Örneğin yukarıdaki gibi 1020 kHz frekansında yayın yapan Es Radyo diye bir istasyonumuz olsun. Bizim de bir radyo alıcı devresi yaptığımızı düşünelim. Burada bant genişliği 10kHz olarak ayarlanmış. Yani her bant bir radyo kanalı için tahsis edilmiş. Biz de Es Radyo'yu dinlemek istiyoruz. O zaman sadece orta dalgadaki frekansları geçiren bir filtre yapmamız gerekir.
Buna bant geçiren filtre diyoruz. Örneğin bir alttaki bobin, sığaç ve dirençten oluşan devrede uygun değerler seçerek bant geçiren filtre yapabiliriz.
Devre elemanlarının frekans cevabını da pratik olarak üstteki gibi düşünebiliriz. Örneğin düşük frekanslarda sığaç açık devre, bobin ise kısa devre olmuş gibi davranır.
Hatta devrenin Bode grafiği bu iş için hazırlanmış kağıtlara çizilerek tahmini olarak devrenin frekans cevabı anlaşılabilir. Bu da devrenin nasıl çalıştığını anlamak için iyi bir yoldur.
Uygulama alanı olarak cep telefonlarından, radyo elektroniğine, GPS sistemleri, güç elektroniği ve ses sistemlerine kadar geniş bir kullanım alanı var. Neredeyse kullandığınız her elektronik cihazda bir filtre bulabilirsiniz.