X5 sayaç bağlantılarında gerilim uçlarının önüne emniyet için sigorta konulmalı mı?

CEVDET ÇALIK

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2009
Mesajlar
1,058
Puanları
481
Yaş
54
Arkadaşlar,

Bazı panolarda X5 sayaç bağlantılarında gerilim uçlarının önüne emniyet için, Sigorta konulduğunu gördüm.

Bu uygulamanın doğruluğu konusunda, şu ana kadar edinmiş olduğum mesleki deneyimlerden yararlanarak şu sonuca ulaştım.

Kesinlikle konulmamalı, konulması, ileride çok büyük maddi ve manevi kayıplara yol açar.

Bu uygulamayı yapan arkadaşlarımız iyi niyetli olarak bu uygulamayı yapmışlar.Anladığım kadarı ile sayaç arızalanması sonucu ilgili sayacın değiştirilmesi ile ilgili, X5 sayaç bağlantılarında gerilim uçlarının önüne, konulacak olan emniyet sigortasının kapatılarak(OFF konum) arızalı sayacın emniyetli bir şekilde değiştirilebileceğini düşünmüşler.Fakat sayaçların birer Vatmetre(güç ölçer) olduğu unutulmuş.

X5 sayaç bağlantılarda gerilim uçlarının önüne emniyet için sigorta konulması durumunda, ilgili sayaç işletmeye alınıp bu sigortaların herhangi bir sebeb ile açması durumunda(bilerek veya arıza durumu)


  • İlgili sayaca, gerilim bilgisi ulaşmayacağı için, sayaç artık güç ölçemiyecektir. (P=UxI) Bu durumda harcanmış olan güç tüketimi sonucu, faturalar eksik ödenecektir.
  • Sayacın arızalanması sonucu arızalı sayacı değiştirmek isteğen arkadaşımız. İlgili sigortaları kapatarak emniyetli bir şekilde sayacı değiştirebileceğini düşünerek, büyük bir yanılgıya düşerek, sayac değişimi esnasında belki de hayatını kaybedecektir.

Trafolarla ilgili şu förmülü burada tekrar hatırlayalım.N1/N2=V1/V2=I2/I1 bu formulde şu kısma odaklanalım.V1/V2=I2/I1 ve akım trafosu uçları açıldığında akım trafosunun sekonder uçlarından geçecek olan akımın ''0'' olacağını hatırlayalım.Formülde akım trafosunun sekonder kısmından ''0'' akım geçmesi durumunda ne olacağına bakalım.Förmül şu durumu alacaktır.V2=I1*V1 / I2 olur. Förmülde I2 yerine sıfır yazarsak. Çıkan sanuç sonsuz olacaktır. Bu matemetik işleminden anlaşılacağı üzere, akım trafosu yanana kadar gerilim yükselecektir.Açık olan akım trafosu uçlarında binlerce volt gerilim oluşacaktır.Teknisyen arkadaşımız bu gerilime maruz kalarak hayatını kaybedebilir. Bu sebebden dolayı akım trafolarının bir ucu topraklanmaktadır.

Konuyla ilgili sizlerin düşüncelerinizi de buradan öğrenmek isterim.
 
sayın uzman28 arkadaşım. bazı modüler hücre üretim şirketleri gerilim ölçü hücresinde sayaç ile gerilim trafosu arasına Sigorta koymaktadır. fakat bazı Elektrik dağıtım şirketleri bu sigortayı söktürüyorlar. kesinlikle sayaç ile Gerilim trafosunun arasında sigorta istemiyorlar. avantajı da var dezavantaj'ı da var. sigorta konsa atması durumunda dediğiniz gibi sayaç görev yapmayacak yük ayırıcı devrede olacak harcanan elektriği sayaç göremeyecek ama sayaç değişiminde güvenli çalışma olanağı sağlayacak. sigorta konmasa , gerilim trafosunun sekonderin de oluşabilecek kısa devre v.b arıza durumunda atmayacak trafonun patlamasına yol açacak. benim fikrimi sorarsanız orta gerilimde kombi sayaçlara gerilim trafosunun sekonderine otomatik yardımcı kontaklı sigorta takılması atması yani ( 0 ) sıfır olması durumunda yük ayırıcının da aynı zamanda sıfır konumuna geçmesini sağlayan otomasyonunun yapılmasını daha isabetli buluyorum. hem kullanılan elemanların ömrünü uzatmış olur hem güvenliği hemde arızadan haberdar oluruz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,807
Mesajlar
930,292
Kullanıcılar
452,609
Son üye
sinal1400

Yeni konular

Geri
Üst