Yönetmeliklerle ilgili soru sorulacak merci neresidir?

AD_EM

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
16 Eki 2007
Mesajlar
1,806
Puanları
281
Bir yönetmeliği bir kaç kişi inceledik ve okuduk. Okuduğumuz konu ile ilgili 2 farklı durum ortaya çıktı. Ben bir şeyin yapılmasına gerek olmadığını düşünürken, diğeride aynı yönetmeliğe göre gerek vardır dedi.

Bu durumda o şeyin yapılıp yapılmayacağı konusunda soru sorup bilgi alacağım makam neresidir?

Konu: Yangın yönetmeliğine göre kazan dairelerindeki Elektrik tesisatının ex-proof olup olmayacağıdır. Ben yönetmeliği okuduğumda tesisatın ex-proof olmasına gerek olmadığını anlıyorum. Ama başka mühendis gerek vardır diyor.

Konuda hüküm verecek merci neresidir?
 
Bir diğer muallakta olan konu ise, kabloların zorunlu olarak halojen free olup olmayacağıdır.
 
çevre ve şehircilik il müdürlüğünden görüş alabilirsiniz.
sonuç çıkmazsa çevre ve şehircilik bakanlığından görüş alınır.
yangın yönetmeliğine göre kazan dairesindeki kazanlar doğalgaz yada LPG ile çalışacaksa sistem exprof olur.
madde 88
(5) Doğalgaz, LPG veya tehlikeli maddeler ile çalışılan yerlerde fanların ve havalandırma motorlarının patlama ve kıvılcım güvenlikli (ex-proof) olması gerekir. Kablo ve pano tesisatlarının da kıvılcım güvenlikli olması şarttır.

Kolay Gelsin.
 
Adem Bey; Yangın yönetmeliğine bakıldığında;

Doğalgaz ve LPG tesisatlı kazan daireleri

MADDE 55- (1) Kazan dairelerinde doğalgaz ve LPG kullanılması hâlinde, bu madde ile Sekizinci Kısmın ilgili hükümleri uygulanır. Kazan dairesinin doğalgaz ve LPG tesisatı, projesi, malzeme seçimi ve montajı ilgili standartlara ve gaz kuruluşlarının teknik şartnamelerine uygun olarak yapılır.
(2) Sayaçların kazan dairesi dışına yerleştirilmesi gerekir.
(3) Herhangi bir tehlike anında gazı kesecek olan ana kapama vanası ile Elektrik akımını kesecek ana devre kesici ve ana elektrik panosu, kazan dairesi dışında kolayca ulaşılabilecek bir yere konulur. Gaz ana vanasının yerini gösteren plaka, bina girişinde kolayca görülebilecek bir yere asılır.
(4) Gaz kullanılan kapalı bölümlerde, gaz kaçağına karşı doğal veya mekanik havalandırma sağlanması gerekir.
(5) Kazan dairesinde doğalgaz veya LPG kullanılması hâlinde, bu gazları algılayacak gaz algılayıcıların kullanılması şarttır.
(6) Kazan dairesi topraklaması 21/8/2001 tarihli ve 24500 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliğine uygun şekilde yapılır.
(7) Kullanılan gazın özelliği dikkate alınarak, aydınlatma ve açma-kapama anahtarları ile panolar, kapalı tipte uygun yerlere tesis edilir.
(8) Kullanılan gazın özelliği dikkate alınarak, tablolar, anahtarlar, prizler, borular gibi bütün elektrik tesisatının ilgili yönetmeliklere ve Türk Standartlarına uygun olarak tasarlanması ve tesis edilmesi gerekir. Bu tesisat ve sistemlerde kullanılacak her türlü cihaz ve kabloların ilgili standartlara uygun olması gerekir.

Yukarıdaki maddeler içerisinde herhangi bir ex-proof tesisat olması gerektiğiyle ilgili bir madde göremiyorum. Kapalı tipte olacak demiş o kadar. Kapalı tip demek ex-proof anlamına gelmez. Türk standartlarına ve ilgili standarlara atıfta bulunulmuş. İlgili olanları araki bulasın!(Ne kadar sorumluluk atmayı kolayca yapıyorlar, ilgili standarta göre, ilgili mevzuata göre deyip çıkıveriyorlar; neyse onlar bi zahmet yazıverseler de debelenmesek! Eminim yazan da bilmiyordur.

Sizin bahsettiğiniz maddedeki ex-proof tesisat havalandırma ile ilgili olan tesisat. Tüm tesisatın ex-proof olması gerektiğini anlamıyorum ben o maddeden. Dolayısıyla burda siz mi doğru düşünüyorsunuz ben mi belli değil. Madem belirsizlik var. Ben merak ediyorum. Kime soracaz bu tür belirsiz durumları!.

Hem ex-proof olması gereken bir yerde ateş ve kıvılcım hiç bir şekilde olmaması gerekirken, orada gazın kendisi yakılıyor. Yanma varsa bir yerde oranın ex-proof olmasının hiç bir anlamı olmaz ki! Yanlış mı düşünüyorum...

Aynı şekilde mutfakta doğalgaz kullanıyoruz diye aydınlatmaları ex-proof mu yapacağız.? Ex-proof lambanın altında çakmakla ocak yakıyorum. Sizce tuhaf olmaz mı?
 
iyi akşamlar sn. Hemmuhhemtek
exproof demek patlamaya karşı dayanıklı olarak bilirim. zaten kazan dairesinde olası bir patlama olduğunda kazan dairesinin diğer odalar arasında yer alan duvarların yetersiz olacağı bellidir. olası bir patlamadan sonra zaten ha exproof yapmışsn ha exproof yapmamışsın hiç fark etmez.
bunu yönetmelik çıkaranlara sormak lazım. bizim her gün her gün cebelleştiğimiz konular bunlar :)


MADDE 55- (1) Kazan dairelerinde doğalgaz ve LPG kullanılması hâlinde, bu madde ile Sekizinci Kısmın ilgili hükümleri uygulanır. denmiş
sekizinci kısıma baktım
LPG tüplerinin depolanmasına ilişkin esaslar
MADDE 106-
...


(6) Havalandırma fan ile yapılıyor ise;
a) Patlama ve kıvılcım güvenlikli (ex–proof) malzeme kullanılması,
b) Havalandırma debisinin döşemenin her bir m2’si için en az 0.3 m3/dak olması,
c) Havalandırma çıkış ağzının diğer binalardan en az 3 m uzaklıkta bulunması,
ç) Havalandırma kanalının zeminden itibaren tespit edilmesi,
d) Kablo ve pano tesisatının kıvılcım güvenlikli olması,
şarttır.

...

(11) Depo binalarının Elektrik sistemleri, ankastre olarak kıvılcım ve kısa devre oluşturmayan özellikteki malzeme ile yapılır. Elektrik anahtarlarının binanın dış yüzeyinde ve zeminden 2 m yükseklikte bulunması ve aydınlatma armatürlerinin tavana monte edilmiş olması gerekir.

Doğalgaz kullanım esasları
MADDE 112

...

a) Doğalgazın kazan dairelerinde kullanılması hâlinde, kazan dairesinde bulunan ve enerjinin alınacağı enerji tablosunun, etanj tipi patlama ve kıvılcım güvenlikli olması, kumanda butonlarının pano ön kapağına monte edilmesi ve kapak açılmadan butonlar ile çalıştırılması ve kapatılması gerekir.
b) Kazan dairelerinde, muhtemel tehlikeler karşısında, kazan dairesine girilmesine gerek olmaksızın dışarıdan kumanda edilerek elektriğinin kesilmesini sağlayacak biçimde ilave tesisat yapılır.
c) Kazan dairelerinde aydınlatma sistemleri; tavandan en az 50 cm sarkacak şekilde veya üst havalandırma seviyesinin altında kalacak şekilde veya yan duvarlara etanj tipi fluoresan veya contalı glop tipi armatürler ile yapılır ve tesisat antigron olarak tesis edilir.
ç) Isı merkezlerinin girişinde 1 adet emniyet selonoid vanası bulunması ve bu vananın en az 2 adet patlama ve kıvılcım güvenlikli kademe ayarlı gaz sensöründen kumanda alarak açılması gerekir. Büyük tüketimli ısı merkezlerinde, entegre gaz alarm cihazı kullanılması da gerekir.
d) Cebri havalandırma gereken yerlerde fan motorunun brülör kumanda sistemi ile paralel çalışması ve fanda meydana gelebilecek arızalarda brülör otomatik olarak devre dışı kalacak şekilde otomatik kontrol ünitesi yapılması gerekir. Hava kanalında gerekli hava akışı sağlanmayan hâllerde, elektrik enerjisini kesip brülörü devre dışı bırakması için, cebri hava kanalında duyarlı sensör kullanılır. Brülör ve fan ayrı ayrı kontaktör termik grubu ile beslenir.
e) Kazan dairelerinde bulunan doğalgaz tesisatının veya bağlantı elemanlarının üzerinde ve çok yakınında yanıcı maddeler bulundurulamaz.

bir kaç paragrafın altını çizdim ama sizin ilk cevapta da belirttiğim gibi Çevre ve Şehircilik müdürlüğünden görüş almanızı tavsiye ederim. Sonuçta bu yönetmeliği yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır.

Kolay Gelsin.
 
İlinizdeki itfaiye teşkilatının varsa yangın kontrol birimide yardımcı olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,735
Mesajlar
929,371
Kullanıcılar
452,457
Son üye
powerotomasyon.net

Yeni konular

Geri
Üst