü ile haberleşmiyor. Günlerdir uğraşıyorum fakat sonuç alamadım. HUB kullandım switch kullandım, ikisini beraber kullandım ne yaptıysam olmadı. Acaba pc tarafına da endüstriyel bir ethernet kartı mı kullanmam gerekiyor (örn. cp 1612), fakat bu işlerle uğraşan kişilerden öğrendiğim normal ethernet ile de bu haberleşmemin olacağı yönündedir. Bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla. (NOT: daha fazla detay isteyen olursa memnuniyetle buradan paylaşabilirim.)
 
Dedigin modul hakkinda bilgim yok ama ethernet her yerde ayni oldugundan buna dayanarak sunlari diyebilirim.

* Ethernetin normali, endüstriyeli farketmez, hepsi haberlesir.

* Eger modul icinde cevirici yoksa PC'ye dogrudan baglarsan capraz, arada hub/switch varken baglarsan düz cat5 kablo kullanman lazim

* PC ve cihaz ayni IP grubundan IP'ye ahip olmalılar. Netmask'lari aynı olmalı

* Fiziksel olrak ve IP seviyesinde baglanmis olsa bile iki tarafa ayni dili konusmazsa haberlesme olmaz. TCP/IP genis bir protokol ailesi, icinde bircok haberlesme dili var, iki tarafinda birbirlerini anlamasi lazim.

* PC'de firewall filan varsa baglantiyi engelliyor olabilir
 
İlginiz için teşekkür ederim. Söylediklerinize tamamen katılıyorum. Ancak; bahsetmiş olduğunuz durumların tamamı gerçekleşmiş durumda ki Step 7 ile haberleşiyor, yani herhangi bir çakışma yok, netmaskların aynı oluşu, güvenlik duvarı... Sorun bu yapıyı bozmadığım halde wincc ile haberleşmiyor olması. bütün configrasyon sorunsuz ve diagnostic ile bakıp mevcut ip'si, mac adresi vs. alıp wincc haberleşmesi için kullanıyor olmama rağmen olmaması.
 
system Parameter ---->Unit ---> Logical Device name = Ethernet kartı seçili olmalı

Connetion Parameter ---> IP (PLC ip adresi )
---> Rack (CP kart uzatılmış bir Rack'ta degilse 0 olacak)
---> Slot (CP kartın slot numarası )


Ping atılabiliyor ve bu parametreler doğru girilmiş ise bir sorun olmaması gerekir.

Kolay gelsin.
 
Step7 ile PG/PC İnterface ayarınızı TCP/IP olarak belirleyip PLC'ye online olmayı deneyin, eğer sorunsuzca online olabiliyor ve sistemi izleyebiliyorsanız, rudes'un anlattığı şekilde kartınızı WinCC tarafında belirlemeniz gerekmektedir. Yok eğer Step7 üzerinden de bağlanamıyorsanız kullandığınız ethenet kablosunun, switchin düzgün olduğuna, ayarlarının tam olduğuna emin olunuz.
 
arkadaşlar benimde bir sorunum var wincc 5.0 kullanıyorum iki pc var ve ikisindede cp1613 kullanıyorum iki pc çakışıyor sanırım iki pc nin mac adresleri ve ip adresleri farklı birinci pc de sorun yok ekranda değerler normal gözüküyor fakat ikinci pc açılışta network not ready mesajı veriyor ve wincc den projeyi açtığımda start project locally mesajı veriyor pc isimlerinde sorun yok iki pc nin ayarlarını karşılaştırdım ip adresleri farklı ve sistem otomatik ip alıyor pg/pc ayarlarına baktım networkten tcp/ip ayarlarına baktım workstation tools ayarlarına baktım ayarlar aynı ama mac adresleri ve ip ler farklı nt 4 işletim sistemi kullanıyorum çalışan pc de masa üstünde networke tıkladığımda diğer pc nin adı gözüküyor ama çalışmayan pc dekine tıkladığımda hiç bir pc gözükmüyor ikisin ip lerini aynı yapmayı denemedim çünkü sistem çalışıyor ve riske giremiyorum yardımcı olabilecek bir arkadaş varsa ************* dan bana ulaşabilir
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadasım ıp numaralarını biliyorum demişsin, çalışmayandan çalışana veya plc'ye ping at, olmuyorsa dizüstün falan varsa aynı aileden bir ıp ver çalışmayanın kablosunu ona takıp oradan ping atmayı dene hala ping atmıyorsa demekki kablonda veya pc ile plc arasındaki bir cihazda problemin var demek, yok ping atıyosa cp1613 yerine pcnin kendi ethernet kartına tak ıpsini ver ping at, ordanda atıyorsa demekki cp1613 kartın bozuk veya ayarlarında bir sorun oluştu.
 
selamlar TCP/IP üzerinden haberleşmede simatic manager ile haberleşiyorsanız ve WinCC ile haberleşemiyorsanız.Yüksek ihtimal ile station configuration editör içinde bir WinCC Application tanımlaması eksik demektir.
PC açık iken sol altta aktif olarak görünen PC ikonunu işaretleyip açın burada bulunan boş satırlardan birini işaretleyin ve ADD butonuyla bir WinCC Aplication ekleyin.Böylece Scadanızı Runtime aldığınızda haberleşmenin sağlandığını göreceksiniz.

kolay gelsin
 
Dedigin modul hakkinda bilgim yok ama ethernet her yerde ayni oldugundan buna dayanarak sunlari diyebilirim.

* Ethernetin normali, endüstriyeli farketmez, hepsi haberlesir.

Burası yanlış. Industrial Ethernet Real Time çalışır ve ethernet ile aralarında emin olun çok fark var.

Detayı burada;

https://www.kontrolkalemi.com/forum/hmi-sistemler/26396-ethernet-haberlesme.html#post144502

*****************************************************************

selamlar TCP/IP üzerinden haberleşmede simatic manager ile haberleşiyorsanız ve WinCC ile haberleşemiyorsanız.Yüksek ihtimal ile station configuration editör içinde bir WinCC Application tanımlaması eksik demektir.

Hele bununla hiç alakası bile yok.

*****************************************************************

Eğer sistemler birbirleriyle doğrudan haberleşebilseydi Siemens Industrial Ethernet üzerine kurulmuş ProfiNET diye bir protokol icat etmezdi. Şurası var ki bir çok uygulamada Real Time haberleşme gerekmemesine rağmen bu da Siemens'in kapitalist oyunlarından birisi. Gereksin ya da gerekmesin Industrial Ethernet kartlarını satın almak zorundasınız.


Profinet nedir? Industrial Ethernet ve Normal Ethernet ile arasındaki fark nedir diye soracak olursanız

Şu;

Profinet, açık bir standart olan Industrial Ethernet'in daha gelişmiş, daha modüler ve daha çok esneklik sağlayan Siemens tarafından düzenlenmiş bir protokoldür. Çalışması ve işletimi aynen Industrial Ethernet gibidir. Peki industrial Ethernet nedir diye soracak olursanız o da şu;

Industrial Ethernet, IEEE 802.3 standardına sahip bildiğimiz Ethernet üzerine kurulmuştur. Ancak Normal Ethernetten farkı;

1- Real Time haberleşme;
2- Endüstride zor koşullarda kullanabilme; (Sıcaklık, titreşim, toz vs.)
3- Minimum paket kaybı;
4- Data çakışmalarını önleme, Çakışma bekleme zamanlarını engelleme;
5- Vs. Vs.

*****************************************************************

Şu forumda hiç bir şeye kızmıyorum ama kulaktan dolma bilgilerle yorum yapılması bana göre çok yanlış, lütfen biraz araştırmacı olalım.

Sorunu burada daha önce açıklamıştım. İnceleyiniz...

https://www.kontrolkalemi.com/forum/hmi-sistemler/26396-ethernet-haberlesme.html#post144502
 
Son düzenleme:
@Fluke,

OSI layer konusunu araştır

Not: Bu cevap, mesajından sildigin kısım icindi
 

Forum istatistikleri

Konular
130,122
Mesajlar
933,323
Kullanıcılar
453,196
Son üye
ustabey

Yeni konular

Geri
Üst