Yüksek gerilim akım trafosu

Sn.Roboelektronik örneği anladım arkadaşı eleştirmek değil di amacım, Sadece bir soruydu ???

Sn.hicbirsey basettiğiniz sanırım A.G. Şalteri, ben şimdi şunu merak ettim O.G. hatta Y.G. bu akımlar mümkünmüdür?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Ben soyle bir sey dusundum...YG tarafinda en fazla kac ampere kadar cikilabilir?...Cok ozel uygulamalar disinda,mevcut-kurulu bir sistem icin dusunuyorum...Trafonun primer ve sekonder tarafindaki guc bagintisi degismeyeceginden,sekonderdeki gerilimi 380 Volt, maksimum amper degerini de 6300 A olarak kabul edersek
( EAE nin bus barlarinin 6300 A i tasiyabildigi bilgisinden referans aldim), yuksek gerilim olarak minimum degeri 6.3 KV alirsak, guc formulunden :
S1=S2
1.732x6300xAkim = 1.732x380x6300 buradan akimi cekersek
Akim = 380 A cikiyor..Diyebilir miyiz ki bu degerden sonrasi ya ozel uygulamadir ya da YG icin kabul edilebilir sinirlarin disina cikilmaya baslar? fikirlerinizi bekliyorum
 
Düşündüm de, sanırım bunun cevabı kesicilerin nominal akımlarında saklı.
 
IEC (International Electrotechnical Commission) ye göre ;

Alternatif Gerilim’de 1000 V un,

Doğru Gerilim’de 1200 V’un üzeri YÜKSEK GERİLİM kabul edilir.



Gerilim Seviyeleri (TÜRKİYE)


Alçak Gerilim 220/380 Volt

Orta Gerilim 31-35 kV
6.3 kV Terkedilmekte olan bir gerilim değeridir.
Sanayide kullanılan özel makinalar için özel gerilim değerleri
(3.3, 6.3,11 kV,…) kullanılmaktadır.

Yüksek Gerilim 380 kV, 154 kV (Halen bu iki gerilim değerinde iletim şebekesi
vardır. Ara değerlerde de 66 kV gibi iletim yapılabilmektedir.
 
Demin cetvele ozellikle baktim...Dagitim trafolari (0.4 kv cikisli) icin en buyuk AG Termik Manyetik salter degerini 4000 A, en buyuk YG sigorta degerini ise (6.3 KV) icin 200 A olarak almis...
6.3 KV sistemlerin artik ortaliktan temizlenmesini can-i gonulden diliyorum cunku yagli kablolarin aktarimi, askiya alina(ma)masi ek mufu ayri bir dert...konudan da biraz sapmis olduk mu ne:)
 
Sn.Roboelektronik 'inde dedigi gibi;
Türkiye standartlarında,yeni şart nameye göre 0_1000 volt arası A.G.,1000_380000 volt arası Y.G. olarak tanımlanmaktadır. 34.5KV ,15KV , 6.3KV eskiden orta gerilim adı ile tabir edilirken,yeni şart namelerde yüksek gerilim olarak isimlendiriliyor.

Diger konuya gelelim;
Demişsinizki,Y.G.' 2000 amper olurmu evet olur.Neden nasıl olur ona deyineyim.

Bilindigi üzere,akım trafoları koruma ve ölçüm amaçlı kullanılır.
Y.G.'de ise korumayı ele alalım;
Baglı bulundukları fider kesicilerinin koruma roleleri ( aşırı akım ve toprak koruma roleleri ) akım trafolarından gelen akım degerlerine göre yapılan teb ayarları dogrultusunda kesiciyi korumaya alır.
Örnegin, 34.5kv 'luk bir tali merkezi ele alalım ve bu sistemdeki ana baraların üzerlerinde 30'a yakın 34.5 kv'luk fiderler oldugunu ve bu fiderlerin ortalama 80 amper çektigini hesap ederseniz eger dolayı ile bu barayı korumak içinde 2500/5 lik bir akım transformatörü kullanılacagını açıga çıkara bilirsiniz.Bu şekilde konuya daha iyi vakıf olabilirsiniz.
Hariicinde herhangi bir 34.5'lik fider kısa devre anında yüksek akım çeker 2000 amper üzeri akımlar çeke bilir eger bunlar hesap edilmez ve rolelerin teb ayarları dogru yapılmaz isefidere baglı akım trafosu kapasitesinin üzerine çıkacagından dolayı patlar ve kesicininde patlamasına sebebiyet verebilir.

İlginizden dolayı herkeze teşekkür ederim,
Saygılarımla;
 
Sn.blacktooth açıklama için teşekkürler

S = 34500v X 80A X 1,73 = 4774800 va = 4774,8 kva = 4,7748 Mva

30 adet fider X 4,7748 Mva = 143,244 Mva

80A X 30 = 2400A bu durumda nominal olarak bu akım sadece tevzi merkezlerinde söz konusu

bu açıklığa kavuştuğuna göre, sıra Sn.darma arkadaşımızın diğer sorularına geliyo sanırım.
 
Sn.abuzettin20 ;
Öncelikle şunu belirtmeliyim,akım transformatörlerinde önemli olan baglı bulunacagı yere göre seçiminin yapılmasıdır.
1_Baglanacagı gerilim degeri,
2_O sistemin maximum çekecegi akımdegeri ve buna baglı olarak dönüştürme oranı,
3_Akım transformatörünün sınıfı, örn.class 0.5,1,5 gibi
4_Polaritesi
5_Sekonder uçlarının topraklanması

Sn.darma'nın söyledigi tangent delta tap ibaresi ise yabancı bir cümle,ne oldugunu bende bilmiyorum,belkide yabancı oldugundan anımsayamadım türkçe anlamını söylerseniz belki bir fikir yürütebilirim.Yada bilen arkadaşlarım varsa açıklasınlar bende bileyim.

Saygılarımla;
 
mrb, ag ve yg akım trafoları arasında hiç bir fark yoktur çalışma prensıplerı aynıdır. og yada yg de kullanılan akım trafolarında izlasyon güçlüdür. halıylede ebat farkı vardır. :)
 
öncelikle hepinize yorumlarınızdan ötürü teşekkür ederim. Bu arada yg hatta 2000 A olur ancak arıza akımlarında olur. Tangent delta tap denen şeyin resmine bakıyorumda bir musluk var altta onu gösteriyor. ancak bu musluk yağ numune hattının değil o ayrı biyerde gösterilmiş. Zaten tap musluk manasında tangent delta dediğide delta açısı manasında düz mantıkla ama akım trafolarında ne açısı olduğunu anlayamadım.belki yanlış çevirmişimdir ama çağrışım yaptırabilir belki.Olmazsa kataloğuda eklerim buraya birlikte yorum yapmaya çalışırız.
saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
128,900
Mesajlar
921,482
Kullanıcılar
451,048
Son üye
Yates

Yeni konular

Geri
Üst