XLPE Kablo başlığı neden patlar?

Kablo soyma aparatı hakkında bilgi için:

 
Sayın hocam videoyu inceledim.çok teşekkür edrim. ilk fırsatta edinmeye çalışacağım.ilgine tekrar teşekkürler
 
hocam eskimiş uygulamarla ,sıcak büzüşme falan uğraşmayın (M3) kablo başlığı,ek muf yeni bir sistem adamlar 10 yıl garanti veriyorlar ve ek yapılırken firma garantiyi onaylamak içinde teknisyen gönderiyorlar size uygulamalı anlatıyor yani sizi iş yaparken yönlendiriyor .Ve patlama olduğu zaman herşeyi kendileri üsleniyorlar ve montajı eskiye nazaran pratik
 
baskal ' Alıntı:
hocam eskimiş uygulamarla ,sıcak büzüşme falan uğraşmayın (M3) kablo başlığı,ek muf yeni bir sistem adamlar 10 yıl garanti veriyorlar ve ek yapılırken firma garantiyi onaylamak içinde teknisyen gönderiyorlar size uygulamalı anlatıyor yani sizi iş yaparken yönlendiriyor .Ve patlama olduğu zaman herşeyi kendileri üsleniyorlar ve montajı eskiye nazaran pratik

Biz ısı büzüşmeli de kullanırız, silikon yağlı da. Bahsettiğiniz galiba soğuk büzüşmeli.
Bu sistemi daha kullanamadık.

Soğuk Büzüşmeli Orta Gerilim Silikon Kablo Başlıkları


Daha Fazlası İçin:
3M Türkiye - Elektrik, Elektronik ve Telekomünikasyon - Kablo Başlıkları ve Ekleri
 

Ekli dosyalar

  • 3M Genel Katalog.pdf.rar
    631.7 KB · Görüntüleme: 22
  • 3M Quick Term II Silicone Rubber Termination Kits.pdf.rar
    357.4 KB · Görüntüleme: 8
  • 3M Soğuk Büzüşmeli Kablo Başlığı.pdf.rar
    357.4 KB · Görüntüleme: 28
arkadaşlar dikkat etmeniz gereken başka birşeyi daha hatırlatayım, özellikle bu işin içinden geldiğimden dolayı biliyorum; yeni yapılan tesisler için kablo sipariş edilir , denirki örneğin 190 mt. xlpe kablo. satıcı firmalardan çoğu bu gibi kabloları dışarıda stoklar ve çoğuda makaradan bir kısım kablo kestikten sonra kalan kısmın ucuna koruma tedbiri almaz. makara yağmurda karda güneşte kalır içine su girer nem oluşur. daha sonra başka bir siparişte bu kablo gönderilir. bundan haberi olmayan kişide montaj sırasında hemen kablonun ucunu soyar ve başlığı yerleştirir. sonra enerji verilir ve bir müddet sonra başlık patlar. oysa işçilik mükemmeldir malzeme son derece kalitelidir. ancak kablonun ilk 1-2 metresinde biriken nem kabloyu bir müddet sonra patlatır. bunu önlemek amacıyla kendiniz yapıyorsanız veya taşerona yaptırıyorsanız xlpe kabloların ilk 1-2 metresini kestiriniz. temiz görünüyor olmasına aldanmayınız.
 
xlpe kablo başlığını genç arkadaş birçok kez yaptığınıza inanıyorum ve soğuk büzüşmeli ve ısı büzüşmeli yi ayrıntılı anlatırsan ve kablo başlığı ne kadar soyulur ne var ne yok paylaşırsan cok sevineceğim arkadaşım
 
genç arkadaş ' Alıntı:
...Bahsettiğiniz galiba soğuk büzüşmeli.
Bu sistemi daha kullanamadık.

Soğuk büzüşmeli kablo başlığını daha yapmadım. Mesajımda da belirtmiştim. Gözünüzden kaçmış galiba.

Her zaman diyorum:
Kablo başlığı kutusundaki talimatlara harfiyyen uyun! Çünkü başlık tipine (Harici-Dahili) İşletme gerilimine (15kV-36kV), markaya göre çok farklılıklar var. (Birisinde 50cm soyuluyor, diğerinde 85cm!)
Daha önceden bu işi defalarca yapmış birisinin refakatinde ilk başlıklarınızı yapın. XLPE izoleyi açığa çıkarmak için yarıiletken kısmı soyarken fazla derine inmeyin, pürüssüz bir şekilde soyun. Toplu iğne başı kadar bile siyah kısım (yarıilerken ekran) kalmasın.
Stres bantlarını (genelde kırmızı- sarı renklerde oluyor) gerekli yerlere doğru şekilde (kullanım talimatında belirtilen yerlere) yarı yarıya üst üste bindirerek sarın.
Temiz, kuru bir ortamda çalışmaya gayret edin.
Biraz da beceri gerekli. Gerisi kendisi gelir.

Elimde birkaç resimli döküman vardı bunları kısa sürede buraya eklerim o zaman daha anlaşılır olur.
 
bir kablo başlığının patlamaısnın ana nedeni kötü işçiliktir... ya karbon kazınmasında ya büzüştürmede yada yerine otuturmadaki kötüişçlikler kablo başlığının patlamasına neden oluyor...benim başıma geldi..enh den direk kuş gözü yöntemiyle xlpe ile enerji aldık...dandik yapılan başlığın içine su girmiş ve gümmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.
 
Arkadaşlar ilk öncede değindiğim gibi;XLPE Kablo başlığında patlamanın 1. nedeni karbon kısmın üzerine geçirilen alan kontrol elemanı veya stres kontrol tüpüdür.Silikon kablo başlıklarında başlığın alt taraf içinde bulunan alan kontrol bölümü ,(bakarsanız siyah renklidir)kablo karbonu soyulduktan sonra kalan bölümüne sıkı ve tam boy oturmalıdır.Bu tip başlıklarda zamanla genleşme büzüşme nedeni ile veya kötü işçilikler nedeni ile basettiğim karbon temas yüzeylerinde gevşeme ve kayma meydana gelebilmektedir.Başlık itinalı yapılmış olsa bile kablonun kötü montajı sonucu başlığın bir yerlerinden tel ile bağlandığı bunun da zamanla kablo ağırlığının asılması ile başlığı kaydırdığı ve böylelik ile karbon ile stres kontrol temasının bozulduğu da gözlemlenebilmektedir.
Sıcak büzüşmeli başlıklarda bu sadece başlık yapımındaki kötü işçilikten ve talimatlara uyulmamasından kaynaklanmaktadır.Hangi tip başlık ile çalışırsak çalışalım,üreticinin talimatlarına tam uymalı ve gereken itinayı göstermeliyiz.2-3 ay önce RAYCEM in tanıtımına katıldım.Raycem ısı büzüşmeli kablo başlığı ve ek mufları ile diğer yalıtım materyallerini üretiyor.Bu tanıtımda gösterdikleri bir video tam konumuzda bahsi geçen stres kontrol tüpünün ne işe yaradığını görsel olarak laboratuvar ortamında ispat ediyor.Bu videodan flaş belleğe istedim vermiyorlarmış.Ben de cep telefonu ile perdeden çektim.Bu nedenle görüntü çok güzel değil ama olayı anlamamıza yeter diye düşünüyorum.Yüksek gerilim laboratuvarında 3 adet XLPE kablo test ediliyor.Her 3 kabloda başlık yapılacak şekilde soyulmuş hazırlanmış.1. kabloya hiç bir aksesuar takılmamış.2.kabloya AG ısı büzüşmeli ek mufu(ısı ile daralan makaron)takımış.3.kabloya RAYCEM stres kontrol tüpü takılmış.
silikon,ısı büzüşme,soğuk büzüşme tiplerinden üçünüde kullanmış biri olarak tercihim ısı büzüşmeliden yanadır.Bu videoyu belleğe vermeyen ama cep telefonu ile çekim yapmama izin veren RAYCEM Türkiye Cem ve Yüksel beylere teşekkür ederim.

 
Sayın tknsyn, başarılı bir çalışma gerçekleştirmisşiniz. Bu tip tanıtımlara isteyen herkes katılamıyor. Sizin çalışmanız sayesinde, kablo başlığı yapma işinin neden itina istediği bir kez daha ortaa çıkıyor. Emeğiniz için teşekkürler (+pop.)
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,336
Mesajlar
935,902
Kullanıcılar
453,627
Son üye
büsrademir

Yeni konular

Geri
Üst