Yüksek akım sonrası arıza! Lütfen fikirlerinize ihtiyacımız var

kısa devre kesme akımı en az 6kA olmalı denmiş. niyet okumayayım ama B tipi MCB seçimi endüstriyel kullanım için değil ev, işyeri gibi basit kullanım için tasarlandığını izlenimi veriyor. gerilim darbesi cihaza zarar verdiğinde lamba ve sesli uyarı vermesi için MCB'nin yardımcı kontağı kullanılıyor. profesyonel parafudurlu sistemlerde benim bildiğim bi uyarı devresi falan kullanılmıyor. ayrıca biz devamlı akım üzerinden düşünüyoruz ama asıl darbenin gerilim seviyesinden kaynaklandığını unutmayalım. ne bileyim bilinçli kullanıcıların bu ürünü kartuşlu sigortayla da kullanabileceğini düşünüyorum.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Kaliteli parafudrlarda,hasarlandığında / kullanım ömrüne yakın olduğunda,bunu bildirem yardımcı kontak bulunmaktadır.Bu,değişim için alarm kontağı olarak kullanılabilir.Bahsettiğiniz endişeyi aleti eklediğim bölümde belirmiştim.50 kA ( mesela ) barada,10 kA B tipi ! Kartuş sigorta + alarm kontağı !
 

Ekli dosyalar

  • FM 11-12 ALARM KONTAĞI.pdf
    547.9 KB · Görüntüleme: 3
Kaliteli parafudrlarda,hasarlandığında / kullanım ömrüne yakın olduğunda,bunu bildirem yardımcı kontak bulunmaktadır.Bu,değişim için alarm kontağı olarak kullanılabilir.Bahsettiğiniz endişeyi aleti eklediğim bölümde belirmiştim.50 kA ( mesela ) barada,10 kA B tipi ! Kartuş sigorta + alarm kontağı !

fahri bey dokuman için tesekkürler. demek istediğim parafudurun alarm kontağı olmasa da profesyoneller kontrol prosedürü uygular fakat normal kullanıcılardan bu beklenmez. o yüzden de yardımcı kontaklı MCB kullanıldığı kanaatindeyim. ışık ve sesli uyarı olacak ki cihaz yenisiyle değiştirilebilsin yoksa bi dahaki sefer için koruma kalkanı olmayacak.
 
Tabiki o endişelerin hepsi geçerli.Bu işlere yön veren firmalar ! bile bu ayrıntıyı düşünmüyorsa / uyarıyı kulak arkası ediyorsa, o tesisleri çalıştıranlar ne yapsın.Kedi girmiş,yılan girmiş,fare girmiş palavraları imdada yetişiyor ve yutuluyorsa ! daha çok yanarız.Projeyi çizenlerin bile,bu konuların hiçbirinden haberi yok.Onlar,buralardan ! ,utanmadan,iş kotarmanın peşindeler.Kim kaça yapıyorsa,ben 1/4 fiyata yaparım diyen adamdanda doğru proje çıkmaz.Onların işi,AVM,Hastane projesi dilenme ! ,forumlardan iş bağlama utanmazlığıdır.Ölü bizim,Allah rahmet eylesin.
 
fahri bey dokuman için tesekkürler. demek istediğim parafudurun alarm kontağı olmasa da profesyoneller kontrol prosedürü uygular fakat normal kullanıcılardan bu beklenmez. o yüzden de yardımcı kontaklı MCB kullanıldığı kanaatindeyim. ışık ve sesli uyarı olacak ki cihaz yenisiyle değiştirilebilsin yoksa bi dahaki sefer için koruma kalkanı olmayacak.
Zamanında aşağıdaki Parafudr'u satın almıştım. Yardımcı kontak girişi/çıkışı var, yanında klemensle verilmiş. Tetiklendiğinde bir sayaçla takip edilebilir. Ayrıca birkaç kez devreye girdiğinde yeşil bantlı kısmın rengi değişiyor diye okumuştum.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20241023_223409.jpg
    IMG_20241023_223409.jpg
    271.3 KB · Görüntüleme: 7
Sigortanın atması için vdr'nin
delinip kısa devre olması gerekmiyormu?.
Hayır, içindeki yarı iletken, üzerinde yazan gerilimi aşınca vdr kısa devre haline geliyor.

Kısa devre gerilimini aşan sınırlandırılmış akım kademe, kademe artırılarak yapılacak deneme ile kaç amperde hasarlanıyor anlaşılabilir. Kısa devre halinde önündeki cam sigortayı attırsa da kendini feda etse de sonuçta Şebeke darbelerinden bulunduğu cihazı koruyacaktır. Aynı şeyi yıldırım darbesi için söyleyebilsek herhalde parafudr diye bir eleman icat edilmezdi. Basit olanlarda gaz tüp yerine vdr/varistör olabilir.
 
Çok sık karşılaşılmadığından tekrar kaynakları paylaşmakta fayda var;

Parafudr Nedir ve Seçimi Nasıl Yapılır?​


14.04.2017

Sektörün az tanıdığı ve seçimi konusunda zorlanılan ürün olan parafudr konusunu ele alıyoruz. Her zaman olduğu gibi parafudr nedir sorusu ile başlayacağız.

0.jpg


Süleyman Özdal - Legrand Eğitim Yöneticisi​


Parafudr en basit tabiri ile enerji hatlarını atmosferik kaynaklı yıldırım gibi çok yüksek gerilimden koruyan devre elemanıdır.
Daha fazla öğren: Hangi standartlara tabidir?

Parafudr seçimi için adım adım gidilmesi gerekir​

  1. Öncelikle sistemde tek parafudr kullanmak yanlış bir uygulamadır. Şöyle ki, ana dağıtım panosundaki parafudr yıldırım darbesini sadece %80'i karşılar geri kalan %20 kısım hat üzerinde ilerlemeye devam eder. İşte bu sebepden dolayı ana pano ve tali pano olmak üzere minumum iki noktada kullanmak en doğru uygulamadır.

    Hatta hat üzerindeki hassas cihazlara göre yakın koruma parafudru (parafudrlu grup priz) kullanmamız da gerekebilir.

    i1.png


  2. Ana dağıtım panosu ve, tali pano parafudrları ayrıdır. Şöyle ki, sipariş aşamasında ana dağıtım panosu için Iimp değerine göre seçim yapılır. Türkiye şartları için ortalama 40- 50kA seçilmekte olup 100kA kadar opsiyonlar sunulmaktadır. Tali pano için ise Imax değeri baz alınmalıdır. Burada ise ortalama 20kA ve üstü seçilmektedir.

    Iimp: Tip 1 parafudrların zarar görmeden darbelere 5 kez dayanabileceği değeri ifade eder. Ana dağıtım panosu parafudrlarında bu değer yazar.
    Imax: Tip 2 parafudrlar için maksimum deşarj akımıdır. Parafudr zarar görmeden Imax darbesine 1 kez dayanabilmelidir.

  3. Parafudr konusunda en çok karmaşa yaşanan bir nokta da bazı markalarda B - C - D tipi diye sınıflandırma yapması, bazı markalarda ise Tip 1 – Tip 2 – Tip 3 şeklinde sınıflandırma yapılmasıdır. Aslında aynı ifadeler olup markaların farklı standartlara göre konuşmasından dolayı yaşanan bir karmaşadır. Örnek projede B standartı yazıyorsa siz Tip1 parafudr da sunabilirsiniz.

    capture1.png


  4. Ana dağıtım panosunda Tip 1 veya B sınıfı, tali panoda ise Tip 2 veya C sınıfı parafudr kullanmak gerekir.

  5. Trifaze sistemlerin korunması için trifaze parafudr yani 4 kutuplu kullanılması monofaze sistemlerin korunması için 2 kutuplu kullanılması en ideal yöntemdir.

    capture2_1.png
Neden birden fazla parafudr kullanılmalıdır?

Yazar​


Süleyman Özdal - Legrand Eğitim Yöneticisi
Kaynak: https://www.voltimum.com.tr/haberler/parafudr-nedir-ve-secimi-nasil-yapilir


https://www.voltimum.com.tr/video/parafudrlarin-calisma-prensipleri-nelerdir
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar tekrardan selamlar
Paylaşımları okuyorum, yorumlar için tek tek teşekkür ederim herkese

Şimdi evin sigorta kutusunu güvenli hale getirmek için

Koruma rölesi
Kontaktör
Parafudr
parafudr sigortası almak istiyorum.

Bana marka model olarak tavsiye edebilir misiniz?

Röle olarak
https://www.entes.com.tr/gkrc-02f/ bunu düşünüyorum ama diğer ürünler için bir fikrim yok.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,626
Mesajlar
928,591
Kullanıcılar
452,298
Son üye
Z_ozcan

Yeni konular

Geri
Üst