yıldırımın yıkıcı etkisi prize kadar geldiyse kolları açıp gelme demenin bi faydası olmaz fakat benim merak ettiğim bahsettiğiniz korumalı prizler bozulurken alıcılar da zarar görüyor mu?
Sn.kocamanusta.Bulunduğum yer,Türkiye'nin ,orajlı gün sayısı bakımından en yüksek bölgelerinden birisi.
2000 yılına kadar,paratöner ve parafudrun ne olduğu konusunda fazla bilgiye sahip değildim.2000 yılında geldiğim Resmi kuruma bağlı 20-25 noktadaki telefon santralı kart arızaları ile tanışmam ve paratöner konularına dalmam o zaman başladı.İlk olarak,paratönerler konusuna girdiğimde ( başlıklar,o dönemde radyoaktif tip olduğu için ) topraklama değerlerinin anormal değerlerde olduğunu gördüğüm için,öncelikle onları ( tarla toprağı gözüyle gördüğümüz yerlerde ! 30 adede kadar 2 mt. lik bakır çubuk,kazayağı montajı ile ) < 5 ohm durumuna getirdik.Daha sonra,tlf santrallarındaki telekom girişlerindeki parafudr korumalarınıda ( o zamanlar,fiber kablo yoktu tabiki ) çalışır hale getirmemize rağmen,kart arızalarının sayısını istediğimiz seviyeye düşüremedik.Paratöner ıslah işini İzmir Dameks firması ile yürüttüğümüz için,paratöner duayeni Allah rahmet eylesin Müzekka Damgacıoğlu ile tanıştık.O bize,şebeke girişleri için,santral beslemelerine priz tipi koruyucular ( şimdiki akım korumalı priz diye yutturulan,ne idüğü belirsiz aletlerden değil ) tavsiye etti ve tüm telefon santral elektrik beslemelerinde onları kullandık.Artık,santral bakımcılarımız ( çok canları sıkılarak ! ) ,sadece,çayımızı içmeye,rutin bakımlarını yapmaya gelir oldular.Daha sonra,birçok yerdede Phoenixe ait priz tipi koruyucular aldık ve onları kullandığımız yerlerdede sorun yaşamadık.
Özetlersek,kurallara uygun tesisat kurmak ve kalitesi kanıtlanmış ürün kullanmak şartiyle,hem tesisatı hem koruyucu elemanı korumak mümkündür.Paratöner ve parafudr konusu ( gerçi,tüm elektrik konusu ) faz-nötür al götür konusu değildir.