Yüksek akım sonrası arıza! Lütfen fikirlerinize ihtiyacımız var

kısa devre kesme akımı en az 6kA olmalı denmiş. niyet okumayayım ama B tipi MCB seçimi endüstriyel kullanım için değil ev, işyeri gibi basit kullanım için tasarlandığını izlenimi veriyor. gerilim darbesi cihaza zarar verdiğinde lamba ve sesli uyarı vermesi için MCB'nin yardımcı kontağı kullanılıyor. profesyonel parafudurlu sistemlerde benim bildiğim bi uyarı devresi falan kullanılmıyor. ayrıca biz devamlı akım üzerinden düşünüyoruz ama asıl darbenin gerilim seviyesinden kaynaklandığını unutmayalım. ne bileyim bilinçli kullanıcıların bu ürünü kartuşlu sigortayla da kullanabileceğini düşünüyorum.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Kaliteli parafudrlarda,hasarlandığında / kullanım ömrüne yakın olduğunda,bunu bildirem yardımcı kontak bulunmaktadır.Bu,değişim için alarm kontağı olarak kullanılabilir.Bahsettiğiniz endişeyi aleti eklediğim bölümde belirmiştim.50 kA ( mesela ) barada,10 kA B tipi ! Kartuş sigorta + alarm kontağı !
 

Ekli dosyalar

  • FM 11-12 ALARM KONTAĞI.pdf
    547.9 KB · Görüntüleme: 3

fahri bey dokuman için tesekkürler. demek istediğim parafudurun alarm kontağı olmasa da profesyoneller kontrol prosedürü uygular fakat normal kullanıcılardan bu beklenmez. o yüzden de yardımcı kontaklı MCB kullanıldığı kanaatindeyim. ışık ve sesli uyarı olacak ki cihaz yenisiyle değiştirilebilsin yoksa bi dahaki sefer için koruma kalkanı olmayacak.
 
Tabiki o endişelerin hepsi geçerli.Bu işlere yön veren firmalar ! bile bu ayrıntıyı düşünmüyorsa / uyarıyı kulak arkası ediyorsa, o tesisleri çalıştıranlar ne yapsın.Kedi girmiş,yılan girmiş,fare girmiş palavraları imdada yetişiyor ve yutuluyorsa ! daha çok yanarız.Projeyi çizenlerin bile,bu konuların hiçbirinden haberi yok.Onlar,buralardan ! ,utanmadan,iş kotarmanın peşindeler.Kim kaça yapıyorsa,ben 1/4 fiyata yaparım diyen adamdanda doğru proje çıkmaz.Onların işi,AVM,Hastane projesi dilenme ! ,forumlardan iş bağlama utanmazlığıdır.Ölü bizim,Allah rahmet eylesin.
 
Zamanında aşağıdaki Parafudr'u satın almıştım. Yardımcı kontak girişi/çıkışı var, yanında klemensle verilmiş. Tetiklendiğinde bir sayaçla takip edilebilir. Ayrıca birkaç kez devreye girdiğinde yeşil bantlı kısmın rengi değişiyor diye okumuştum.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20241023_223409.jpg
    271.3 KB · Görüntüleme: 7
Sigortanın atması için vdr'nin
delinip kısa devre olması gerekmiyormu?.
Hayır, içindeki yarı iletken, üzerinde yazan gerilimi aşınca vdr kısa devre haline geliyor.

Kısa devre gerilimini aşan sınırlandırılmış akım kademe, kademe artırılarak yapılacak deneme ile kaç amperde hasarlanıyor anlaşılabilir. Kısa devre halinde önündeki cam sigortayı attırsa da kendini feda etse de sonuçta Şebeke darbelerinden bulunduğu cihazı koruyacaktır. Aynı şeyi yıldırım darbesi için söyleyebilsek herhalde parafudr diye bir eleman icat edilmezdi. Basit olanlarda gaz tüp yerine vdr/varistör olabilir.
 
Çok sık karşılaşılmadığından tekrar kaynakları paylaşmakta fayda var;

Kaynak: https://www.voltimum.com.tr/haberler/parafudr-nedir-ve-secimi-nasil-yapilir


https://www.voltimum.com.tr/video/parafudrlarin-calisma-prensipleri-nelerdir
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar tekrardan selamlar
Paylaşımları okuyorum, yorumlar için tek tek teşekkür ederim herkese

Şimdi evin sigorta kutusunu güvenli hale getirmek için

Koruma rölesi
Kontaktör
Parafudr
parafudr sigortası almak istiyorum.

Bana marka model olarak tavsiye edebilir misiniz?

Röle olarak
https://www.entes.com.tr/gkrc-02f/ bunu düşünüyorum ama diğer ürünler için bir fikrim yok.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…