Yüksek gerilim direkleri...

... gresi nasıl süreceksin kontaklara peki, ıstankanın ucuna gres sürüp uzaktan dogrumu kontaklara gres sürüyosunuz. ilginç geldi.. bıcaklarda nasıl oynama yapıyosunuz o zaman..

Yağlama işlemini ben yapmadım. Mesajı dikkatli okuyun.
Yapanlar da şu şekilde yaptı:
Bıçaklar açıldı, bıçakların ucuna gres bir sopa vasıtası ile sürüldü. Bu işlemler yapılırken ayırıcı üst kontaklarında enerji vardı (35-40cm mesafede). Sonra da bıçaklar aç-kapa yapılarak kontaklara gres yedirildi.

Halen diyorum ki bu işlemler yapılırken ayırıcı üst kontaklarındaki enerjinin de kesilmesi gerekirdi. Ama cahil cesareti böyle birşey işte.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
arkadaşlar bu 1kV 1 cm ten atlar olayı uygulamada nasıl tam olarak bilmiyorum ama hatlarda kullanılan izolatörlerin kendi aralarında ve hatta karşı kapasiteleri vardır ve her zincir elemanına da farklı gerilim yüzdesi düşer,en büyük gerilim iletkenin bağlı olduğu izolatöre en yakın olanına düşer.mesela örnek olarak 10 tane izolatörden oluşan 154kV'luk bir hatta iletkenden itibaren(iletkene en yakın) 1.sıradaki izolatöre gerilimin %30 u düşer dersek bu da atlama mesafesinin 154.0,3 = 47 cm olduğunu gösterir
 
Şebeke frekansında (50Hz) , normal hava şartlarında (!) (deniz seviyesinde , %70 nemde , ...) , 1kV'luk gerilim 1mm aralığında atlar.
 
bende 10 000voltta 1 cm diye biliyorum
yapılan hat kontürollerinde 154kv iletkene 50 cm de insanların inşaat çalışmasını gördük
 
Hatta kullanılan;
1-Direk tipinden
2-Direğin boyundan
3-izolatör tipinden
4-izalatör boyutundan
5-izalatör sayısından
6-iletken kesitinden (zor ihtimal) aşağı yukarı bir fikir verir.
 
sistem aşırı akım çekiyorsa toprağa en yakın yerden her zaman atlama yapabilir bu karadeniz gibi nemli bir yer ise sisli havalarda özellikle 30 cm den ark yapabilir
 
Yürüme:Bir katı veya sıvı yüzeyinden linerliği bozacak miktarda akım geçmesidir.
Delinme:Bir katı , sıvı , gaz veya vakum ortamından linerliği bozacak miktarda akım geçmesidir.

Yürüme olayı delinme olayından çok daha rahat gerçekleşir. Bu yüzden yürüme mesafeleri delinme mesafelerinden daha uzundur. İzalatörlerin yüzeylerinin kıvrımlı olmasının nedenide yürüme mesafesini uzatmak içindir.

Gelelim konumuz olan delinmeye (yukarıdaki katılımcıların ifadesiyle atlamaya). Delinmenin gerçekleşmesi pekçok parametreye bağlıdır.Bunlardan birincisi uygulayacağımız gerilimin karakteri . Haydi bunu sabitleyelim 1.2/50 mikrosaniyelik gerilim palsi kullanalım. İkincisi delinmenin gerçekleşeceği ortam. Bizim konumuzda bu ortam hava. Hava şartları delinme gerilimini doğrudan etkiler. Diyelimki hava şartlarını hiç değişmeyen ideal bir hale getirdik. Bu durumda karşımıza çıkan üçüncü sorun delinmenin gerçekleşeceği sistemin geometrisi. Bunuda ideal bir test düzeneği kurarak hallettik. En ideal geometrik şekil olan iki tane küre kullanarak atlama gerilimini tesbit etmeye çalıştık. Böyle bir düzenekte yaptığımız testlerden alacağımız sonuçlardan birkaçını aşağıda veriyorum.
Çapı 6.25 cm olan iki küre arasını 2.5 cm açtığımızda delinme gerilimi 68.5 kV oluyor. Ama Çapı 25 cm olan iki kürenin arasını 2.5 cm açtığımızda delinme gerilimi 71.5 kV oluyor. Çapı 25 cm olan kürelerin arasındaki mesafeyi 10 kat arttırarak 25 cm ye çıkardığımızda delinme gerilimininde 10 kat artıp 715 kV olmasını bekleriz . Nede olsa herşeyi ideal hale getirmişiz. Peki öylemi oluyor? Ne yazıkki öyle olmuyor. Sistem tutuyor 393 kV da atlıyor.

Hele bide normal hayatta ne şekiller ideal geometriye sahip. Nede hava şartları ideal. Onun için şu gerilim şukadar mesafeden atlar dememiz mümkün değil. Siz siz olun enerjili sistemlere çok fazla yaklaşmayın.

Kolay gelsin.....
 
Son düzenleme:
bana acaba şu konularda yardımcı olurmusunuz.ben de yüksek gerilim ehliyeti sınavına girdim sınavları verdim.Artık sadece bi sözlü kaldı. Bazı sözlü sorularında sıkıntılıyım bana yardımcı olan arkadaşlardan da allah razı olsun olmayandan da............ işte sorular:
1:Ana kumanda odasında vibrasyon yazıcılarını kontrolü
2:Ana kumanda odasında invertör ve redresör panosunun kontrolü
3:Ana kumanda odasında alarm panosunun kontrolü
4:Ana kumanda odasında soğutma suyu devresinin kontrolü
5:Ana kumanda odasında drenaj suyu ve basınçlı hava sistemi panosunun kontrolü
6:Ana kumanda odasında havalandırma ile ilgili panonun kontrolü
7:Ana kumanda odasında değerlerin kontrolü ve değer föylerine yazılması
8:ünite kumanda odasından üniteye ait değerlerin kontrolü ve değer föylerine yazılması
Bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.eğer bu konuların cevaplarını biliyorsanız ******@mynet.com adresinede göndere bilirsiniz teşekkürler.......
arkadaşlar bi zahmet bana bu kaonularda yardımcı olursanız çok sevinirim biraz aceleeeeee........
Soruların cevaplarını bulduysanız yollar mısınız çok acil
 
Bildiğimiz üzere gerilim çeşitleri 3'e ayrılır. Bunlar;

Alçak Gerilim (0-1kV)
Orta Gerilim (1kV-35kV)
Yüksek Gerilim (35kV-154kV)
Çok Yüksek Gerilim (154kV ve üzeri)


Elektrik direklerinde taşınan gerilim genellikle 380 Volt 3 faz olarak veya 220 Volt tek faz olarak taşınır. Bunlar traversler sayesinde taşınır. Şalt sahasındaki trafolardan çıkan gerilim 35kV'tur. Ama dediğim gibi elektrik direklerinde genellikle 380 Volt 3 faz olarak taşınır ve evlerimizdeki sayaç ve sigorta panosuna gider :)
 
Bildiğimiz üzere gerilim çeşitleri 3'e ayrılır. Bunlar;

Alçak Gerilim (0-1kV)
Orta Gerilim (1kV-35kV)
Yüksek Gerilim (35kV-154kV)
Çok Yüksek Gerilim (154kV ve üzeri)


Elektrik direklerinde taşınan gerilim genellikle 380 Volt 3 faz olarak veya 220 Volt tek faz olarak taşınır. Bunlar traversler sayesinde taşınır. Şalt sahasındaki trafolardan çıkan gerilim 35kV'tur. Ama dediğim gibi elektrik direklerinde genellikle 380 Volt 3 faz olarak taşınır ve evlerimizdeki sayaç ve sigorta panosuna gider :)

Alçak gerilim hariç bahsettiğiniz tabirler artık piyasa ağzı terimleri oldu.

Kuvvetli akımlar yönetmeliğimizin 4.maddesi tanımlarla ilgili kısımdır ve Orta gerilim(O.G.) tabiri kullanılmamakta olup tanımsızdır.

Madde 4 - Tanımlar; genel tanımlar, elektrik tesislerinde aşırı gerilimlere ilişkin tanımlar, hava hatlarına ilişkin tanımlar, kablo şebekelerine ilişkin tanımlar olmak üzere dörde ayrılmıştır.

a) Genel tanımlar:

1) Elektrik kuvvetli akım tesisleri: İnsanlar, diğer canlılar ve eşyalar için bazı durumlarda (yaklaşma, dokunma vb.) tehlikeli olabilecek ve elektrik enerjisinin üretilmesini, özelliğinin değiştirilmesini, biriktirilmesini, iletilmesini, dağıtılmasını ve mekanik enerjiye, ışığa, kimyasal enerjiye vb. enerjilere dönüştürülerek kullanılmasını sağlayan tesislerdir.

2)Alçak gerilim: Etkin değeri 1000 volt ya da 1000 voltun altında olan fazlar arası gerilimdir.

3) Yüksek gerilim: Etkin değeri 1000 voltun üstünde olan fazlar arası gerilimdir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,689
Mesajlar
929,034
Kullanıcılar
452,395
Son üye
gkmeens

Yeni konular

Geri
Üst